Закон в щата Ню Йорк ограничи огнестрелното оръжие

Обама излиза с предложения за намаляване на престъпленията с такова оръжие
Обновена: 16 яну 2013 10:04 | 16 яну 2013 10:04, Елка Василева
4
Закон в щата Ню Йорк ограничи огнестрелното оръжие
Закон в щата Ню Йорк ограничава огнестрелното оръжие. Снимка: архив, Reuters

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо подписа приетия от щатското законодателно събрание закон за ограничаване на огнестрелното оръжие, предаде Ройтерс.

Новият закон, който е един от най-строгите в САЩ, разширява обхвата на забраната за притежаване на автоматично и полуавтоматично огнестрелно оръжие, ограничава максималния брой на патроните в пълнителите за огнестрелно оръжие - максимум 7
вместо досегашните 10 патрона. Законът въвежда и допълнителни мерки с цел да не се допусне огнестрелно оръжие да попадне в ръцете на психически нестабилни лица, посочва Ройтерс.

Всички притежатели на огнестрелно оръжие в щата са задължени да пререгистрират както автоматичните и полуавтоматичните карабини, смятани за нападателни оръжия, така и всички пистолети и остарели видове автоматично и полуавтоматично оръжие.

Засилва се и контролът върху всички покупки на големи партиди оръжие, посочва Ройтерс.

Новите ограничителни мерки не засягат ловното и спортното огнестрелно оръжие.

Законът въвежда доживотна присъда без право на помилване за всеки, който причини смъртта на първия отзовал се служител на органите на реда при повикване на местопрестъпление или произшествие. Тази промяна в наказателния кодекс бе допълнена към законопроекта за ограничаване на огнестрелното оръжие, след като две седмици след трагедията в Нютаун, Кънектикът, въоръжен мъж застреля двама пожарникари, отзовали се на сигнал за пожар.

"Според мен това е най-строгият закон в цялата страна", заяви Куомо пред журналисти, след като подписа закона, с което той влиза в сила.

Очаква се примерът на щата Ню Йорк да бъде последван от щатите Мериленд и Делауер.

Междувременно предстои днес президентът на САЩ Барак Обама да представи в Белия дом предложенията си за намаляване на престъпленията с използването огнестрелни оръжия, предадоха Франс прес и ДПА.

"Президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън ще представят в Белия дом пакет от конкретни предложения за намаляване на насилието, свързано с огнестрелни оръжия и предотвратяване в бъдеще на трагедии като тази в Нютаун, щата Кънектикът", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Обама ще говори в присъствието на деца, които писаха на Белия дом след масовото убийство в Нютаун, където тежковъоръжен нападател застреля на 14 декември в начално училище 20 деца и шест учителки.

След тази драма Обама възложи на Байдън да събере екип, който да изготви предложения за борба срещу свързаното с оръжия насилие. Президентът на САЩ определи 14 декември като най-тежкия ден в управлението си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
По скоро се касае за полу автоматична карабина сайга която е изцяло базирана на АК , нарезно много мощно оръжие което в момента е хит в хамерландия. Стени дупчи ако са от кирпич , шпертплат или лабави тухли.Хамериканските оръжия са точни но умишлено нямат голяма пробивна сила. Докато сайгата кърти мифки из основи.
3
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдателен преди 11 години
И какво виждам на снимката? Калашников! "Ей-Кей! Та той дупчи стени!" - казваше едно ченге в американски сериал.
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като на американците им отнемат оръжията,следва да се приемат най-античовешките закони в САЩ(не казвам че оръжията са нещо хубаво).
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всеки гражданин сега да му дадат по една пушка за да помагат на служителите на реда да спазват закона.