87 са жертвите на нападенията в Норвегия

Норвежки екстремист е задържан за стрелбата в Ютьоя
Обновена: 23 юли 2011 11:56 | 23 юли 2011 07:46,
194
87 са жертвите на нападенията в Норвегия
Снимка: Reuters

Най-малко 87 души са загинали при двете нападения в Осло, съобщи агенция Ройтерс.

При бомбена експлозия в центъра на норвежката столица вчера следобед бяха убити седем души, а 14 са ранени. Мощната експлозия нанесе щети на сградата на правителството и изпотроши прозорци на 17-етажната сграда, в която е канцеларията на премиера Йенс Столтенберг.

Часове след взрива мъж, облечен като полицай, откри стрелба срещу младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия на остров Ютьоя, близо до Осло. Броят на загиналите при нападението достигна 80 души.

"Не можем да гарантираме, че броят им няма да нарасне", заяви началникът на полицията. Той определи последствията от стрелбата като "катастрофални". След стрелбата полицията съобщи, че на острова са открити неизбухнали експлозиви и заяви, че двете нападения вероятно са свързани.

32-годишен норвежец е задържан за стрелбата на остров Ютьоя. Норвежката телевизия NRK съобщи, че името му е Андерс Брейвик. По информация на TV2 задържаният е имал връзки с десния екстремизъм.

Още по темата

Същевременно полицейски източници заявиха, че нападателят изглежда не е свързан с ислямисткия тероризъм и вероятно няма връзки с никоя международна терористична организация.

"Видях хора да скачат във водата, около 50 души, които плуваха към брега. Те плачеха, трепереха, бяха ужасени", разказва 42-годишната Анита Лиен, която живее недалеч от острова.

"Бяха толкова млади – между 14 и 19 години", добавя жената.

Много от младежите са потърсили убежище в близки сгради, когато чули стрелбата. Някои избягали в гората, а други се опитали да се спасят с плуване.

Спасителни лодки издирват оцелели във водите край острова, а хеликоптери прелитат над местността.

"Видях застреляни хора. Опитвах се да седя възможно най-тихо. Криех се зад едни камъни. Видях го веднъж, само на 20-30 метра от мен. Бях ужасен за живота си. Мислех за всички хора, които обичам", казва оцелелият Йорген Беноне.

Премиерът Йенс Столтенберг определи нападенията като "акт на малодушие" и подчерта, че тези, които стоят зад атаките няма да разрушат демокрацията.

"Ще положим всички усилия и няма да се откажем, докато не изясним кой е участвал в нападенията", подчерта Столтенберг.

Депутат от опозиционната Християнска народна партия заяви, че "това е най-кървавото събитие в Норвегия след Втората световна война".

Това е най-голямото нападение в Западна Европа от бомбената експлозия в мадридското метро през 2004 г., при която загинаха 191 души, отбелязва Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
15
 
! Отговори
Мартин преди 12 години
Скопяване и 50 години бавно мачение на *** причинили това ! измачвани и пак измачвани ......това е решението а не затворища и ала бала ! публични мачения ! да живее Цар Симеон
188
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от тези християнски терористи!Трябва да ги пратим на луната!
187
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ami normalno e veche SAMITE EVROPEIZI DA PRAVIAT ATENTATI TO VSICHKO E ZA BRIKETITE NIKOGA NE SAM GLASUVAL V BG NO DRUGIAT PAT SHE GLASUVAM ZA ANTIEVROPEISKA PARTIA
186
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убиеца е консервативен ХРИСТИЯНИН, симпатизант на Израел и нископоставен масон...
185
10
 
20
 
! Отговори
se преди 12 години
Е какво става с прословутото спокойствие и висок стандарт на Скандинавските страни.Всичко е химера след като и там има хора с оръжие в ръка и могат да избият много хора.НАТО да се намеси и там и да изпрати спецчасти с българско участие и под командването на Щатите.ТРАГИКОМИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ!
184
13
 
