Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите

Френският кабинет е одобрил предложението на еврокомисаря Рединг
Обновена: 4 сеп 2012 14:52 | 4 сеп 2012 13:56, Елка Василева
109
Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите
От началото на президентството на Оланд продължава разрушаването на ромски лагери. Снимка: Reuters

Френското правителство одобрява създаването на "пилотна група" държави от ЕС, които да обмислят начини за по-добро интегриране на ромското население. Това заяви днес заместник председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, съобщи френското издание "Вен минют", като се позова на Ройтерс.

След министерска среща за ромите властите на Франция обявиха наскоро и мерки, улесняващи достъпа им до трудовия пазар.

Вътрешният министър Манюел Валс заяви, че в средата на септември, придружен от делегирания министър по европейските въпроси Бернар Казньов, ще посети България и Румъния – двете държави, откъдето идват повечето роми, в опит да намери европейски решения за ромския проблем, припомня електронният вестник.

След вчерашните ми разговори с представители на правителството съм много доволна, че кабинетът приема идеята ми за създаване на пилотна група държави, желаещи да бъде разрешен проблемът, заяви днес Вивиан Рединг пред радио "Франс енфо".

Според нея групата може да включва "Франция, държави членки, предприели на своя територия успешни мерки, сред които Испания и Финландия, и държави членки с голямо ромско население като Румъния, България и Унгария", които да бъдат "събрани заедно, за да разработят заедно действащи рецепти".

В началото на август Европейската комисия заяви, че внимателно ще следи действията на френските власти по връщане на ромите в родните им държави, припомня изданието.

Още по темата

Междувременно Роб Кушен, който ръководи Европейския център за правата на ромите, заяви, че докато беше кандидат за президент на Франция, Франсоа Оланд даде да се разбере, че няма да продължи правителствената политика на гонене на ромите и връщането им в Румъния и България, обещавайки, че ще уважава правото им като граждани на Европейския съюз да пътуват, живеят и работят във Франция.

След началото на президентството на Оланд обаче продължава разрушаването на ромски лагери, като някои роми биват "доброволно връщани", а други изгонвани по същия начин като при управлението на предишния френски президент Никола Саркози, посочва обаче Кушен в изданието "ИЮ Обзървър".

Все пак според Кушен има известна промяна, след като Франция обяви, че ще смекчи някои от ограниченията за работа за ромите (и за други граждани) от България и Румъния.

Франция също така поиска въпросът с ромите да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет през октомври.

През 2011 г. лидерите на ЕС приеха Рамка за националните стратегии за интеграция на ромите, призоваваща държавите членки и страните, които са на път да се присъединят към общността, да приемат стратегии и да прилагат програми за решаване на проблема с неравенството в областта на жилищата, здравеопазването,
образованието и безработицата.

Според Кушен френското правителство би трябвало да се разграничи от политиката на предишните управляващи, като внесе поправки в стратегията за интеграция на ромите, за да определи броя и нуждите на ромите в страната и да предложи конкретни стъпки за задоволяване на тези нужди.

Правителството на Оланд би трябвало също така да спре изгонванията, принудителните връщания и експулсиранията и да премахне всички ограничения за работа за граждани на Румъния и България, се казва в статията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
S KAKVI SAMOLETI SHE LETIAT NE SE SPMENAVA S F22 ILI SU 35,SAAB GRIPEN LI
46
1
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 11 години
Някой на държавно или Европарламентарно ниво ще разкаже ли на ОЛАНД "играта с приобщаване на ***' , която познаваме от 70 години; ОЛАНД тръгва по пътя на соц.НРБ- да докаже хуманизъм.НИе сме минали с *** по този път.ГОВОРЯТ ЗА ЖИЛИЩА: ПОКАЖЕТЕ НА ОЛАНД блоковете, "раздадени" на ***- няма и желязо в панелите.И пак са такива, и пак крадат.Да се обърне внимание на РАЖДАЕМОСТТА им: ОТТАМ идват проблемите.
45
2
 
