Екстрадират Джулиан Асандж в Швеция

Върховният съд в Лондон отхвърли жалбата на основателя на WikiLeaks
Обновена: 2 ное 2011 16:10 | 2 ное 2011 12:49, Елка Василева
5
Екстрадират Джулиан Асандж в Швеция
Снимка: Reuters

Съд в Лондон отхвърли жалбата на основателя на сайта Wikileaks Джулиан Асандж срещу екстрадирането му в Швеция с цел по-нататъшно разследване по делото за сексуални престъпления, по които му е повдигнато обвинение.

Двамата съдии постановиха, че решението за екстрадиция остава в сила, съобщи Би Би Си.

Асандж беше арестуван във Великобритания през декември 2010 г. съгласно общоевропейска заповед, издадена от Швеция. Там две бивши доброволки от сайта на Асандж го обвиниха в изнасилване и сексуално посегателство.

Асандж отхвърля всички обвинения и заявява, че делото е политически мотивирано, тъй като неговият сайт публикува секретни дипломатически телеграми на американското правителство.

По-рано адвокатите на австралиеца, който почти от година е под арест,  заявиха, че екстрадирането би било „несправедливо и противозаконно“.

Адвокатите му са против екстрадирането в Швеция с аргумента, че има опасност клиентът им впоследствие да бъде пратен в САЩ, където според тях може да бъде осъден на смърт.

Докато британски съд разглеждаше случая за екстрадицията на Асандж, той беше под домашен арест в дома на негов привърженик във Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Джулиан АсанджWikiLeaks
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
34
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Защо *позабравихте* Брайвик - дайте нещо и за него?! По-точно - нека му дадат думата.
4
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То пък едни секретни документи...Преди време за България пишеше че е имало корупция. Ха стига бе, колко сензационно и шокиращо !!!
3
15
 
34
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Следва да бъде наказан за това, че разгласява секретна информация, с която се е сдобил по неясен начин!Не може заради собственото си обогатяване и под маската на борец за незнамквоси да поставяш на риск националната сигурнаст на сума ти страни!Дали обаче чак смъртно наказание.......
2
15
 
35
 
! Отговори
ьььь преди 12 години
споко,изпълни си задачата..ще има нова! а иначе-егати педерунгелско-педофилската мутра..нормално е да върши такива "задачки",които вършеше...Театро за пред овцете..хха...ще го обесят или пуцат,а,хахах?! ТЕАТРО!
1
10
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пътят от Швеция до САЩ, за нещастие, е доста кратък, а там всички знаем каква съдба го очаква. Жалко, жалко...