Чехия - където бирата е по-евтина от водата

Здравният министър иска да промени това с нова наредба
Обновена: 28 яну 2013 11:11 | 26 яну 2013 18:15, Бойчо Попов
60
Чехия - където бирата е по-евтина от водата
Снимка: Reuters

Онези, които обичат да пият бира, ще са в добри ръце в Чешката република: в повечето ресторанти и кръчми в страната бирата струва по-малко от една чаша вода. За министъра на здравеопазването обаче този факт е като трън в очите, защото той иска да накара сънародниците си да намалят консумацията на алкохол.

A това няма да се случи лесно, пише в свой анализ Wall Street Journal. Там, където е роден т. нар. Pils, бирата се нарича и „течен хляб". Всеки чех пие средностатистически по 140 литра бира на година, което е световен рекорд. Германците са доста по-скромни в това отношение с по 107 литра на глава от населението.

Потреблението е толкова високо, че най-големите пивоварни в страната SABMiller и Plzensky Prazdroj, производител на известната бира Pilsner Urquell, доставят своето пиво в огромни танкери и да го изцеждат директно в бъчвите на кръчми и барове.

"Бирата е като майчиното мляко за възрастните", казва Марек Голнер, 36-годишен програмист, редовен посетител на кръчмата U Zelenku в предградието на Прага Збраслав. "За чехите бирата е като виното за французите, или водката за руснаците".

Отношението на чехите към любимата им напитка показва пред какво предизвикателство е изправен министърът на здравеопазването Лео Хегер със своята кампания. Той иска да ангажира ресторанти и барове със задължението да предлагат най-малко една безалкохолна напитка на по-добри цени, отколкото също толкова голяма бира - особено за тийнейджъри, на които официално им е позволено да пият алкохол след 18 години. Най-лесният начин е да се добавят кани с вода от чешмата, отбелязва той.

Но дори и тази идея разгневи някои собственици на барове. "Това ме вбесява", казва Елени Атанасопулосова, 34-годишната собственичка на U Zelenku. "Има по-важни неща. Хората имат проблеми с намирането на работа. Това трябва да занимава правителството".

Министърът на здравеопазването Хегер, 64-годишен рентгенолог, който също обича да си пийва по няколко халби, има обяснение за съпротивата на сънародниците си: „Чехите воюват винаги срещу правителствените регулации“, смята той. „Това е част от наследството на десетилетия комунистически режим. Ние не искаме да забраним на възрастните пушенето и пиенето, то е тяхно право", наясно е Хегер. "Аз не съм против употребата на алкохол. Но тя трябва да остане на разумно ниво".

Министърът предложи също така увеличаване на глобите за съдържатели на заведения, които сервират алкохол на непълнолетни. Той също така планира да ограничи пушенето в ресторанти. Но правителството все още не е одобрило сравнително меките предложения, да не говорим за парламента. Хегер се надява, че благодарение на декларациите му може да започне дискусия за значението на бирата в чешкото общество.


"Пиенето на бира е много разпространено и датира отдавна. То е важна част от ежедневието ни", казва Иржи Винопал, ръководител на чешкия Изследователски институт. "Това винаги е било така. От Средновековието бирата бе най-важното питие“. Който иска да промени правилата за пиене на бира, може да пострада, смята той.

В продължение на най-малко 1000 години бирата, която е известна с ароматния си и горчив вкус, играе важна роля в региона. Свети Венцел, чешки благородник от 10-и век, е покровител не само на пивоварите, но и на цялата страна.

Когато намиращият се на около 100 километра югозападно от Прага Пилзен през 1295 г. е провъзгласен за град, жителите му получават правото да варят бира. Това би трябвало да създаде просперитет за селището. През 19-ти век градът е прекръстен на светлата бира, която се вари там, и която придобива известност като Пилз.

Най-старата пивоварна в страната все още е в експлоатация. Базираната в Прага U Fleku е основана през 1499 г. По онова време бирата е толкова важна за чешката икономика, че рицари и благородници се борят, за да получат правото за варене на бира. С успех: през 1517 г. е издаден съответният кралски указ.

Почти 500 години по-късно бирата играе все още голяма роля в социалния живот на чехите. След работа те често ходят в кръчмите да релаксират или да се срещнат с приятели. Често домакините не питат въобще гостите си какво искат да пият, а директно сервират по бира на масата, без да е изрично поръчана.

