Китайската полиция откри огън срещу тибетци

Един човек е убит, десетки са ранени
Обновена: 23 яну 2012 19:40 | 23 яну 2012 19:40, Елка Василева
14
Китайската полиция откри огън срещу тибетци
Снимка: Архив Reuters

Китайските сили на реда откриха днес стрелба срещу демонстрация в тибетския район на страната, предаде Франс прес.

Един човек е загинал и десетки са ранени, съобщава неправителствената организация "Фрий Тибет".

Стрелбата, която е най-голямата след антикитайските размирици през 2008 г. в Тибет, е станала по обяд (4 часа по Гринуич) в провинция Съчуан, Югозападен Китай, уточнява неправителствената организация.

Още по темата

"Според очевидци застреляният е 49-годишен жител на Тибет на име Йонтън", заяви организацията за защита на тибетци. Близо трийсет други тибетци са били ранени, един от тях в корема.

"Те се страхуват да превозват ранените до болницата, за да не бъдат арестувани", заяви Стефани Бриджин, директорка на "Фрий Тибет".

"Ситуацията може да се влоши", заяви тя и уточни, че много тибетци се опитват да се съберат около манастира Драго в префектура Ганцзъ.

Тибетското правителство в изгнание със седалище в Дарамсала в Индия потвърди на интернет сайта си смъртта на Йонтън, както и големия брой ранени, след като полицията открила безразборна стрелба. Други очевидци съобщават за шестима загинали, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: КитайТибет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тибетците демонстрират като вървят с плакати в ръце, без да скандират, без да замахват и да правят нещо друго! Те са мирни хора, използващи само мирни методи за демонстрация. Между другото, ако ви дам голяма къща с удобства, но ви забраня да пишете на родния си език, да изповядвате религията си, заповядам ви да плюете на тредициите си и ви принодя да се откажете от баща си, ще смятате ли че ви правя добро, само защото ви давам къща! Тези хоря ценят нещо, което материалистите никога няма да разбе
13
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 12 години
Размириците в Тибет и тибетските автономни области в Съчуан са провокирани от Запада. В Тибет са построени: свръхмодерна болница в Лхаса, летища, железница, каквато няма никъде в света - херметизирана, за да може да се пътува на тази височина. Тибетците искат да са част от държавата с най-голям потенциал в света. В Тибет Средновековието свърши! Религиозните свободи и националният идентитет са гарантирани. Това не ви е "7 години в Тибет"! Всичко зложелателите на Китай ви го представят иначе!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свобода за народа на Тибет!
11
2
 
1
 
! Отговори
дс преди 12 години
само така се задържа власта със оръжие и в упор.тибетците са американски шпиони който служат на врага на китай.и бойко борисов агент буда от държавна сигурност е на същтото мнение.бойко е работил и със кгб и със щтази и със удба няма какво да се лъжеме -китай щте се справи с тази шепа агенти на америка.
10
1
 
5
 
! Отговори
tibet e kitai :P преди 12 години
tibet prez pove4eto vreme predi 1936 kogato britancite go "osvubojdavat" e bil kitaiska provinciq pi6ete minusi ama si e taka i si4ko e ena manipulacia ot usauspe6en den
9
2
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
И да имаше петрол, нямаше да дори и да си помислят за някаква военна намеса. Ти остави, че китайците ше ги изринат още преди дори и един натовски/американски войник да е стъпил там, ами щото не искат да сринат световната икономика, щото сигурно 2/3 от нея зависи от Китай.
8
0
 
7
 
! Отговори
двоен аршин преди 12 години
Къде е Хелзинки Уоч да ги осъди , както голям го вади като арестуват някой крадлив ***.
7
0
 
6
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Китайските сили на реда откриха днес стрелба срещу демонстрация в тибетския район на страната, предаде Франс прес..................Ама моля се това не пречи на корпоративните психопати да си влагат парите там..........
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако беше в Китай, на Киро *** щеше да му пръснат дебелата тиква само заради фалшивия алкохол. Нямаше и да го чакат да почне да убива хора.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А българската полиция пази киро Рашков и палатите му! Докато Киро убива, нарича българите "***" и им показва среден пръст. И за всичкото туй му дадоха само 3,5 години затвор!
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега да видим НАТО как ще бомбандира Китай и ще избави Тибет от подтисничество... Жалко, че няма петрол в Тибет...
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Китайската полиция откри огън..."Абревиатурата им значи е "ПРОМЕТЕЙ"!!! Всички западни държави се опитват да повлияят на ситуацията в Китай но няма да стане!!! Всичко е ясно щом дадоха Нобелова награда на най-големия враг на китайският народ!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е,според някой хора не трябва да има и един свободен човек на планетата.Всички трябва да са под властта на системата.
1
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вън китайците от Тибет