Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"

Русия иска минимум ?1 млрд. за провала на проекта
Обновена: 30 мар 2012 10:59 | 30 мар 2012 07:00,
458
Москва ни готви дебела сметка заради отказа от "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Русия има намерение да постави пред България въпроса за компенсиране на разходите за провала на проекта за АЕЦ "Белене", пише днес руският вестник "Комерсант" в статия, озаглавена "На България й подготвят сметката за "Белене". Изданието отбелязва, че по неофициални оценки общият обем на руските претенции може да надхвърли 1 милиард евро.

В Москва засега смятат, че предложеният от София алтернативен проект за изграждане на нов енергоблок в "Козлодуй" е по-неизгоден икономически и с повече разходи от "Белене", пише руският вестник.

Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ.

"Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. 

Официално "Росатом" не коментира въпроса за компенсациите заради провала на проекта, но източник, близък до преговорите, оценява разходите на държавната корпорация на "минимум 1 милиард евро". 

Изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" според източника на "Комерсант" ще отнеме от 7 до 12 години и от гледна точка на икономиката за България ще е по-неизгоден от "Белене". Отделният блок ще излезе по-скъпо, отколкото блок в състава на АЕЦ от два блока. Освен това докато бъдат получени разрешителните документи, инфлацията може да увеличи стойността на блока с 30-40 процента. 

Още по темата

Прехвърлянето на енергоблока в "Козлодуй" изглежда нереално и ще забави строителството най-малко със седем години, съгласен е и ръководителят на независимото издание AtomInfo.ru Александър Уваров, пише "Комерсант".

Уваров също е на мнение, че решението за "Белене" е по-скоро политическо, защото проектът не е скъп, а от техническа гледна точка към него не е имало претенции. Уваров отбелязва, че българската страна неведнъж е променяла позицията си, затова смята, че не е изключено след известно време, например след година, пак да бъде повдигнат въпросът за "Белене".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


458
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вървете да плашите гаргите в Чечня - пак да ви изтрепят една дивизия колкото за едно кафе време.
332
0
 
12
 
! Отговори
cowboy преди 12 години
408 - Трагикомичното е , че именно тези дето говорят против комунистите, реално стават фенове на режим със същите черти като комунизма ама му викат демокрация . Докато тези дето наричат комунисти пък се борят за истинската демокрация.Малко ще ти е трудно да го разбереш,опитай се,не боли ...
331
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те винаги така са разбирели политиката руснаците.Взимаите от нас на квито цени наредим и после ако не стане - заплахи.наште *** и те мазния Първанов и тои почна да плаши и то кого - собствения си народ.То бива да си долен лицемер ама тоя е недостижим.Вместо да излезат ида заявят че сме независима държава и от нищо да не се боим както е редно ако се смятат за водачи на народа .Ама така е - комунистически *** - не знаят думата гордост.
330
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
407,НРБ в СИВ беше най-жалката странаискаш ли пак да сме на този хал?кефи ли те идеята да станем 16-та република?мръсен комунист
329
10
 
20
 
! Отговори
cowboy преди 12 години
Когато бяме в СИВ заедно с СССР, заедно на масата се решаваше коя страна каква индустрия ще развива. Всички помагаха за това развитие и осигуряваха пазар за произведената стока. От както сме в ЕС постоянно "получаваме" орязване на квоти не само за пазар в ЕС, а дори и забрани да произвеждаме. Единственото от тях е "НЕ", на на всичко от което ние имаме нужда. Сега даже ще ни регламентират данъчната и социална политика, че даже и какво да са заплати и пенсии.Такова робство и в турско сме нямали
328
8
 
8
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Сега ще видите кон боб яде ли! Русия ви създаде като държава и тя ще ви затрие! :)
327
0
 
3
 
! Отговори
do 386 преди 12 години
ооо, той че няма да им дава то ясно, всички ние ще му платим за пореден път сметките за скопосите дето ги забърка в тея 3 г.
326
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Jalka i tajna e istinata . Sami se otkazvame ot podobna investitcia ?!!!!!!!!! Koga li rodinata ni moje da razchita na pravitelstvo rabotehto v interes na naroda ..?... Dano vremeto nakaje upravliavahtite na sledvahtite izbori ...
325
2
 
