Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

34–годишният български военен е женен, има едно дете
Обновена: 21 яну 2012 08:53 | 21 яну 2012 08:00,
397
Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан
Убитият български сержант. Снимка: THEATRUM BELLI

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан.

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

Още по темата

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво се разпалихте толкова? Един наемен убиец срещнал колега, който е по-майстор. Това е!
203
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По международните закони, такива не се ползват от закрила и се трепат директно на полето. --------------- Ти разбираш от международни закони колкото магаре от военна музика. Точно по международните закони тези момчета са там и по закон трепят талибани.
202
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 259по Дарик Радио казаха. Кметът на селото, откъдето е този, разправяше откога е в легиона и как му било турското име.
201
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм служил в поделение, където половината личен състав фуражки идваше сутрин на работа със служебния рейс, те не са ли били наемници? И ако Варшавския договор кажеше, щяха да ги пратят и оттатък Афганистан...
200
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въоражените бандити също са хора. Каквото е търсил това е намерил. Все пак е война. Иначе в тоя случай става дума за класическо наемничество - отиваш да се биеш за друга държава срещу заплащане. По международните закони, такива не се ползват от закрила и се трепат директно на полето.
199
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
едно е да те мобилизират в армията, друго е да отидеш наемник на мачу-пикчу, у царевичака--------------- Ами ти по тая логика защо се мислиш за нещо повече от тези, които отиват на мачу пичу?Ти самият какви права имаш върху тая територия?Някой те е изс*ал тука и веднага почна да защитава. Ако си истински миролюбив, трябва да си като овците - идва някой, изгонва те и ти кротко се преместваш на друго място.
198
6
 
4
 
! Отговори
Ъъъ, моля ? преди 12 години
Майка му в Турция, жена му в Разград .... да бе, българин бе. Аз пък съм джедай.
197
1
 
5
 
! Отговори
До 244 преди 12 години
Нещо си обръкала рейса! Тук не обсъждаме меките китки и техните особени взаймоотношения, а защо един българин се бие за Франция! Войниците се бият и умират - просто е опитай се малко да си напънеш мозъчето!
196
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре са ги обучили, тоя как е натръшкал 4 и е ранил 16. Руснаците страдаха по абсолютно същия начин. Прочетет книгата на Александър Лебед - Обидно за държавата, там е описано прекрасно за какво става дума в Афганистан.
195
2
 
3
 
! Отговори
!@#$ преди 12 години
Да ви кажа, нещо ми се губи искреното `съболезнования`. Поне до момента в който семейството на убития не поднесе съболезнования на семействата на убитите от същия хубавец. За 10-на години мисии, колко ли семейства е почернил ....
194
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е отишъл да убива хора, а е отишъл да воюва с въоръжени бандити. Никой не отива да убива цивилни, но когатоцивилният крие под дрехата си пистолет, то това вече е легитимна цел. Тези глупости, че наемниците са убийци, са остатъци от комунистическата пропаганда. Между другото в БНА навремето имаше огромно количество наемници - сержанти на свръхсрочна служба и волнонаемни служители. Никоя армия не може без такива.
193
0
 
2
 
! Отговори
rument преди 12 години
Темерут - редовна армия е имало и преди войни,и тя се е била и е убивала хора,мобилизацията е съвсем друга тема!
192
3
 
1
 
! Отговори
до 244 преди 12 години
Тоя дето го е застрелял е бил също щастлив, че го прави. Другият път нека пак им викат *** на афганистанците.
191
2
 
1
 
! Отговори
до 237 преди 12 години
Не са наемни убийци, защото това не им е било работата.
190
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, колко сбъркан народ! ХОРА, тотално си объркахте понятията вече!!! Като чете злобните ви, завистливи, повърхностни, дребнаво-клюкарски коментарчета, човек просто има чувството, че попада в клоака! Това е една смърт на българин - мъж в разцвета на силите си. Жалко за погубеният живот. Човекът сигурно се е чувствал щастлив от това, че прави нещо, че действа!
189
0
 
2
 
! Отговори
rument преди 12 години
239 - прочетох я, чел съм и много други неща по тази тема,за теб мисия означава че отива да убива,така ли,ако е така грешиш!!!!
188
2
 
3
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Rument, едно е да те мобилизират в армията, друго е да отидеш наемник на мачу-пикчу, у царевичака, да се биеш, ли да лъскаш бастуна ли, и ти не знаеш, ама важното е да ти плащат всеки месец, яки кинти, които иначе не би и сънувал, и ти много, ама много добре го знаеш! Няма какво да спорим за това!
187
3
 
4
 
! Отговори
НРБ преди 12 години
А какво прави в Авганистан!
186
2
 
7
 
! Отговори
До 221 преди 12 години
Ти чете ли цялата статия? "През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн"" и "три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г."! Да този определено е настикал спусака само на тренировълчното стрелбище и е бил в Афганистан, само за да обучи и местните как да стрелят по мишени!
185
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 235Къде се е обяснило? По телевизията казаха, че е български турчин.