Гърция слага на тезгяха най-апетитните имоти

Напредват процедурите за бившето международно летище край Атина
Обновена: 12 сеп 2012 15:00 | 12 сеп 2012 10:44, Бойчо Попов
55
Гърция слага на тезгяха най-апетитните имоти
Снимка: Reuters

Гръцката агенция за приватизация най-сетне се задейства с раздържавяването на някои от най-апетитните държавни активи, предаде Ройтерс.

Агенцията е одобрила 4 компании, сред които катарската Diar Real Estate и британската London and Regional Properties, които да продължат в наддаването за бившето международно летище край Атина Хеленикон.

В момента също така се прави финална оценка на обвързващите оферти, подадени от няколко компании с интерес към 90-годишния договор за наем на медийния център в Атина, който беше изграден за Олимпиадата от 2004 г. и в момента е търговски център.

Гръцката агенция призова и кандидат-купувачите на държавната газова компания DEPA да подадат необвързващи оферти.

Продажбата на активи и концесиите на държавна собственост бяха едно от ключовите условия за отпускането на международна спасителна помощ за Гърция, припомня агенцията.Hidden Field

Досега обаче страната е набрала под 2 млрд. евро от раздържавяване на активи и сериозно изостава от целта да повиши приходите си от приватизация до 19 млрд. евро до края на 2015 г.

В последните месеци приватизационните процеси на практика бяха блокирани заради политическата криза в южната ни съседка. Почти два месеца отне сформирането на правителството, а впоследствие се наложи да бъде назначен и нов ръководен екип на органите по приватизацията.

Новите шефове на институцията смятат, че ще успеят да постигнат целите за приходите от приватизацията до края на 2015 г., но за тази година не очакват повече от 300 млн. евро. Те вероятно ще дойдат от сделката за медийния център в Атина, както и от продажбата на държавната лотарийна компания, които се очаква да бъдат приключени до края на настоящата година.

Първата голяма приватизационна сделка – за DEPA, се очаква да бъде сключена в началото на 2013 г. Също тогава се очаква да приключи продажбата и на апетитни туристически имоти на островите Корфу и Родос.

Гръцката приватизационна агенция вероятно ще отложи продажбата на държавната хазартна компания ОРАР, която е една от най-големите в цяла Европа. Институцията изчаква Европейската комисия да се произнесе по разследването, което започна заради монополното положение на компанията на гръцкия пазар на спортни залагания.

Агенцията припомня, че миналата седмица Гърция премахна основната пречка пред приватизацията на публичните дружества, като отмени законовото изискване държавата да притежава миноритарни дялове в редица публични дружества. Това отблокира продажбата не само на ОРАР, но и на държавната електрическа компания - Hellenic Petroleum, както и на пристанищата.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вай,вай,вай !Значи скоро няма да имам грък- ратай !Вай ,вай,вай !Гъркът продължава сиртаки да играй !
45
1
 
2
 
! Отговори
Радка Пиратка - 51Ма преди 11 години
Радка Пиратка - 51Марк =============================================================Съмнявам се, твоята да заработва толкова много в хоризонтално положение в Гърция.Не забравяй,че заради кризата всички компаньонки ни принудиха доброволно да правим съботници!
44
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На гърците им намазаха филиите със зехтин...сега ще започнат едни възвратно-постъпателни движения или иначе казано-голЕмо ЛАШКАНЕ ще падне....Ама дали ще изплашиш кучето с кокал,не се знае...хаха...
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
EM smeeite sa na garzite ama ko stana s raionite vi deto ve4e i bulgarski ne se 4uva,to i opasno da se nare4esh takaz v tqh.Gledaite si u dvora a ne na sasedite 4e patkite vi she va izqdat...Ina4e ot vashto plqmpane faida nqma.......
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми така е като взимат кредити от евреи, ще ги купят за жълти стотинки сега. Освен ако китайците не ги купят на едро. Все пак по-добре ще отколкото ако евреите ги купят.
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еврейте могат да почнат да изкупуват
40
2
 
27
 
! Отговори
:) преди 11 години
Понеже се смеехте и се чудехте как България падна толкова ниско, сега ще научите.
39
2
 
1
 
! Отговори
kralia na ispania преди 11 години
tia *** kakvo sa se razbesneli
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им изпратим супер спеца по приватизация цру агента Костов и ..след 2-3 години няма да сме най бедните в Европа
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
31, българите и гърците биха безкрайно щастливи ако германците изкупят всичко и направят малка Германия на Балканите, но за съжаление няма да имаме такъв късмет :-(
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 31 Дойчелада казват на Опел.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35, точно преди дни БТК се продаде на много по ниска цена от приватизационната! Препродажба за 2 милиарда лева не е имало никога! Приватизационната цена също не е 200 000 лева, а е 600 милиона евро. Сравнението на БТК с ОТЕ също не е коректно, защото ОТЕ не беше само един стационарен телеком със само 30% цифровизирана мрежа, а много добре развит телеком с водещ GSM оператор и дъщерни компании в чужбина!
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
garciq varvi po patq na tikvolandiq koeto 6te re4e 4e ot garciq 6te ostane edno golqmo hi6to
33
4
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Айде на бит пазара на гръцки активи !Гърците клекнаха....
32
2
 
13
 
! Отговори
Марин преди 11 години
Ще изпратим нашите специалисти по разграбване да им помогнат и да си вземат ,,поука,,!!!
31
7
 
4
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
5 % за 2 млрд? ти вярваш ли си? то майкрософт не струва толкова.
30
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори гърците да продадат нещо, забележете на каква цена се продава.Не е за без пари като в България.5 % от телекома си ОТЕ продадоха на немци за над 2 млрд. евро.А ние тук целият си телеком го харизахме за 200 000 лв.И след две години беше препродаден от новите си собственици за 2 млрд. лв.Кой краде от народа си?
29
3
 
18
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
Сега му е майката, българската тежка индустрия да инвестира масивно в закъсалата гръцката икономика!
28
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците ще продадат земя кога върбата роди круши. Това е театър за пред запада.
27
1
 
26
 
! Отговори
Позитано 20 преди 11 години
Ние сме експерти по раздържавяване, приватизация и заменки. Предлагаме консултантските си услуги на гърците срещу скромните 25 % от печалбата.