Океанографи бият тревога: Кораловите рифове намаляват!

Застрашено е оцеляването на милиони хора по света
Обновена: 10 юли 2012 14:45 | 10 юли 2012 07:04, Елка Василева
51
Океанографи бият тревога: Кораловите рифове намаляват!
Големият бариерен риф. Снимка: архив, Reuters

Около 2600 океанографи, събрали се на симпозиум в Австралия, предупредиха, че кораловите рифове по света бързо намаляват, съобщи Франс прес.

Учените, които участват в международен симпозиум за кораловите рифове в Кеърнс, отбелязаха, че е застрашено оцеляването на милиони хора в света. Кораловите рифове осигуряват работа и храна на голяма част от населението в крайбрежните зони на планетата, генерират приходи от туризма и служат като естествена преграда срещу силните вълни и бури.

Учените настояват да се вземат спешни мерки, за да се избегне увреждането на кораловите рифове, причинено от покачването на температурата в океаните, окисляването на морската вода, свръхриболова и замърсяването.

"Разполагаме с прозорец във времето, за да може светът да действа срещу климатичните промени", заяви Тери Хюз, който отговаря за организирането на провеждащия се на всеки 4 години симпозиум с учени от 80 страни. "Този прозорец непрестанно се свива."

"В Карибския район площта, заемана от корали, е намаляла със 75-85 на сто през последните 35 години", поясни Джереми Джаксън от института Смитсониън в САЩ. "Коралите в Големия бариерен риф край австралийския бряг - една от най-добре съхранените екосистеми в света, са намалели с 50 на сто за половин век. Онова, което е полезно за коралите, е изключително важно за хората."

Над 85 на сто от кораловите рифове в Азия са застрашени от човешката дейност, свързана с развитието на крайбрежните зони, замърсяването и свръхриболова.

Окисляването на океаните е сред най-големите заплахи за кораловите рифове, действайки като "остеопороза на морето" и застрашавайки хранителната сигурност, туризма и прехраната, каза Джейн Любченко от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
shte minem i bez tezi milioni xora ,ili shte si napravim oshte paplach.
36
1
 
1
 
! Отговори
xari potar преди 11 години
TOVA U4ENITE V DNE6NO VREME MI SE VIJDA ITE SVIRQT KAKVOTO IM PORA4A KOITO PLA6TA ZA TOLKOVA GODINI NE IM STANA QSNO TO4NO OTKADE IDVA ZATOPLQNETO EDIN KAZVA IDVA LEDNIKOV PERIOD DRUGI PUSTINQ 6TE STANE ZEEMQTA I NAKRAQ DA NE IZLEZE 4E TO4NO U4ENITE 6TE ZATRQT SVETA NE OBIKNOVENNITE XORA ZA6TOTO MAI NE ZNAQT KAKVO PRAVQT
35
5
 
9
 
! Отговори
Пич преди 11 години
- Преди беше озоновата дупка. Разбра се, че тя циклично се оголемява и намалява без да има общо с човешката дейност. - После дойде глобалното затопляне и CO2 емисиите. също се разбра, че промяната на температурата е цикличен процес и CO2 емисиите са следствие, а не причина за повишаването на темепературата.- Сега са на ред коралите. Който може да мисли, веднага вижда, че просто т.н. учени си търсят финансиране и пари за заплати. Когато парите намалеят, учените си измислят някаква история, с която да плашат обществото и да могат да посъберат малко парички за "изследвания". НАмират се и политици, които яхват вълната на "природозашитниците" и трупат точки за изборите. Това е истината. Предишният ми коментар беше изтрит, въпреки че не използвам нецензурни думи или нещо подобно. Администратора може да изтрие и този коментар, но едва ли ще скрие истината от хората, които имат глави на раменете си и могат да мислят.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само ако майкат е овца.
33
14
 
3
 
! Отговори
Касапа Гочо преди 11 години
Тц тц, много еколози, много нещо. Я ми кажете като толкова много знаете, като коля агне пред очите на майка му, дали и е същото както ако заколя дете пред очите на майка му?
32
2
 
4
 
! Отговори
бат Миро преди 11 години
35/38 - супер ограничено, необразовано, невъзможно да разсъждава елементарно същество си. Лошо, ще е ако си на повече от 15 години. Тогава положението ще ти е направо трагично
31
5
 
7
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
Миди... ти си болен.Мидите са филтъра на морето.Всяка мърсотия и отрова която може да бъде измислена преминава и се задържа в телата им.Те са толкова вредни и мръсни.Просто не мога да повярвам как някай дето се има за модерен може да няма елементарни познания по биология.Ами хилядите тонове токсични и радиоактивни отпадъци изхвърлени нелегално в моретата?Кой мислиш,че ги филтрира?Мидите естествено и ти ги ядеш.Ама осъзнай се,вредни са много са вредни.Миди и риба само от рибарник.Иначе са отровни
30
2
 
