Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
12
 
0
 
! Отговори
КНК до 380 преди 12 години
Гласувай,браво-о-о-о !!! За 65 години гласуване за БКП/БСП сме затънали в кал до шия.Всичката възможна мизерия изтърпяваме заради тях.Ще ти цитирам един умен човек : "Когато съпругата ти поиска да направиш нещо,направи точно обратното и знай,че няма да сбъркаш!".Така е и с БСП : щом предложат нещо,особено Първановы,трябва да се направи точно обратното и няма да сбъркаме.КОЛКОТО ДО СМЕТКАТА : И 1 МИЛИАРД ЕВРО ДА Е,ПАК Е ПО-МАЛКО ОТ 12 МИЛИАРДА...ЗНАЧИ СИ Е СТРУВАЛО !!!Иначе пак заплати по 300 лв.
312
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе кви сметки, кви пет лева бе? *** откога е казал, че никви пари няма да им дава.
311
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** премиер си избрахме и те така
310
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото по-дебеле сметка подготвят толкова повече шум ще се вдигне и парите я ги видят я не.
309
1
 
22
 
! Отговори
Веско преди 12 години
Няма толкова *** народ честно :)
308
4
 
3
 
! Отговори
JIKO преди 12 години
ADE PAK MANIPILACII OSNOVANI NA STRAHA! NAI-DEBELATA SMETKA KOIATO MOSKVA NI DADE 1944g, OSHTE IA PLASHTAME! BEZ MANIPULACII KOMUNISTICHESKI, MOLIA!
307
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Nemam nervi/Мого си ...да не обиждам, че ще ме баннат пак.Като гледам се оправяш с компа.Я питай чичко ти гугъл на каква цена Козлодуй продава тока си и на каква американските ТЕЦ!На каква цена Цветелинка продава тока си от фотоволтаици.Та да ти повторя-ЧИЧКО ТИ ГУГЪЛ ЗНАЕ ВСИЧКО, НЕ ЧИЧКО ТИ БОКО...Гербер е диагноза...с летален край.
306
8
 
25
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 12 години
ЩОМ БСП ще рестартира АЕЦ "Белене", на следващите избори ще гласувам за БСП, също и цялото ми семейство, и приятелите ми.
305
0
 
2
 
! Отговори
Нина преди 12 години
опссс грешка, ракетите са Йерихон и то 3.
304
0
 
3
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
Едно е да се говори нещо и съвсем друго да се направи..Не ни трябва централа това е истината и според мен..но не ни трябва и партия ГРОБ..Решението им в момента е и популистко опит за хващане за сламката но там от където мине водната стихия обикновенно не остава нищо и сламките се прекършват на две..
303
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
А за Израел какво ще кажеш? Държава, която ние изградихме буквално от пепелта...сега вече имаме и междуконтинентални ракети с ЯО т.е. ние сме фактор и нашите тези се чуват навсякъде в света, защото нашите ракети Яхонт могат да изпепелят всеки един континент...това е вече държава. Не ми давай примери с някакви полуфалирали страни от ЕС. Е, ако така гледаме на нещата то и в Сърбия и Албания хората живеят по-добре от вас.
302
1
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 12 години
Най-некомпетентното правителство отново легна на САЩ. Абе *** мутри, не можете ли сами да направите технико-икономически анализ, та плащате скъпо и прескъпо на англичаните? Колко държави са в ядрения клуб? Защо зачертавате България? Позор! Народът ще ви съди, рано или късно!
301
1
 
3
 
! Отговори
Nemam nervi преди 12 години
Някой правил ли си е примерна сметка колко ще плащаме за тока с построената АЕЦ Белене, в момента плащаме 18ст за ток от централа ,която е изплатена мн.отдавна а след това като ще трябва да се изплащат около 12млрд евро-представете си
300
4
 
3
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Даа...ами даа...реално...ако Турция реши да стартира програма за разработване на ЯО, анализите показват, че има потенциала за по-малко от година да се сдобие с подобно оръжие...четете и световната преса...ако това се случи вече с българия окончателно е свършено. Някои не знаят, че атомната централа дава прекрасна възможност и за двойна употреба на ядреното гориво..но при вас бОКО ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА..
299
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Нина:Австрия няма ядрени централи, за разлика от България, както има и почти същия природен ресурс като нас, обаче познай в коя от двете държави живота е уреден и приятен, и къде е прокаран асвалтов път до последната къща на последното села. Честно това не е ***!
298
1
 
6
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
до 364/Я се появи, я не нов Чернобил, но реакторите в Япония на възрастта на баща ти гръмнаха без да са руски.А и ти нЕма да разбереш за това, щото нЕма да има от къде...Ще ти трЕбе ток, ама ще е скАп или *** че ти е гепил жицата...
297
9
 
2
 
! Отговори
до 367 преди 12 години
ако под хора имаш в предвид руснаци не си прав
296
0
 
1
 
! Отговори
krasi преди 12 години
По света му казват ''chain of reaction''. Това е само една брънка от веригата, а колко ли е дълга?
295
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и по-лошо комунисти - русофили
294
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората вървят напред ние тичаме назад