Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите

Френският кабинет е одобрил предложението на еврокомисаря Рединг
Обновена: 4 сеп 2012 14:52 | 4 сеп 2012 13:56, Елка Василева
109
Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите
От началото на президентството на Оланд продължава разрушаването на ромски лагери. Снимка: Reuters

Френското правителство одобрява създаването на "пилотна група" държави от ЕС, които да обмислят начини за по-добро интегриране на ромското население. Това заяви днес заместник председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи френското издание "Вен минют", като се позова на Ройтерс.

След министерска среща за ромите властите на Франция обявиха наскоро и мерки, улесняващи достъпа им до трудовия пазар.

Вътрешният министър Манюел Валс заяви, че в средата на септември, придружен от делегирания министър по европейските въпроси Бернар Казньов, ще посети България и Румъния – двете държави, откъдето идват повечето роми, в опит да намери европейски решения за ромския проблем, припомня електронният вестник.

След вчерашните ми разговори с представители на правителството съм много доволна, че кабинетът приема идеята ми за създаване на пилотна група държави, желаещи да бъде разрешен проблемът, заяви днес Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо".

Според нея групата може да включва "Франция, държави членки, предприели на своя територия успешни мерки, сред които Испания и Финландия, и държави членки с голямо ромско население като Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".

В началото на август Европейската комисия заяви, че внимателно ще следи действията на френските власти по връщане на ромите в родните им държави, припомня изданието.

Още по темата

Междувременно Роб Кушен, който ръководи Европейския център за правата на ромите, заяви, че докато беше кандидат за президент на Франция, Франсоа Оланд даде да се разбере, че няма да продължи правителствената политика на гонене на ромите и връщането им в Румъния и България, обещавайки, че ще уважава правото им като граждани на Европейския съюз да пътуват, живеят и работят във Франция.

След началото на президентството на Оланд обаче продължава разрушаването на ромски лагери, като някои роми биват "доброволно връщани", а други изгонвани по същия начин като при управлението на предишния френски президент Никола Саркози, посочва обаче Кушен в изданието "ИЮ Обзървър".

Все пак според Кушен има известна промяна, след като Франция обяви, че ще смекчи някои от ограниченията за работа за ромите (и за други граждани) от България и Румъния.

Франция също така поиска въпросът с ромите да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет през октомври.

През 2011 г. лидерите на ЕС приеха Рамка за националните стратегии за интеграция на ромите, призоваваща държавите членки и страните, които са на път да се присъединят към общността, да приемат стратегии и да прилагат програми за решаване на проблема с неравенството в областта на жилищата, здравеопазването,
образованието и безработицата.

Според Кушен френското правителство би трябвало да се разграничи от политиката на предишните управляващи, като внесе поправки в стратегията за интеграция на ромите, за да определи броя и нуждите на ромите в страната и да предложи конкретни стъпки за задоволяване на тези нужди.

Правителството на Оланд би трябвало също така да спре изгонванията, принудителните връщания и експулсиранията и да премахне всички ограничения за работа за граждани на Румъния и България, се казва в статията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ок, прочетох хахаха, това е от шока
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А магаре ли е било или магарица? Тази история ме разби :))))
65
1
 
22
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Колкото и глупаво да звучи по времето на бай тато интеграция е имало най-много. Принуждавали са ги да учат и бачкат. И най много грамотни са от тия години. Това знам от "извора"
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди две години,когато Саркози прогонваше *** БГ Днес изнесоха един случай за български ром,който бил съден за това , че опънал една магарица на сред полето !Оправданието му било,че жена му била неразположена , а тоя като видал магарето и много му се приискало.Осъдили го условно или нещо подобно,като счели за смекчаващо вината обстоятелство , че не е накарал на сила магарето,а го бил галел между ушите ? Е,кажете може ли това да е човек ? Френските съдии се виделу в чудо !!! Истина е !
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да си ги приберат при тях, че да са им по-наблизо, и да си прилагат програмите за интеграция. Ние толкова можем.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 67Нема нужда да чакаш до есента, от сега ти казвам, че сме това на географията.
61
1
 
9
 
! Отговори
хлъц за 34 преди 11 години
Егати *** !Остави това,че *** ги боли за документи ! Ами какво ще ги правим в България 400 000 деца без самоличност ?!
60
7
 
0
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Карайте си норкотиците и не говорете много нахално племе .
59
2
 
18
 
! Отговори
читател преди 11 години
Тези не разбраха ли, че пожелателните методи се изчерпаха.Следват принудителни - принудително образование, принудителна работа, принудително местоживеене, кастриране и стерилизиране и т.н. Тези които успеят да усвоят миниума знания и умения и поведение, се допускат в обществото, другите зад бариерата, само при своите.Няма друга алтернатива.
58
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повечето *** не са лоши хора ! Ако имаха работа и заплати ,сами щяха да се отърсят от търтеите по между им! При бай Тошо бяха добре,рядко можеше да се чуе някой *** да направи бея !
57
2
 
16
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
баща *** обяснява на чаветата какво е демокрацията:- Когато българите работят за да можем да не работим и да сме добре това е демокрация- А бе тате ами ако спрат да работят какво става- Тогава ги съдим за дискриминация
56
3
 
11
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
видя се , че"политическите " партии до сега не свършиха нищо в продължение на 23 години - бедност и мизерия ! Време е да изберем НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ , поне ще "ИНТЕГРИРАМЕ " *** !
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 34Абе пич, ти да не мислиш , че им пука на *** дали имат документи или не ! И да нямат социални помощи , те ще си берат,берат,берат..........
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите *** като граждани на България, са и граждани на ЕС и имат абсолютното право да си ходят и живеят в която страна си поискат, както и всички останали европейски граждани, тъй като не са имигранти - така е според законите на ЕС:)) Сори Франция, ама т'ва е положението, така че и "копче" не можете им каза, дори "ромските" организации могат да ви осъдят в Страсбург по повод на депортирането:) Е, ся че *** не могат да си намерят работа на трудов договор от неграмотност е друг въпрос!
53
3
 
6
 
! Отговори
Яшар Яшков преди 11 години
Да ги *** у франсетата,мноо са готини и малко тъпички ! Де са й видело инегриран *** от Булгарията и Румънийта ! Ний ша ги интегрираме тех ,само за има нема две петилетки !х Много и чисто у париш,ей тва не ми аресва само ! У кофити рана,рана колко сакате ! Фърлил съм ено уко на Айфелата кула,мого джилязу,аламин и бъкър по ней имъ ! Насам братия *** ,наса-а-а-м! Кеф, кеф голем ви казвам!
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Франция и държави членки с голямо ромско население като Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".Действащите рецепти са Франция и компания да ги взимат и да си ги интегрират, ние сме бедни и пари за глупости нямаме. И ако наесен мазен Боко и компания не се опънат на Валс и другите френски ***, които се опитват да ни дават тон в живота все едно сме им протекторат,ще означава че определено сме ***.а на географията
51
1
 
17
 
! Отговори
алекс преди 11 години
Бих предложил да им направят държава по примера на Израел,но *** са хитри и мързеливи та няма да отидат ! От кого ще крадат там ?!?
50
3
 
14
 
! Отговори
Идея преди 11 години
Предлагам всички БГ роми да бъдат трансферирани и интегрирани във Франция, така ще има по-добър контрол и качествена интеграция
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DA INTEGRIRASH ZIGANIN SI E CHISTA FANTAZIA
48
2
 
10
 
! Отговори
не син преди 11 години
Франсетата се чудят как да прехвърлят проблема на другите и с него в комплект *** !Не искат проблеми,но не искат и *** !