Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи

Причината е скандалът с помилвания от Баку войник, убил арменски колега
Обновена: 3 сеп 2012 19:44 | 3 сеп 2012 19:43, Елка Василева
161
Армения е готова на война с Азербаджайн, ако се наложи
Протестиращи изгориха унгарското знаме пред унгарското консулство в Ереван. Снимка: Reuters

Армения е готова на война с Азербайджан заради скандала с помилвания азербаджайнски войник, убил арменски колега през 2004 г. в Будапеща, предаде Франс прес.

"Не искаме война, но ако бъдем заставени, ние ще се сражаваме и ще спечелим", заяви президентът на Армения Серж Саркисян. Неговото изявление беше качено в интернет сайта му.

Още по темата

Азербайджанският президент Илхам Алиев помилва Рамил Сафаров, осъден на доживотен затвор в Унгария заради убийството на арменски военен по време на международен курс по английски език в Будапеща. В петък Сафаров беше екстрадиран от Унгария в родината си и броени часове след това беше помилван и повишен в офицер въпреки уверенията на Баку, че той ще излежи присъдата си. Това породи гнева на Армения.

Саркисян обвини Азербайджан, че е страна, в която незаконно се нарежда пускането на свобода на престъпници и в която публично се възхвалява всеки мръсник, убил хора само защото те са арменци.

Заради скандала Армения прекрати временно дипломатическите си отношения с Унгария. Унгарското правителство пък привика азербайджанския посланик в Будапеща, за да протестира срещу помилването на доживотния затворник.

Полемиката беше коментирана и от Белия дом, откъдето беше подчертано, че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Ереван и Баку.

Европейската комисия призова властите в Азербайджан да не предприемат действия, които биха повишили напрежението в региона. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Ащън, заяви, че комисията е загрижена от новините, свързани с прекъсването на дипломатическите отношения между Азербайджан и Унгария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
10
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Населението на Армения днес е около 2 милиона. През 90-те са били 4 милиона.Много ниска раждаемост плюс миграция. До Април тази година 70 хиляди са напуснали Армения. На територията на Армения има руски войници. Това е което я държи. Ако ги няма руснаците - край.
87
2
 
4
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Армения има армия /дори повече от БГ/, но въпросът е, че те са малко на брой като страна, все пак това са 9 милиона азери и 80 мил турци, има възможност за въвличането на ОДКБ във войната. Реално коя част от арменската армия те вълнува-пехота, ПВО, мога да ти дам цифри.
86
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи България, да се готви за война с Либия, заради сестрите!муахххххаааааааааххххаааааааааааа
85
0
 
4
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
На пръв поглед изглежда така. Думите му към Перес "Оне Минуте" бяха само залъгалка за масите. Повечето от вас не знаят но точно Израел дава инфо на турската армия къде са бойците на ПКК и същия Израел снабдява ПКК с оръжие. Ердоган беше голям ислямист преди да стане премиер. Сега в едно интервю спомена, че се е променил. Как се караха със Саркози двамата евреи ама за арменския геноцид. И двамата получиха одобрение в страните си ама Саркози не успя и си отиде..
84
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам нашите арменци в България избягали от родината си, си представям колко са напред, впрочем назад!Те асфалт нямат, камо ли армия!
83
7
 
5
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Ердоган не води в никакъв случай про израелска политика, реално той влоши взаимоотношенията между Израел и Турция много, дори заплаши, че турски военни кораби щели да се появяват окол бреговете на Израел, но това не се случва все още т.е. щели да ескортират "Флотилията на мира", но такива са турците-страхливи, никога не довеждат нещата до край.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като търговци са същите като евреите. Само за сведение: арменците Гагик и Джаваир Царукян(първият е борец, собственик на "Мултигруп"-едноименна арменска)купиха една от най-хубавите наши минерални води - "Горна баня". От арменци разбрах, че я изнася в емирствата, а от там внася нефт за Армения. А защо нито една наша фирма бутилираща минерална вода не може да пробие както в арабския свят, така и в Израел, където е по-ценна от нефта?
81
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турци побойници-да, но турчин изобретател-хич!
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 101Колега абсолютно си прав!Даже и иранският президент е крипто-евреин!
79
6
 
5
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Екатерина владее перфектно руски, немски и френски език. Благодарение на нея са преведени на бъллгарски Толстой, Достоевски, Юго, Мопасан, Флобер, Дикенс. Библиотека Св. Климент. две трети от преводите там са на Екатерина Каравелова. Освен, че основава клуба за Защита на евреите, тя получава и много медали и международни отличия. ОТ ТАКАВА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ СЕ НУЖДАЕ И ДНЕС БЪЛГАРИЯ.
78
4
 