33
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Нали само мюсулманите бяха терористи , според "умните български умозаключения"?!
183
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и сигурно това, че преди 5 дена Норвегия обяви, че ще подкрепи вота в подкрепа на Палестина няма нищо общо с атентатите... очевидно не са арабите, а "БОГОИЗБРАНИТЕ" Евреи - почити 100 убити, повечето от тях деца... Браво на Израел...
182
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
значи ако терориста е арабин, виновни са арабите, когато терориста не е арабин, пак арабите виновни, ами кога не са те?bogoizbrania - такива *** като тебе трябва да ги приспиват
181
16
 
20
 
! Отговори
bogoizbrania преди 12 години
Щом е стрелял по младежите със сигурност е свързан с ислямистите, а не с "крайнодесните", работата е подготвяна от доста време като гледам и само излямистите са способни на така добре организиран акт.
180
3
 
41
 
! Отговори
Цион преди 12 години
Норвегия е единствената европейска държава, която официално подкрепя Палестина. Очаква се след 4 дни в ООН да бъде внесено предложение за признаването на Палестинска нация и нейното приемане в ООН.Фактът, че извършителят е "самотен вълк" говори за зомби, жертва на секретните програми за контрол над съзнанието "МК-УЛТРА" и "Монарх".Отвличат вниманието с версиите за Либия и Афганистан. Този терористичен акт е дело на ционистите юдео-хазари.
179
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БГ няма да има бомби самообиици защото продават Дунери :)
178
2
 
20
 
! Отговори
Никола преди 12 години
Волен пак вилнял някаде май.Дали не го е подразнила студенината в норвежския характер?
177
2
 
19
 
! Отговори
4321 преди 12 години
Убитите са предимно имигранти от третия свят - младежи ,членове на Работническата партия.
176
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Измиват си рацете защото заради 1 ислямист който е расал в гората и не е виждал нищо и живее в катун ще страдат всички други !
175
4
 
22
 
! Отговори
Норвеч преди 12 години
можеби са искали да убият само един от тия жертви, но сценария е така поставен, че лесно да могат да се измъкнат от положението т.е да прехвърлят топката в други ръце сещате се за какво иде реч, най-вече Хамериканците го умеят това нещо те са най-голямата терористична групировка, поне моето мнение е така ...
174
1
 
15
 
! Отговори
bg преди 12 години
Misha Saakashvili e osvobodil trimata ruski shpioni.Sega Atila 4e poludee.
173
5
 
29
 
! Отговори
Рънърса преди 12 години
ХАХАХА ВЕЧЕ Е ПРАКТИКА ВСЕКИ ВТОРИ ВАНДАЛ ДА СИ ИЗМИЕ РЪЦЕТЕ С ИСЛЯМИЗМА, ТАКА ДА СЕ КАЖЕ ВЕЧЕ Е СВЕТВНА ПРАКТИКА ...
172
7
 
22
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до КатилавБГ е нормално нормалния да го изкарват ненормален, не е само Атила ,който мисли трезво и на който не са успели да промият мозъка,много сме които мислят като негои по-добре ДАНС да не се захваща с нас , че да не опукаме парламента състоящ се от *** и евреи
171
3
 
25
 
! Отговори
до167 преди 12 години
"164, епа стани и ти от малцинството... ходи да си набереш тухли. "Типично просташко изказване!Когато тези малцинства се научат на уважение и лоялност към България,тогава могат да имат претенции!Когато тези малцинства(взизирам ***),дадат на обществото нещо,тогава могат да имат претенции!България не е длъжна с нищо на малцинства,които само искат,а не дават нищо в замяна!Толерантността ни се взема за слабост и я използват срещу нас!
170
2
 
21
 
! Отговори
Катила преди 12 години
Няма ли един агент от ДАНС,който да отдели минутка от скъпоплатеното си време,за да се запознае с личността на Атила?Ако няма,да се позаинтересува някой от "онези" диспансери...в краен случай-някой смотан ***!!!