Година от крушението на "Коста Конкордия"

Оцелели и роднини на загиналите си спомнят за трагедията
14
Година от крушението на "Коста Конкордия"
Година след трагедията с "Коста Конкордия". Снимка: Reuters

Година след крушението на кораба "Коста Конкордия" оцелели и роднини на 32-мата загинали днес си спомниха за трагедията на италианския остров Джилио, съобщиха световните агенции.

Денят на церемонии - църковна служба, концерт с класическа музика и тържествено откриване на паметна плоча - ще бъде последван от минута мълчание в 21:45 ч. местно време (22:45 ч. българско време), момента на злополуката, посочва ДПА.

След това корабни сирени ще огласят Средизмено море, където се намират ръждясващите отломките, връхлитани от вълните, край скалистия бряг на малкия остров Джилио.

В началото на деня, под облачно небе, кметът на Джилио, членове на семействата и представители на компанията оператор "Коста Крочиере" хвърлиха обратно в морето голямо парче от разбит риф на първоначалното му място.

Това бе скалата, в която се удари круизният кораб "Коста Конкордия" с капитан Франческо Скетино, плавайки близо до брега. Последвалите събития се превърнаха в кошмар за 4229 екскурзианти и екипаж.

Скетино е разследван за непредумишлено убийство, причинявайки корабокрушение и напускайки кораба преди пътниците. Скалата може и да е символично възстановена, но справянето с останките от кораба ще се окаже доста по-сложно, призна вчера операторът.

Планира се до септември корабът да бъде изправен и изтеглен до пристанище, където да бъде разглобен.
"Коста Крочиере" съобщи, че операцията ще струва 400 милиона долара - със 100 милиона долара повече от планираното.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължение :Трагедията започва когато кораба силно се наклонява и пада надясно. Тук се включва и персонала на кораба да помага .Пътниците ,които говореха са смятали че това е краят .След това някои разказваха ,че е трябвало да се катерят по въжени стълби..Никъде не дадоха капитана , да се появи и да даде предварителни най-оптималните заповеди за действие .Спомням си Американския пилот , който приводни самолета в реката и евакуира пътниците на крилата, че задната част се наводнявала -
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гледах направеният филм за кораба , как се отклонява от пътя, който трябва да премине , след това се опитва да завие и избегне скалите и една част на кораба е разрязана.Лъгали са пътниците ,че е само електрическа повреда , Въпреки , че кораба се е тресял .Евакоацията не е започнала веднага . Даже след приготовленията ( хората са били със спасит.жилетки ) доста се е забавило евакуирането . не са започвали спускане на лодките , и са чакали нареждането на капитана.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
400 милиона....събирам хора пред НДК да ходим да им извадим кораба ...пари ще има за всички.....
9
0
 
0
 
! Отговори
siromax преди 11 години
BOG e milostiv a bogatite marzelivi.nali se veseljat hahahahah
8
0
 
3
 
! Отговори
sdf преди 11 години
Да 10 магусти с по 5 ножовки и няма да има кораб до вечерта. Само им организирайте близо да има пункт за изкупуване а скрап и гледайте.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
400 милиона $$$? Тия луди ли са, да викнат 10 ***, да им дадат една лодка (моторна) и до една седмица корабът ще е по пунктовете за вторични суровини.
6
0
 
1
 
! Отговори
petia. trento преди 11 години
ima osudeni, no tuk, v italiq se govori samo sa tova, a nikoi ne spomena imeto na na6iq mehanik, koito spasi 500 du6i58997
5
1
 
1
 
! Отговори
p преди 11 години
Vtoria kapitan kam purvia v spasitelnata lodka, Kapitane ima jeni na borda. Kapitana se zamislia za mig i otvrushta - Da be samo do eb..e mi e sega!
4
0
 
2
 
! Отговори
една преди 11 години
До номе 2 - има, има...те са две в Европа. Втората всички я знаем.
3
1
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и най-вероятно всеки ден е годишнина за някой от крушение на световните капиталови пазари породено от моите гъвкави финансови операции, които мнозоина експерти сравняват като боксови крушета.Sent from my iTriplex
2
0
 
1
 
! Отговори
5f5 преди 11 години
Тц,тц,тц цяла година мина и още няма осъдени-Няма такава държава!!!
1
0
 
0
 
! Отговори
ДО 1 преди 11 години
Конкретизирай се.....нищо не ти се разбира на изре4ението брат ми.