Хиляди норвежци пяха песничка, ненавиждана от Брайвик

Така те протестираха срещу убиеца, отнел живота на 77 души
Обновена: 26 апр 2012 16:32 | 26 апр 2012 16:32, Елка Василева
66
Хиляди норвежци пяха песничка, ненавиждана от Брайвик
Десетки хиляди норвежци протестираха с песничка срещу Брайвик. Снимка: Reuters

Десетки хиляди норвежци пяха днес в Осло и в други градове на Норвегия в знак на протест срещу серийния убиец Андерш Брайвик, отнел миналата година живота на 77 души при два атентата.

Норвежците откликнаха на призив, отправен в интернет, да изпеят детска песничка, която Брайвик мрази и е осмивал.

Само в центъра на Осло, на площад на няколкостотин метра от съда, където се гледа делото срещу Брайвик, се събраха около 40 000 души. Още хиляди се събраха на колективното пеене в много градове на страната, съобщи Ройтерс.

Песента, която противниците на Брайвик изпълняват, се нарича "Деца на дъгата". Тя възхвалява мултикултурализма в Норвегия, който мотивира Брайвик да извърши двата атентата през юли миналата година. Песента е написана през 1970 г. и е норвежка версия на американското парче на фолк изпълнителя Пийт Сийгър "Rainbow race".

Още по темата

Автор на норвежката версия е Лилебьорн Нилсен, когото Брайвик не може да понася. Миналия петък в съда Осло Брайвик заяви, че този певец и композитор е пример за марксист, проникнал в културните среди и че песента му е типично средство за промиване на мозъците в норвежките училища.

На колективното пеене в Осло Нилсен прочете приветствие от 93-годишния Сийгър, допълва ДПА.

След като в Осло приключи колективното изпълнение на песента, множеството се отправи към съда, където започна поредното заседание по делото срещу Брайвик.

Проявата днес напомни за огромните демонстрации, проведени в Осло и в други норвежки градове няколко дни след кървавите нападения на Брайвик миналата година, посочва БТА.

През това време в съдебната зала Брайвик изслушваше невъзмутимо разказите на хора, оцелели в едно от двете нападения - бомбения атентат в Осло.

Пред съдиите двадесет и четиригодишна жена, работила на рецепцията в сградата на правителството, взривена от Брайвик, разказа как е била тежко ранена в атентата и сега има проблеми с паметта. Тя каза, че от трите години учене по специалност "политически науки" тя не си спомняла почти нищо и трябвало да повтори обучението си.

После показания даде бащата на младата жена. Лекар по професия, той разказа в съда колко жестоки са били раните на дъщеря му, оцеляла по чудо при атентата. Няколко пъти бащата на младата жена едва успяваше да сдържи сълзите си. Прокурорите и хора от аудиторията също изглеждаха силно развълнувани.

В съда свидетелства и 67-годишен служител на министерството на правосъдието, също оцелял при атентата в Осло. Тогава той бил в отпуск, но отишъл, за да разпечата документи в кабинета си. Мъжът каза, че от експлозията лицето му сякаш било изтръгнато. След тежки операции той се върнал на работа на непълен работен ден. Зрението му е намаляло с 80 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
cikani cikani ama vie balgarite v norvec samo backate bri tiah miete ceni ivi plastat po 3000 bona
53
3
 
6
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако не поемем по пътя на Брайвик, ще излизаме всяка събота под контрола на *** да пеем "дцата на дъгата"!
52
5
 
5
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Един ден ще има дивизия кръстена на Брайвик,КАКТО ДИВИЗИЯТА -ПРИНЦ ОЙГЕН......
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Емигрантите ще подкопаят обществения строй на Норвегия и тя ще стане като всичко останали *** държави.
50
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност, защо Брейвик да не съди собствената си държава, която го е докарала до това състояние, пускайки мултикултуралните *** в Норвегия и хрантутейки ги на гърба на такива като него. А?Спомням си виетнамците в София. Само като ги видех и ми ставаше гнусно.
49
1
 
7
 
! Отговори
Робин Худ преди 11 години
Единствената причина да не избера Норвегия за страната в която живея е че е много на северИначе само позитивни емоции и чуства към този народ
48
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 11 години
За *** незнам ама един път през живота си ходих там по работа, мога да ви кажа, че е страхотна държава бих останал там завинаги. И са много богати хората стандарта им на живот е който ние сме си мечтали само....
47
9
 
14
 
! Отговори
kamadev8 преди 11 години
shto ne si go otkupim breivik,da poraz4isti i u nas.
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 4 ти март 2009 главния равинат на израел забрани на неверници да сключват брак на територията на израел тоест неевреи това имало за цел да редуцира броя на неверниците и с какво брейвик е по голям расист от тях
45
2
 
5
 
! Отговори
Stanislav преди 11 години
Jal mi e za maikite na vsi4ki kato apel dr ne moga da kaja
44
8
 
16
 
! Отговори
асф преди 11 години
Споко, след някоя друга декада ще пропеят на ***.
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз ей сега говорих с мой приятел в Норвегия,казва че едва ли има и 1 на 1000 който да подкрепя *** Брейвик.Ама и да има,не смее да го признае публично от срам.
42
13
 
21
 
! Отговори
Озадачен преди 11 години
Абе тия 40 хиляди протестиращи "норвежци" да не са от вносните.Щото говорих с мой приятел,живеещ в Норвегия и той ми каза ,че 8 от всеки 10 човека там ,подкрепят Брайвик,но не си го признават
41
7
 
17
 
! Отговори
Крайно десен преди 11 години
Като им го намултикултурализат тия с *** ***,други песнички ще запеят,но ще е твърде късно.И най лошото е ,че децата ни ще плащат за нашата толерантност и това,че не сме обмислили нещата,защото при *** няма мултикултурализъм и толрантност,а те скоро ще бъдат болшинство...
40
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак са изпълзяли ненормалничета, дето се мислят за скинове, дечурлига някакви...
39
14
 
8
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Тези мноого хиляди излязли да пеят са саморазсекретилите се евреи в Норвегия. При нас също се разсекретяват, - този Родител 21 е родител на жидлета и защо не запее някоя песничка за деца на дъгата в исраел? С него няма какво да се говори, ще напомня само на четящите българи, че докато този норвежец се бори за правото на съществуване на бялата раса, в България геноцида си продължава, този истински геноцид в който жидите избиха една трета от българите за 20 години и ще го продължават докрай!
38
14
 
21
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Глупости на търкалета.Омразата ражда само омраза и води само до нещастия и сълзи.Пожелавам на тези, които харесват чудовището Брайвик, никога да не изгубят близък човек само защото някой ниско интелигентен, комплексиран фанатик е решил, че всеки различен по цвят, религия или размер на обувките няма правото да живее тук и сега.
37
12
 
17
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Възхитително!Браво на норвежците! Те без съмнение са велика нация!
36
21
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес пеят песнички, но до няколко години ще пеят хвалебствени химни в чест на Андерс. Готов съм да се хвана на бас, че ако нещата в Европа продължат по този начин, Брайвик ще бъде национален герой, какъвто за нас днес е да речем Стефан Караджа.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5000 *** на командировка и ще прославят името и делата на атентатора.Франция и Италия запяха друга песен ,чак ми беше смешно за колко малко не издържаха ,а ние с какво бреме сме и не сме хванали брадвите.