9
 
! Отговори
napalm преди 11 години
***
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Саркози им даде предложение - опита на Хитлер.
43
2
 
6
 
! Отговори
uzunski преди 11 години
......*** !
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако пилотната група е наистина пилотна и вдигне бомбардировачите В-52 с *** над гетата подкрепям
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им се създаде една държава, да се огради с 3 метра стена с вишки през 10 метра. Да се пуснат всички "роми" в собствената си държава да се оправят. След макс 1 година ще е безлюдна пустиня. Може да се ползва за полигон след това или да се даде на УС оф А за база.
40
2
 
16
 
! Отговори
сабр преди 11 години
Аз предлагам, великите европейски държави, да вземата да дадат пример как трябва, да ни покажат на нас тъпите и непълноценни славяни, как се прави, да интегрират успешно няколко орди по 10 000 хиляди ***. Успешно. Да споделят безценния си опит и да ни научат нас - низшите и непълноценни народи как се прави! (не да ни ги връщат и да реват - ууу - ааа - що нищо не правите)
39
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Защо трябва да харчат излишни пари,да проверят в архивите на Германия от 1933-1945 година и ще намерят подробни документи за бързо и лесно Интегриране
38
2
 
16
 
! Отговори
Вълков преди 11 години
Чъдесно! Нека правят пилотни групи, планове и да действат, но на собственатеритория! Не да ни ги връщат тук и после да казват, че ние нещо бъркаме с интеграцията! Айде да видин интегрира ли се това що неще да се интегрира!!Аз лично не познавам етнически турци или т.нар. помаци, които да се държат така. Ако имат 4 - 5 деца, то могат да се грижат за тях!Вие да сте виждали търчин да не работи и само да прави деца? Аз не съм!! Работят от сутрин до мрак и някак се оправят!Успех с всичкото роми!!!
37
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да успееш да интегрираш *** е равносилно на това да научиш животно да говори!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
romite mogat da se integrirat mnogo lesno.ima6e edna dumi4ka evtanaziq li be6e kak be6e?
35
3
 
16
 
! Отговори
@@ преди 11 години
ПРЕДАЙТЕ ГИ НА ХИТЛЕР.
34
3
 
20
 
! Отговори
От ума си теглят! преди 11 години
Преди около 70 год., един в Германия много добре ги интегрираше. Обаче франсетата, англетата, руснаците и американците с общи усилия го принудиха да се самоубие през май, 1945 г. Сега нека да си блъскат главите и да се чудят как да се справят с проблем, който той почти бише решил!
33
3
 
20
 
! Отговори
мангал от Париш преди 11 години
*** не сме българи. Да се оправя Франция с нас. И да внимават как ни интегрират, че ще наказваме франсетата за дискриминация, антихуманно отношение и други подобни френски извращения.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствения начин за интеграция го е измислил един мустакат чичко 40-те години на миналия век, метода е като дим през комина!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само завод АРСЕНАЛ произвежда средства за ХИНТЕГРААЦИЯ моля използвайте по предназначение
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онази па*а В Рединг да си ги вземе в къщи всичките и там да ги ,,Хинтегрира ,че само плямпа и нищо не прави А реално е елементарно--арест за всеки заплодил *** под 18 години Отнемане на децата им ако няма условия за нормален живот ,не изплащане дори и на 1 лев помощи ако не си гледат сами децата даване за осиновяване на всички деца след първото ,в Зап Европа това струва поне 10 000 евро ,парите от тези осиновявания да отиват за раждаен на българчета и т.н. Изход има
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази комисия се създава само с една единствена цел,ограничаването на *** миграция , и капсулирането и във въпросните страни.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Пилотна група от ЕС мисли как по-добре да се интегрират ромите"Какво пилотират? Бомбардировачи ли? : )))