Норвегия отбелязва година от ужаса на остров Ютьоя

В края на август произнасят присъдата на Андерш Брайвик
22 юли 2012 10:00,
15
Норвегия отбелязва година от ужаса на остров Ютьоя
Остров Ютьоя. Снимка: Reuters

В Норвегия днес ще почетат паметта на жертвите от масовото убийство на остров Ютьоя и бомбения атентат в Осло, които станаха точно преди една година.

Тогава бяха убити 77 души и над 150 бяха ранени.

Още по темата

На 22 юли 2011 г. първо избухна бомба в правителствения квартал в столицата, поставена от екстремиста Андерш Брайвик. В атентата загинаха осем души, а 98 получиха наранявания.

След това Брайвик откри огън на остров Ютьоя, където имаше младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия, и уби 69 и рани 60 човека.

Убиецът сам се предаде на полицията и впоследствие призна за деянията си пред съда. Той обаче не се призна за виновен, заявявайки, че е действал в защита на норвежката културна идентичност, която по думите му е била заплашена от толерантността на властите към имигрантите.

Церемониите в Осло днес ще започнат с полагане на венци на мястото на взрива. В 11,00 ч. местно време в цялата страна ще има възпоменателни богослужения.

Членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг ще присъстват на литургия в главната християнска църква в Осло.

След това на острова ще има възпоменателни церемонии, а престолонаследникът Хокон ще се срещне с роднини на жертвите.

Очаква се присъдата на Брайвик да бъде произнесена на 24 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
2
 
! Отговори
тончо преди 11 години
Този още ли е жив, не са ли свитнали.
9
1
 
7
 
! Отговори
baihui преди 11 години
Smart na Islama - da gi izkolim tezi maimuniobratno v maimunskite vi darjavi kamilari skapani - da si nosite feregjetata na volia i da se dupite na alaha
8
1
 
9
 
! Отговори
адад преди 11 години
Брайвик разказа играта на толерастите в Норвегия.
7
0
 
10
 
! Отговори
CA преди 11 години
Вижте какво направи ЕДИН човек, сам съмичък без помагачи и организация зад гърба си - резултат 77 жертви, не знам защо за атентата в Бургас от ден на ден се опитват да ни убедят че все по-вече и по-вече хора са замесени. Отначало беше камикадзето с един помагач, после се появи и втори, който трябвало да застреля двамата, после се появи изказване, че били поне 4-5 човека и са се потготвяли над 1 година, днес четох, че непременно имало и българска помощ ... май накрая ще изкарат че е имало организация от 100 човека за взривяването на 1 автобус, нещо много за шарани ни вземат ми се струва
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Непосредствено след атаката и през последвалите дни реакцията на хората и правителството в Норвегия срещу жестокия атентат беше уникална, коментира Би Би Си. Десетки хиляди норвежци излязоха на улиците на Осло, като пееха и носеха цветя, а посланието им беше: "Ако един човек може да покаже толкова много омраза, само си представете колко много любов можем да покажем заедно."Toва е народ,граждани и общество!
5
6
 
9
 
! Отговори
Торквемада преди 11 години
Редукцията *** мангустофилни либерасти е богоугодно дело....
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мир на душите на избитите невинни хора!Каква идеология или религия изповядва масовия убиец и *** Андерш Брейвик?А за неговите почитатели и кряскащи високо съидейници каква глоба да има?Каква идеология или религия изповядва убиецът и ***,ранил тежко в главата американската конгресменка и убил още 6 души преди повече от година?Бог да пази Свободна България!Бог да пази Свободна Европа!Бог да пази Свободна България в Свободна Европа!
3
10
 
17
 
! Отговори
иха преди 11 години
Защо не го пуснат този симпатяга за 3 дни , защото около Осло е пълно с български и румънски *** и няма кой да ги посъветва къде да живеят.
2
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
човека просто е ходел да постреля по политически активисти
1
12
 
12
 
! Отговори
1 преди 11 години
Този човек който уби 77човека ,също ли е ислямски терорист,защо не коментирате бе калпаци.