България е на 42-ро място по човешка свобода

Измерени са икономическата и личната свобода в 123 страни
8 яну 2013 16:55, Елка Василева
47
България е на 42-ро място по човешка свобода
България е на 42-ро място по индекс на човешката свобода. Снимка: архив, Булфото

България е на 42-ро място в първия индекс на човешка свобода според дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален институт" с подкрепата на американския институт "Катон". Това съобщи Институтът за пазарна икономика.

Нова Зеландия е лидер по човешка свобода, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия според първото издание "Световен индекс на човешката свобода", публикувано днес от канадския институт "Фрейзър" и германския "Либерален институт" с подкрепата на американския институт "Катон".

За определяне на икономическата свобода са използвани критерии като стабилни пари, размер на правителството, свобода на търговията, регулиране на кредита, труда и бизнеса законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост.

Критериите пък за лична свобода са били: сигурност и безопасност (конфликти, убийства, трафик на хора, грабежи, политически затворници и т.н.); свобода на изразяване (свобода на словото, политически натиск върху медиите и т.н.); обществена среда и отношения (свобода на сдружаване, религиозни ограничения или враждебност и т.н.); свобода на движение (в рамките на страната и в чужбина).

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То се основава на годишните доклади за "Икономическата свобода по света" на "Фрейзър" и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Резултатът на България за комплексния индекс за човешка свобода от 7,6 поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. За личната свобода оценката за България е 8,0, за икономическа свобода  - 7,2.

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа.

Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, не са изненада. Като такива са посочени недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност); несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите; нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например с религиозни.

Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода - невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България, се отбелязва в съобщение на ИПИ.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация.

Европа

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода във всяка част на континента. Различията обаче също са налице - южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка - европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват, когато става дума за икономика.

Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси.

Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Ще гласувам за теб на другите избори щом казваш, че ще управляваш по-добре. Но аз виждам много неща направени. Може би живеем в различни българии.
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18 А кой те управлява бе УМНИК Не получавам нищо освен *** от ГРОБ на който космоса им пречи да управляват държавата Ако си забравил . че сте всички такива от 2009 година ГРОБ е на власт и НИЩО не са успели да направят до сега освен мрънкане ,Калинки и скандали и винаги предишните са им виновни .Имаха тотално мнозинство в парламента ,НО не им стигна мозъка за промени
15
1
 
2
 
! Отговори
GLADEN преди 11 години
A KAKVO E TOVA SVOBODA V MAGAZINA PITAH NIAMALI 4AKALI DA IM DOKARAT
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТВ ТРАГЕДИЯЩракам, щракам с вафлата - каналиколкото душа ти ще, уви,не засичам турски сериали ...Леле, спрели са ни Би Ти Ви !!!Няма ги Онурчо, Ферхундето,Фатмагюл с красивите очии пред моя взор от гняв пердеточерно пада, спряха Би Ти Ви !!!Юкито не мънка, нито Анипред аутокюто се поти ...Чума да ги тръшне, хулигани !!!Как така ни спряха Би Ти Ви !!!Мира не въздиша и Дианавъв опасна близост не фучи ...Леле, леле, поразия стана -спряха, спряха, спряха Би Ти Ви !!!
13
3
 
10
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 11 години
Изключително неточно и разминаващо се среалността изследване.Няма друга друга държава, в която всички криминално проявени (крадци,убийци,изнасилвачи, ***,роми и т.н.) са насвобода, а не където им е мястото - в затвора.По-голяма свобода никъде по света няма. Трябва взимат пример от нас - всички на свобода (дори и тези които заслужават смъртно наказание)
12
5
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Получаваш 50 стотинки от БСП за написан анти ГЕРБ пост, който няма нищо общо с новината. Още 100 пост-а и ще си изпълниш надницата.
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Идеални сме си. България е номер едно и най-готиното място на света.
10
1
 
1
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Аз съм европейски гражданин на кое място съм ?
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По скоро сме на 442 място А ако сбъркаме и отново иберем ГРОБ ще се сринем до 4442 място
8
1
 
11
 
! Отговори
лотария преди 11 години
Вместо избори е по-добре да се въведе лотария. Парламента и правителството да се избират на всеки шест месеца на принципа на случайността. При, примерно 6 милиона избиратели, вероятността пожарникаря да бъде избран отново, е 1 към 6 милиона. И без това целия парламент и правителство са с ампутирани мозъци и ползват мозъчни протези!
7
1
 
2
 
! Отговори
GUSTU преди 11 години
SVOBODEN SI DA UMRE6 NA 42 GODINI TVA SA ISKALI DA KAJAT AVTORITE GRE6KA V PREVODA KAKTO VINAGI
6
3
 
16
 
! Отговори
свобода на избор преди 11 години
Българите имат свобода на избор! Кой да ги обере банката или държавата!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са пък тия да ми определят свободата, ами кога ще видим една статистика от българско списание да ги турим американците на 204 място например.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
човешка свободаКакво означава това икак се превежда на нашенски
3
5
 
7
 
! Отговори
няма човешка свобода преди 11 години
В България няма човешка свобода. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във България обикновенния човек винаги е мачкан.Работодателя ти бута африканска заплата и ако си недоволен ти показва вратата със довода че други чакат за мястото.Партиите те натискат по техни си начини да гласуваш за тях.Не можеш да се изкажеш свободно , защото веднага ще ти се случи случка и така..Живеем във най-нетолерантната страна.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Туй просто не е вярно, България е на първо място по свобода на простотията ако искате елате снимайте как ще мина да шибна един шамар на някой и нищо няма да се случи.