9
 
! Отговори
do 35 преди 11 години
Не човек, просто няма да можеш да си хапваш прясна рибка, защото тя ще изчезне. Нито миди или други морски деликатеси. Но това твое първично мислене, не ти позволява да погледнеш по напред от носа си.
29
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо ще се побъркам от скръб по кораловите рифове.Кво бе фенове няма да можете да си карате корабо-яхтите за по 100-200 милиона и да се гмуркате хванали в ръчичка подводен джет който струва колкото 10 средни годишни български заплати?Тц,тц,тц.Ще си направите бариерен риф от железобетон и камъни а относно лиготиите наречени подводно гмуркане ще го обсъждате в частните си "екологочни самолети" дето се возите по 1-2ма а има място за 300.
28
13
 
7
 
! Отговори
Голтак преди 11 години
Нека изчезнат кораловите рифове! Те винаги са били символ на някакви богаташчета които ходят да се гмуркат по екзотични дестинации. Да ходят сега да се гмуркат в панчаревското езеро. И да изчезнат коралите аз няма да разбера. И с тях и без тях живота продължава. След милион-два години пак ще се пръкнат, няма страшно.
27
3
 
12
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До 26, точно си цитирала мечтата на западния човек, хомо западнякус се интересува само от това, да работи и печели, за да си КУПИ, за съжаление за тях това не са само мечти , а си го правят, айПоди, Пади, пъди, самсунзи се леят ... ние се радваме и на къшей хляб
26
0
 
6
 
! Отговори
брей преди 11 години
Ми моите мечти са свързани точно с кораловите рифове, хармония между хора и природа, то и това работя всеки ден, което ми напомня да си хвана чантичката и да заминавам на работа!
25
1
 
11
 
! Отговори
Om Ram преди 11 години
Подкрепям Ирина. За всеки от нас, като човешка единица е невъзможно да се справи с корупцията и проблемите на човечеството в глобален мащаб, но всеки от нас, като човешка единица, може да прави точно това, което зависи от него, вярно, дребни неща, като разделно събиране на ***, възпитание на децата, любов към ближния, дребни неща, които биха променили света, ако всеки се придържаше към тях, вместо да подражава на "лошите", само за да не се "мине" или от страх да не бъде наранен, примерно.
24
1
 
10
 
! Отговори
брей преди 11 години
Аз те разбирам напълно, поради много причини една от които е, че съм биолог по образование и професия, но да не изместваме разговорът към личната отговорност, защото тук тя е корпоративна отговорност, на големите производители, развиващите се страни, които бълват милярди отрови за да задоволят материалистичните си общества, както и тези на вече развитите страни, които купуват от тях...да не ги изброявам, мисля знаеш кои са! Единствената наша отговорност е да консумираме умерено, което и правим!
23
3
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
Простите човеци ще са единствения вид, който е просъществувал най-малко време и се е самоунижожил.
22
0
 
20
 
! Отговори
Ирина преди 11 години
И p.s. Това ли ти е мечтата на живота - "да си купуваш компютър, пералня, климатик, къща, кола на всеки две години", това ли искаш да постигнеш?
21
14
 
3
 
! Отговори
Смешни са ми преди 11 години
Ако имаше учени по времето на динозаврите, щяха да са ни надули главите, че динозаврите започват да изчезват... Е и кво, от сегашна гледна точка нещо страшно ли е станало, че са измрели? ПРО-ПА-***-ДА!
20
0
 
4
 
! Отговори
Ирина преди 11 години
До Брей: аз също пестя, нямам 60 милиона, скрити в дюшека, нямах това предвид изобщо. Имах предвид това, което ти си написал/а - това е идеята да сме толкова изтормозени, толкова притиснати отвсякъде, че да не можем да си видим по-далеч от носа, по-далеч от следващата сметка. Защото ако го направим, ще осъзнаем, че "спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се".
19
4
 
7
 
! Отговори
брей преди 11 години
Ирина, айде стига си разправяла на народ, който пести ТОК, пести ВОДА, не си купува компютър, пералня, климатик, къща, кола на всеки две години, че от тях зависело. Сега увеличаваме и процента зелена енергия, ходим в магазините доста рядко и не употребяваме толкова найлонови торбички, измираме като пилци и пестим всичко...какво повече се изисква от нас!?
18
2
 
1
 
! Отговори
до Ирина преди 11 години
Иринче, аз не съм номер 13 но все пак... Въпроса е не да седим и да чакаме, тук си абсолютно права. Въпроса е големите компании да не изхвърлят и да замърсяват околната среда, Защо електро мобилите не се развиват ??? Защото патентите се държат от нефтените компании. Точно това според мен е имал в предвид номер 13. И за това ние сме безгласни букви в глобален мащаб (ако махнем автомобилите и големите корпорации, човек вреди съвсем малко на околната среда)