Голи срещу депутатските привилегии

Словашки народни представители искат отмяна на имунитета
Обновена: 31 яну 2012 14:39 | 31 яну 2012 14:39, Елка Василева
26
Голи срещу депутатските привилегии
Снимка: Facebook

Словашки депутати се съблякоха в името на необичайна кампания срещу парламентарния имунитет, за чието премахване се борят, преди насрочените за днес парламентарни дебати по темата, предаде Франс прес.

Снимка на 17 депутати от либералната партия "Свобода и солидарност", поставили пред телата си транспарант с текст: "Да дадем възможност на парламентаристите да се освободят от имунитета си", беше качена в профила на партията във Facebook и препечатана в най-големия словашки таблоид "Нови час".

Депутатите са хора като другите и нямат нужда от привилегии като имунитета, посочва партия "Свобода и солидарност".

Съгласно словашкото законодателство по време на четиригодишния си мандат депутатите се ползват с привилегията да бъдат защитени от съдебно преследване, което позволи на много парламентаристи да избегнат санкции за шофиране в нетрезво състояние, пише БТА.

През 2010 г. партия "Свобода и солидарност" беше инициатор на референдум за премахване на някои депутатски привилегии, но вотът се оказа невалиден заради слабо участие.

Това е последното парламентарно заседание преди предсрочните парламентарни избори на 10 март и следователно последен шанс за премахване на имунитета, заяви Мартин Хрен - един от депутатите, позирали на снимката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
19
 
4
 
! Отговори
wasd преди 12 години
Имало и по-зле от нашите... Дали?