Бивш израелски премиер бе осъден на година затвор условно и глоба

Така Ехуд Олмерт запази правото си да се върне в политиката
24 сеп 2012 20:06, Елка Василева
1
Бивш израелски премиер бе осъден на година затвор условно и глоба
Ехуд Олмерт. Снимка: архив, Reuters

Съд в Израел осъди днес на една година затвор условно и глоба бившия премиер Ехуд Олмерт по обвинение в злоупотреба с доверие, предадоха осведомителните агенции.

Районен съд в Ерусалим постанови Олмерт да заплати глоба от 75 300 шекела (около 19 225 долара), но го осъди само условно на затвор, с което пътят му за завръщане в политиката остана открит. Ако бе осъден ефективно на затвор или да извършва обществено полезен труд, 66-годишният Олмерт нямаше да има право да се кандидатира в парламента.

Още по темата

На предварителното заседание в началото на септември преди произнасянето на присъдата прокуратурата поиска експремиерът да бъде наказан с шест месеца обществено полезен труд и една година затвор условно.

През юли т.г. Ехуд Олмерт бе признат за виновен за злоупотреба с доверие, тъй като бе съдействал на приближени на свой приятел да получат правителствен контракт. Тогава той бе оправдан по две други обвинения за корупция, които го принудиха да напусне премиерския пост преди три години.

След произнасянето на присъдата днес Ехуд Олмерт, бивш лидер на партията "Кадима", каза, че няма намерение да става отново политик. Понастоящем "Кадима" оглавява опозицията срещу партията "Ликуд" на премиера Бенямен Нетаняху.

Евентуалното връщане на Ехуд Олмерт в политиката зависи от изхода на едно друго дело за подкуп и ролята на Олмерт в него, докато е бил кмет на Ерусалим от 1993 до 2003 г. Предмет на това съдебно дело е противоречив проект за жилищно строителство, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ИзраелЕхуд Олмерт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 11 години
А какво да говорим за нашите.. Всичките са за затвора понеже са подкупни, долни, лъжливи предатели който гледат единстевено и самата личната огода. Малко на ереите се оприличаваме.По цялия свят е плъзнал българина само къде не е богат като тях.