4
 
! Отговори
Нина преди 11 години
А една от любимите ми българки е Екатерина Каравелова, жена на Петко Каравелов, майка на Лора-фаталната любов на Яворов. Тя е учредител на Българския женски съюз, председателка на Българската секция към Международната женска лига за мир и свобода, една от създателките на Комитет за защита на евреите.
77
3
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Ердоган е мюсюлманин от грузински произход. Турските националистически среди го определят като крипто-евреин. Тоест скрит евреин представящ се за мюсюлманин. Като се гледа про-американската и израелската му политика против арабския свят, Сирия и Иран може би е вярно.
76
4
 
5
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Яворов има стихотворение и за евреите, но нещо не мога да разбера напълно смисъла муЕвреиВреме - тъмнини, и в тъмнинитеспомен заблуден. Безкраен пътна бездомна върволица. Плътна света да въплъти бедите... Време - тъмнини, и в тъмнинитестон молитвен, стон пресипнал, сух.Но в ръжда е ключа на вратитебожии - че бог е старец глух. Стон молитвен, стон и шепот глухвъз наклона песъчлив световен."Бог ще чуй от върха!" В път вековенне повехна в спомена си дух. "Бог ще чуй от върха!" Пет вековен,мрак, пустиня, бухал и шакал.Ада се разтваря; дим отровен,пламъци зловещи, лава, кал. Пламъци зловещи, лава, кал,писъци минутни - и отновошепот и молитва, стон и слово:словото на бога оглушал... Пламъци зловещи и тъмнините,писъци минуват в дълъг път,шепота на ехо в жива плът -на света да въплъти бедите!
75
1
 
6
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Най-голямата опозиционна партия в Турция е СНР. Тази партия е създадена от Ататюрк. Тази партия е светска и националистическа партия. Председател е Кемал Кълъчдарогли - роден в Тунджели, Източна Турция. Кемал Кълъчдароглу е алевит и кюрдин. Тургут Йозал беше кюрдин от Малатия. Мехмет Али Агджа е член на Сивите Вълци, също от Малатия - кюрдин. Министърът на вътрешните работи днес е кюрдин. Зам.министърът на образованието е кюрдин. Изобщо не познават някои Турция наистина.
74
3
 
5
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Ох, аз не се съмнявам в Яворов, със сигурност щеше да опише трагизма и на еврейския народ и щеше да посвети твори за холокоста. Що се касае до самия Яворов, той е любимвият ми български поет-символ за мъжество-революционер и войвода от ВМОРО и поет. Творчеството и поезията на Яворов са пропити с трагизъм. Фаталната жена Лора и една възнуваща и трагична любов слагат край на житейския му път. Винаги очите ми се пълнят със сълзи, когато чета предсмъртното му писмо.: "Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея"
73
1
 
9
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
От Белия Дом казват,че Барак Обама е загрижен от ескалацията на напрежението между Елеван и Баку! А аз казвам,че това е традиционното измиване на ръцете!!!
72
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
арменският народ гладува,нямат икономика,няма нищо всичко е разрушено с какво ще воюва,откъде тези средства.
71
0
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 11 години
Кюрдите в Турция са 7 милиона на изток и 5 милиона на запад. Имат 20 представители в 550 местен меджлис. В среден Анадол живеят турци които имат привички като кюрдите - имат по 6 - 10 деца и са религиозни и са доста ***. Не всеки ***, черен и религиозен в Турция е кюрдин. Не познавате Турция. Шиитите са клон на Исляма. Сред шиитите име кюрди и турци.Те са около 8 % от населението в Турция.
70
3
 
3
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Не, какво против да имам-българо-арменските отношения са си ваши и доста стари. Кой *** е сложил минус на стихотворението на Яворов? Всъщност има ли значение-този поет е световнопризнат.
69
0
 
3
 
! Отговори
бг турчин преди 11 години
Аз пък ще ти отговоря, че няма "македонски народ" в османските архиви. Има българи. Вие "македонците" сте измислен народ и нямате нищо общо с древните македонци. Вие сте българи и говорите на български език който е диалект както го говорят и шопите.Народът ви е измислен. За българите се споменава от хилядолетие но вас ви няма. Има ви от 60 години. Арменците са мошеници и лъжци. Прабългарите са тюрки но днешните българи не са. Съвремените турци и унгарци имат тюркски гени но също не са.