9
 
! Отговори
Дядо Иван преди 12 години
Аз Дядо Ви Иван Руски, на ГОМНАТА български им построих *** преди 133 години и ще го съборя...... Тези българчета са долни не балагодарници и ще го духат
324
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Москва да каже защо Франция строи в Индия ядрени централи на цени три пъти по-ниски от тези които Русия ни предлага.Или ще се цакаме по братски.
323
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Румене,дреме ми за сметките ти.Държа си фактурата на ЧЕЗ в ръцете си.Пиниза е , каква сметка получавам и колко трябва да платя.А то никак не е малко.И май ще се увеличи с 20%.
322
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Колкото по далече от Русия и САШ ,толкова по добре за България.
321
1
 
17
 
! Отговори
Неутрално преди 12 години
Излизането от проекта за строителството на АЕЦ "Белене" би било приемливо, ако руските партньори не предявят претенции за неустойки или, ако нашите американски приятели изплатят тези неустойки вместо българската страна. Вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че очаква първото. Не той обаче, а премиерът Бойко Борисов следва да обясни на българите, дали е осигурил американски финансов чадър за България, компенсиращ евентуални неустойки към руснаците, при неотдавнашното посещение на Хилари Клинтън.
320
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
388, вноса на ел.енергия от България няма да стигне на гърците само да си пуснат климатицитещо ли ти чета глупостите?
319
0
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
КОЙТО ИМА МОЗЪК ДА СМЯТА1. Цени на електроенергия при продажба от производители- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час... - Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час- ТЕЦ Иван Костов 175,00 лв/мегават час (американския)2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия 105,00 лв/мегават час3. Цени на вятърни електрически централи:3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 189,00 лв/мегават час3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа 172,00 лв/мегават час4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи:4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп 823,00 лв/мегават час4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп 755,00 лв/мегават часЦените са без ДДС- ЗА ИСКАЩИТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНА ТВЪРДА ЦЕНА НА ПРОЕКТ КАТО АЕЦ-БЕЛЕНЕ - ПРОЧЕТЕТЕ КАКВО Е ИНЖЕНЕРИНГОВ ПРОЕКТ... И...- МОЖЕ БИ..., САМО МОЖЕ БИ..., ЩЕ ПОУМНЕЕТЕ... ТА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ГОЛЯМ ИНДУСТРИАЛЕН ОБЕКТ НЕ Е ПОКУПКА В КВАРТАЛЕН ДРИП-ШОП!!!
318
1
 
16
 
! Отговори
До 368 преди 12 години
На вас по цял ден само комунисти и лоши руснаци ви се привиждат. Направо сте се изгубили в реалността.
317
0
 
7
 
! Отговори
Ракия и ШопскаСалата преди 12 години
До 368: На вас по цял ден само комунисти и лоши руснаци ви се привиждат. Направо сте се изгубили в реалността.
316
1
 
5
 
! Отговори
Ракия и ШопскаСалата преди 12 години
До 368: На вас по цял ден само комунисти и лоши руснаци ви се привиждат. Направо сте се изгубили в реалността.
315
0
 
5
 
! Отговори
Ракия и ШопскаСалата преди 12 години
До 368: На вас по цял ден само комунисти и лоши руснаци ви се привиждат. Направо сте се изгубили в реалността.
314
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събеседник на вестника, близък до преговорите за "Белене", смята, че в решението на българските власти има политически елемент - съдбата на проекта може да е била повлияна от позицията на САЩ."Комерсант" пише, че сайтът Уикилийкс е публикувал документи, потвърждаващи натиск от посолството на САЩ и от американската компания "Уестингхаус" върху българското ръководство. То не че това е тайна ама нейсе. Между другото, неустойките са най-малкото което трябва да платим за да излезем от ситуацията с достоинство. Иначе можеха веднага да спрът всякакъв внос от Бг и да се прекратят всякакви ползи от търговията между Бг и Русия. Ама договора си договор, което е направено трябва да се плати.