НАТО прекратява операцията в Либия

Решението е в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН
Обновена: 28 окт 2011 14:58 | 28 окт 2011 14:02, Елка Василева
19
НАТО прекратява операцията в Либия
Снимка: Архив Reuters

Операцията на НАТО в Либия ще бъде прекратена на 31 октомври, след като днес бе препотвърдено решението на Съвета на НАТО от миналата седмица. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

Той уточнява, че до тази дата Алиансът ще продължи наблюдението на ситуацията и ако е необходимо, ще отговаря на евентуални заплахи срещу цивилните.

Изпълнихме изцяло историческия мандат на ООН да защитим хората в Либия, да осигурим забранена за полети зона и налагане на оръжейно ембарго; операцията "Обединен защитник" е една от най-успешните в историята на НАТО, заявява Расмусен.

Още по темата

Започнахме тази сложна операция по-бързо от всеки друг път, водихме я ефективно, гъвкаво и прецизно, заедно с партньорите ни, в това число и от региона, допълва той. По неговите думи прекратяването на операцията се извършва обмислено и контролирано, след като военните задачи са изпълнени.

Либийците освободиха страната си, промениха региона, това е тяхна победа, допълва Расмусен.

Остава още много работа - да се изгради нова Либия, на основата на помирението, човешките права и върховенството на закона; демократична Либия за всички хора в тази страна, посочва генералният секретар на алианса.

Той отбелязва, че НАТО остава в готовност да осигури подкрепа, ако е необходимо и ако бъде поискано - с помощ за реформа на силите за сигурност и отбрана, от които се нуждае всяка демокрация, за да остане свободна и сигурна.

Ръководството на НАТО взе това решение в съответствие с приетата вчера резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която отмени от 31 октомври зоната, забранена за полети в Либия. Тя беше въведена през март за защита на населението на страната от ударите на силите на либийския лидер Муамар Кадафи.

Единодушно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН автоматично прекрати мандата за военни действия на чужди държави в Либия.

Въоръженото въстание в Либия продължи почти девет месеца. Загинаха хиляди хора, огромни са щетите на икономиката, припомня РИА Новости.

Муамар Кадафи, който управляваше Либия 42 години, беше убит на 20 октомври край родния си град Сирт.

На 21 октомври Съветът на НАТО прие предварително решение за приключване на военната операция в Либия в края на месеца.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на 17 март, която предвиждаше налагане на забранена за полети зона над Либия и откриваше възможност за чужда военна намеса в Либия. Военната операция на коалиционните сили започна на 19 март.

От 31 март ръководството на кампанията в Либия премина изцяло към командването на НАТО. Целта на операцията „Обединен защитник“ беше обезпечаване на ембаргото върху доставка на оръжие, зоната, забранена за полети и мерки за защита на цивилното население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 12 години
НАТО има Либия,Суадитска Арабия и като се замисли човек даже да не е с военно образование май си заобеколиха Иран .Евреите сигурно и те ще се включат в дербито , а и да не забравяме ,че има войски и в Афган.Обръчът е затегнат остава да изчакаме часът,в който ще започне онфанзивата !
18
1
 
5
 
! Отговори
“демокрацията” им! преди 12 години
Всички знаем че САЩ са най-големият световен убиец. Всеки може да проследи колко са жертвите на американските войни. Няколко милиона човешки същества. И то в името демокрацията им!Кадафи е мъртъв, а в Либия започва геноцид над либийците, демократичен геноцид, а новата Световна война може вече да се смята за факт. Какво са международните закони? Май съществуваше нещо такова, или поне така твърдят демократите. Именно по силата на същите закони те вкараха Слободан Милошевич в затвора, изправиха пред международния съд в Хага и като видяха, че няма да могат да го осъдят, го убиха. Кадафи го убиха преди това. За да не се излагат с някакво си карикатурно подобие на съд. Пак според същите закони убийството на военнопленник е военно престъпление. А Муамар Кадафи беше точно такъв. Един ранен военнопленник. Видеокадрите, които видя цял свят бяха категорични. Бил оказвал съпротива, бил се опитвал да бяга, била избухнала престрелка Абе, кого ще лъжат тези? Тези либийски революционери с еврейски имена просто смъкнаха от превозното средство един тежко ранен човек и го убиха. И Западът, този фалшив и лицемерен Запад вместо да поиска осъждане на военнопрестъпниците, ги поздрави. Западът поощрява военните престъпления и това вече е неоспорим факт. Всяка война е ЗЛО за човечеството! Деморацията(Бомбокрация, да бъдем точни), се превърна в извинение за геноцид!!! Да пази Господ от демократи!
17
1
 
