Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива, онакива, но руснаците са ни по-близки от американците. Сега и едните, и другите не ни смятат за нищо!
352
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да не ревем след десетина години, когато ще внасяме ток.
351
0
 
1
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
До Анонимен 428Брат, брат ама Сиренето с пари! Пък и ние се оказахме едни братя.......
350
1
 
1
 
! Отговори
африкански преди 12 години
какво може да се очаква от измислено правителство.след 5,10,20 и т.н.години всичко ще се оправи,само че никой не е вечен,вкл.и правителството ,та било и то измислено.
349
2
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Уж братя, пък ни точат секирата.
348
1
 
2
 
! Отговори
Евала преди 12 години
Евалата Бойко, ти си най-велик! И като гоолям управник, и каато КОМИК, и като шефа на канала за амфети, и кат' енергетиииииик!!!
347
2
 
2
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
Руснаците - в Азия! Един път и Тиквата да свърши нещо полезно!
346
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно прави са руснаците.Бойков след като не е политик,дипломат и е невеж за всичко до което се допре ни насади на пачи яйца.Но дреме му,няма да плаща той от джоба си,а да не говориме че след 10 години ще ридаеме за ел.енергия.Как е възможно да имаме толкова неграмотни и продажни политици?
345
2
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Приказват разни *** за енергийна независимост от Русия. А защо никой не казва нищо за ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ ЗАВИСИМОСТ от Америка?
344
0
 
4
 
! Отговори
Мъдри говорки преди 12 години
мник Боко с умници другариПоявила се мечка стръвница от раша *** я няричали, та изпояла момите по кладенците, бабите по огнищата, старците по механите, децата по улиците. Вдигнала цената на газа. Никой се не наел мечката да убие, селото от зло да отърве.Наел се умник Боко с умници юнаци сите гербаджии, демек кърджалии. Повел ги Боко по гора зелена, по върхища и долища, повел ги, заклел ги в Московата - мечката да хванат, жива или мъртва в село *** да я докарат.Ходили, скитали, падали, ставали - мечата дупка стигнали.Зарадвали се умник Боко с умници юнаци.- Ей те тебе, мецано *** - викнал Боко, - излез да се поборим!Заревала мечка стръвница в дупка хладница. Реве и не излиза.- Чакай, ще те науча! - викнал умник Боко, па рекъл на своите умници другари: - Вържете ме през кръста с яки въжета, па ме пуснете в мечата дупка, мечка стръвница жива за ушите да изтегля.Умници юнаци вързали умник Боко и го в мечата дупка пуснали.Лапнала мецана *** умната глава на Боко и заревала.- Аа, улови я! Дръж, Боко! - завикали умниците и задърпали въжето.Те дърпат навънка, мечка дърпа навътре. Мечка дърпа навътре, те дърпат навънка!По едно време - що да видиш! Извлекли умник Боко без глава...Чудом се чудят умници юнаци.- Бре, де му на Боко главата?- Ама той имаше ли глава?- Мисля, че имаше.- Па аз мисля, че нямаше.- Имаше.- Нямаше.Скарали се умници юнаци и не могат да решат - имал ли умник Боко глава, или нямал! И отишли да питат булка Боковица Цвета Секса от топ 10. Почукали, потропали на вратата:- Излез, излез, булка Боковица, да ни кажеш - имаше ли Боко глава, или нямаше!Излязла булка Цвета Секса от топ 10, почесала се, помислила, па рекла:- Не знам!- Ка-ще да не знаеш? Помисли си!...- Е, знам ли... За Великден Боко си капа купува, та трябва да е имал глава.
343
0
 
1
 
! Отговори
До 412 cowboy преди 12 години
КОМЕНТАРА ТИ Е СУПЕР!
342
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е аз мислех че българите сме добри хора миролюбиви .Не оставяме нуждаещите се в беда.Не сме алчни ученолюбиви сме .не ламтим за чуждото.Не сме егоисти или жестокиНо все пак ти си анализаторът тук. Ти си умният.Ти знаеш / за комунизма демокрацията обществото/ чудех се ако стане някои като Стамболов или Захари Стоянов - къде щеше да ти навре всичките прозрения.Бедноста не е порок ама пошлостта и псевдоинтелигентноста ...
341
1
 
