Опозицията спечели категорично изборите в Япония

Премиерът и лидер на управляващата партия подаде оставка
Обновена: 16 дек 2012 18:24 | 16 дек 2012 18:24,
13
Опозицията спечели категорично изборите в Япония
Йошихико Нода. Снимка: Ройтерс

Опозиционната Либерално-демократическа партия, водена от Шиндзо Абе, спечели категорично проведените днес в Япония парламентарните избори, сочат предварителните резултати, цитирани от РИА Новости. До момента партията печели 265 от общо 480 места в долната камара на законодателния орган.

Демократичната партия на настоящия премиер Йошихико Нода, която преди 3 години прекъсна половинвековното надмощия на либералдемократите, ще има само 41 депутати, докато преди изборите разполагаше с 230 места в долната камара.

Нещо повече – настоящите управляващите може да се свлекат чак на третото място в изборните резултати, отстъпвайки на създадената едва преди два месеца и половина националистическа Асоциация за реставрация на Япония, която също до този момент печели 41 места.

Поражението на Демократическата партия дойде, след като партията не успя да изпълни предизборните си обещания, което избирателите възприемат като лъжа, както и на факта, че последователно правеше компромиси с опозицията по ключови въпроси.

Един от тези компромиси по повод на повишаването на ДДС предизвика разцепление в партията, при което парламентарната ѝ група бе напусната от фракция от над 50 депутати начело с бившия партиен лидер Ичиро Идзава. Нода призна официално изборното поражение на ръководената от него политическа сила и обяви, че подава оставка като неин лидер.

„Резултатите от тези избори се оказаха много тежки за Демократическата партия. Но това е съдът на народа ... Да поемеш отговорността за резултата е част от политиката. Най-голямата отговорност за поражението на изборите пада върху лидера на партията. Аз реших да подам оставка“, обяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Японияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
999 преди 11 години
sega pik da ne se samoubie
10
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Гледам много коментари как имало разлика междъ бай ви *** балкански и японците.....браво - открихте Америка....но малко кънсо :) Вси4ко е до манталитет и възпитание: на българина винаги някой друг му е виновен.....дори и да е о4евидно, дори и да е ФАКТ 4е той е направил грашката / белята, той винаги е НЕВИНЕН! Как да си подават оставка кат нашите кретеноиди са си втълпили 4е те са BY DEFAULT винаги невинни! Много може да се говори на тая тема....но както и да е! Живи и здрави!
9
3
 
3
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Какво , бойко да си подаде оставката..ха..ха..ха...та той се чуди как да фалшифицира изборите отново, какво да говорим повече...а да ноли според неговите планове щял да ни управлява до 2035 година..Опази Боже!
8
5
 
4
 
! Отговори
украинец преди 11 години
Ако и догодина тука опозицията спечели изборите евала
7
2
 
6
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Още един социалистически експеримент се провали. Но *** винаги ще има. Защото трябва да си *** да правиш една и съща грешка и да очакваш различен резултат.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро и у нас
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нашите са захапали кокала и не го пускат,дори да загубят са готови да чакат 4-8-12,колкото трябва за да управляват пак.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Японците имат морал и чувство за чест и отговорност пред народа си, за разлика от нашите политици.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще видим ББ дали ще си я подаде
2
27
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СерГей загуби изборите, но и през ум не му мина да си подаде оставка!
1
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както вървят нещата и в България май опозицията ще спечели изборите другита година!!!