10
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
КАТО ПОГРЕБВАХА КАДАФИ ТРЯБВАШЕ ДА ГО ЗАРОВЯТ С НАГОРЕ ЗАЩОТО СЛЕД САМО СЛЕД МЕСЕЦ ЩЕ ГО ТЪРСЯТ ДА МУ
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Обединен хищник"
15
2
 
10
 
! Отговори
Чавес преди 12 години
Тези *** с автомати в ръце въобще не подозират какъв натовски икономически и социален ги очаква, и то много скоро....
14
2
 
18
 
! Отговори
една българка преди 12 години
След 42 години бившите колонизатори най-сетне се обединиха и задружно убиха Кадафи. Нека никой да не си прави илюзии, че най-после завзели Либия ще си отидат.
13
1
 
16
 
! Отговори
аууу преди 12 години
Андерс Брайвик, пардон Расмунсен, защо не се покрие някъде, ами се хвали с убийствата, които извършиха, за да унищожат независимостта на Либия?И не въоръженото въстание, а Натовските атаки, нанесоха огромни поражения... и сега Либийците ще чистят ***, че да им дойде акъла, защо не се вдигнаха всички срещу шайката от наемни убийци, наречена бунтовници, ръководени от сатрапа на Кадафи !
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напускаме ЛИБИЯ за да отидем в Иран. Сирия.......чакайте да помислим още къде
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАТО ***.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ще прекратявате ударите? Можете още да се поопражнявате по стрелба срещу живи мишени.
9
3
 
24
 
! Отговори
Кака Миче преди 12 години
Тръпки ме побиха като прочетох статията по-горе! Вече нямат никаква спирачка пред цинизма и арогантността си! Едно време поне се опитваха да се маскират зад някакви каузи, да не дърдорят много-много, когато са виновни, дори си мисля, че просто нямаше как да се случи нещо подобно, или поне никога не съм допускал, че европейски страни ще участват!!! Ето до къде ги доведе съюзът с янките - европейци да подкрепят откровени бандити, а дипломатите им да се хвалят с това!!!
8
6
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Когато мнозинството от народа е против правителството то става незаконно.
7
2
 
13
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Да си тръгват ,вече техните началници ХАМЕРИКАНЦИТЕ ще вземат петрола ,за който дойдоха .
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Операция "обединен защитник"??? Хората от нато ако имаха поне капка чест, съвест и откровеност трябваше да кръстят операцията "да помогнем на шайка терористи да свалят режима на Кадафи, че много ни пречи да грабим либийски ресурси"
5
2
 
13
 
! Отговори
СЛАВЯНИН преди 12 години
...............за да започне друга!
4
2
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 12 години
Хайде наште- пак се отвори пазара за оръжие
3
2
 
31
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 12 години
А ЩЕ НАПУСНАТ ЛИ Либия елитните военни части на Сауд. Арабия, Катар, Бахрейн, Великобритания и Франция, които под прикритието на възстаници се сражаваха против законното правителство на Либия???
2
2
 
23
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Операцията на Либия тепърва започва !!!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сейфчо, не ходи никъде, че през декември ще те изберат за биг бос на Либия! :)))