Не спират безредиците в Белфаст

Сблъсъците между демонстранти и полиция продължават пета нощ
8 яну 2013 08:22, Петя Славова
35
Не спират безредиците в Белфаст
Снимка: БТА

Полицията в Северна Ирландия използва водни оръдия и гумени куршуми след като бе нападната от демонстранти пета поредна нощ в Белфаст, предаде Франс прес.

В Белфаст има протести и сблъсъци откакто общинският съвет гласува на 3 декември британското знаме да се издига над сградата на кметството само в някои дни на годината, а не постоянно като досега.

При поредните сблъсъци тази нощ протестиращи замеряха полицията с камъни и коктейли "Молотов", а полицаите използваха гумени куршуми и водни оръжия, за да разделят враждуващи групи лоялисти и републиканци.

Британското знаме ще бъде отново издигнато над кметството в сряда, когато е рожденият ден на херцогинята на Кембридж Кейт, съпруга на принц Уилям, който е големият син на престолонаследника на британския трон.

Спорното решение на общинския съвет на Белфаст, столица на британската провинция Северна Ирландия, британското знаме повече да не се издига постоянно над кметството, от четвъртък поражда прояви на насилие от страна на протестанти лоялисти, които подкрепят оставането на Северна Ирландия в състава на Обединеното кралство. От четвъртък вечерта са ранени над 60 полицаи, а около 100 души са задържани.

В Ълстър в продължение на 30 години имаше конфликт между протестанти юнионисти и републиканци католици, които пък искат Северна Ирландия да се обедини с република Ирландия. При насилията бяха убити 3500 души. След сключеното през 1998 г. мирно споразумение все още избухват отделни инциденти в Северна Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Представяте ли си тези хора да търпят някой като боко и цвъки да ги управлява 4 години?
3
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 11 години
типично по ингилизки - разделяй и владей
2
0
 
12
 
! Отговори
2 преди 11 години
Там са така омешени, че е трудно да се каже кое на кой е... икономиките на двете държави са здраво обвързани и вече са се поразмили границите на предишните деления....Особено напоследък, никой на никого не пречи...Не знам какво толкова го раздават на патриотизъм и бягат, без никой да ги гони..
1
6
 
13
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Да-ам. Аз съм за ирландците. Това си е техния остров.