Египетски съд без решение за легитимността на новата си конституция

Отлагането е поради "административни причини"
Обновена: 2 дек 2012 17:32 | 2 дек 2012 15:28, Петя Славова
4
Египетски съд без решение за легитимността на новата си конституция
Пред сградата на съда в Кайро днес се бяха събрали хиляди привърженици на ислямисткия президент Мохамед Морси. Снимка: Reuters

Египетският конституционен съд отложи обявяването на решението си за легитимността на комисията, изготвила проекта занова конституция, предаде Асошиейтед прес. Според официални лица, на които се позовава агенцията, отлагането е по "административни причини". Засега не се знае дали е насрочена нова дата, на която съдиите да обявят решението с, пише БТА.

В очакването му пред сградата на съда в Кайро днес се бяха събрали хиляди привърженици на ислямисткия президент Мохамед Морси, които искаха да попречат на съдиите да влязат в сградата.Според ислямистите египетските съдилища са пълни със съдии, които са лоялни на режима на сваления президент Хосни Мубарак.

Източници, цитирани от Ройтерс и Франс прес, казват, че заседанието не се състояло, защото съдиите не са дошли в съда заради демонстрациите на привържениците на Морси, започнали още снощи.

В комисията, подготвила новата конституцията, преобладават ислямистите. Проектът бе остро критикуван от опозиционни партии и обществени организации като ограничаващ правата на гражданите и налагащ шериата като основа на законодателството, като изработен и приет набързо, без сериозни дискусии. Проектът, който трябва да бъде одобрен чрез референдум, освен това бе приет от комисията без участието на нейните либерални членове и без представителите на християните.

Очакваното днес решение на конституционните съдии - каквото и да беше то - е сериозно предизвикателство за президента, който миналия месец си даде почти пълна власт и обяви решенията си занеподлежащи на съдебен контрол. Указите на Морси правят всяко решение на съдиите символично. Но ако те се произнесат срещу законността на комисията, това ще засили съмненията за легитимността й, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Герчо преди 11 години
Демокрацията свършва там, където стъпи ислямизма !Герчо
1
0
 
2
 
! Отговори
ВИДЯЛ преди 11 години
ЕГИПТЯНИТЕ СА НАЙ-МРЪСНОТО МЮСЛЮМСКО ПЛЕМЕ- НАЙ-МЪРЗЕЛИВИ И КРАДЛИВИ ,ДОБРЕ ,ЧЕ Е ТОЗИ СУЕЦКИ КАНАЛ , КОЙТО ИМ НОСИ 30% ОТ ПАРИТЕ ,ИНАЧЕ ЩЕ СА ГЛАДНИ КАТО ***!!