7
 
! Отговори
408 преди 12 години
че сега къде си мислиш че сме в ЕС-класациите ? най-бедните, най-висока корупция, най-висока престъпност, без земеделие и промишленост и изчезващи като нация - ако това ти е било мечтата, нямам повече какво да добавя за "чистите демократи"
340
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все пак не разбрах ядеш ли свинско?Социалната идея не е идея на комунизма / тои само я *** в тоталитаризъм и подтисничество от една соц. група с привилегии да властват над цялата държава/Като обичам демокрацията не разбрах какво ще правя в Ирак .Аз съм бял и християнин.Обичам свободата .Там такива като мен ги обезглавяват.Ако ти дерат *** се замисли защо точно твоя.Тия дето емигрираха /Не в Иран / тия дето се образоваха и преуспяха тия които имат визия за бъдещето ни като независиман
339
0
 
10
 
! Отговори
асан преди 12 години
Анонимен-Най-лошото е,че България е пълна с ***, бездушковци и мърди като теб, а ниската грамотност се превърна в идеал и цел за всички *** подобни на теб!Унищожиха социалната идея с комунизма.Приказки от рода *** в корея като ти е мил комунизма не са смислени.На теб като ти е мила демокрацията защо не идеш в Ирак,Афганистан!?Или ... а да,и ние си имаме демокрация,ама пак не е както трябва нашата,и пак руснаците и комунизма е виновен че 20 години ни дерат задниците,без фаселин,а?
338
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами учителите ти пишат ниски оценки щото явно толкова си можеш лекарите ти взимат рушвет защото психиатричният труд е скъпо платен митничарите ти взимат подкуп щото само селяните пренасят цигари като невидели все едно тука не се продават сервират ти кучешко месо - явно не ядеш свинско хвърлят си *** от балкона щото трябваше да си седиш у текезесето
337
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
София готви един дебел за Москва - голяма любоф к'во да пра'иш
336
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами като толкова мразиш България - обрежи се и върви в Иран или афганистам.смени си българското име и се кръсти Хасан.голям анализатор се извъди всичко ти е ясно. върви прави *** на Путин ако искаш.то с такива като тебе що се чудим че я докарахме дотук
335
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кравар значи ти си комунист и се бориш за демокрация заедно с другите комунисти. Пък ние дето мразим комунизма в червата защото знаем какво е сме пак комунисти . Ей - блестиш направо.тои комунизма затова се *** - щото такива интелекти като тебе го правиха.разбира ти болшевишката глава от демокрация и свобода - сигулно ги бъркаш с 250 лв заплата и Волга в задния двор. Карел гот да ти пее на ухо.
334
0
 
20
 
! Отговори
cowboy преди 12 години
В България докторите ти взимат рушвет, за да те лекуват. Учителите пишат ниски оценки на децата, за да не могат да кандидатстват в други училища, та да ги запазят като бройка и да вземат пари за повече паралелки. Митничарите взимат подкупи, за да пуснат контрабанда. Катаджиите те изнудват, за да не ти измислят нарушение и да ти напишат акт. На пазара те лъжат с манипулиран кантар. Санитарят ти иска по 2 лева на час, за да не остави съвсем без надзор твой близък болен. Медиите лъжат, защото им плащат. Архаични фабрики потапят градовете в отрови. Някой си води кучето да се изходи по нужда под нечий чужд прозорец. Данъчните те притискат за пари. ХЕИ ти измисля мръсни стени, за да те глоби. Пожарната намира непригоден пожарогасител. Келнерът гледа да ти надпише сметката. Сервират ти кучешко месо. Шофьорите минават на червено, защото 30 секунди, които ще спечелят са от жизненоважно за света значение. Олиото в магазините се примесва с вода. Режат ти кабела и те оставят без ток цял ден, заради 5 лева от метала. Продават ти бензин от по-ниско качество вместо по-скъпия. Военните експлоатират войниците като безплатна работна ръка. Съседът си хвърля *** от балкона. Монтьорите оправят едно на колата, но чупят друго, за да минеш пак...