В типичен пъб в Чехия бира от 0,5 литра струва 75 евроцента. Който поръча равно количество вода, сок или кока-кола, обикновено трябва да плати двойно по-висока сума. И рядко чешмяната вода е безплатна.

В кръчмата U Zelenku, която е на повече от един век и вече е институция в квартала, най-евтината бира струва 75 цента. Вода има за едно евро. В по-скъпия ресторант Kolkovna в туристическия град за голяма бира ще се платят 1,90 евро, за водата се плащат по 1,70 евро - но в два пъти по-малко количество.

Чешката асоциация на хотелиерите и ресторантьорите не харесва предложенията на министър Хегер. Организацията ще предприеме съдебни действия срещу него, ако се налага, обяви президентът на асоциацията Вацлав Старек. Това е възможно най-лошият момент за приемане на нови правила за вече изпадналата в криза промишленост. В края на краищата страната продължава да е в рецесия, смята Старек.

Сравнително ниските цени също са причина за това чехите толкова често да посягат към бирата, казват икономисти и представители на здравни организации. Това важи и за юношите. Според Световната здравна организация никъде другаде в Европа 13- до 15-годишните не пият толкова много алкохол, колкото в Чешката република.

Новите правила ще помогнат тази ситуация да се промени. "Ние искаме да обезкуражим младите хора от пушенето и пиенето. Това е основният проблем", казва министърът на здравеопазването. За да се постигне това, трябвало да се промени и нагласата на възрастните. Много от тях не следват закона, който забранява продажбата на алкохол на малолетни или не се намесват, когато видят младежи да се наливат с алкохол.

Хегел има и друга идея. Може да се увеличат и налозите за бира и ракия. Подобно предложение обаче не било в правомощията му, смята той. Самият Хегел има реалистични очаквания, що се отнася до мерките, пратени до парламента. „Мога да си представя нашият проектозакон да бъде не приет до края на годината. Но може би следващият път...“, казва той.

Още международни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: икономиката на Чехия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
0
 
! Отговори
ponti преди 11 години
До фен на бирата2 evala brat mi i az sam taka samo !ima li birena partiq
28
3
 
19
 
! Отговори
от Чехия преди 11 години
9 написал "В чехия пушенето на трева е легално и се пуши навсякъде , какво остава за цигари"Прав е. Пуши се свободно. Но не е прав, че е легално. Уж е забранено, а може да си "пафкаш" пред полицейският участък и ... нищо.Чехите са хора без предразсъдъци. Работил съм в няколко страни и навсякъде към нас, българите, имат негативно отношение. Но не и тук. В Чехия оценяват конкретният човек и не робуват на щампи, че тия са лоши, а ония добри. Приятни, спокойни и добри хора.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe xora za6to tiq zdravni ministri vav evro sauza sasi pluli vav ustite daite zadrujno da im pozravim roditelite -ne pu6i ne piiiiii em kvo drugo da pravim be dami i gospoda ministri
26
13
 
3
 
! Отговори
isina преди 11 години
ZAVISIMOSTTA OT BIRATA E MNOGO GOLQMA I ZA SAJALENIE MNOGO HORA NE GO OSAZNAVAT.V ISPANIQ SE NAGLEDAH NA BIRENI ALKOHOLICI .GROZNA KARTINA .VSI4KI BIRADJII SI MISLQT ,4E DA IZPIE6 DNES 2 L BIRA E NORMALNO .NE ,NE E NORMALNO .I DOKAZANO V SVETOVEN MA6AB ,4E OT BIRATA ZAPO4VA I ALKOHOLIZMA .A DA NE GOVORIM ,4E DNE6NATA BIRA E SAMO HIMIA I PODOBRITELI.NQKOGA ISTINSKATA BIRA SE RAZVALQ6E SLED 1 SEDMICA ,A SEGA SROK NA GODNOST 3 GOD .NE MISLQ ,4E TOVA E MNOGO POLEZNO .
25
3
 
7
 
! Отговори
фен на бирата2 преди 11 години
Аз пия към 547л. годишно - 365x1,5 = 547,5 Слагам 1,5 средно - някой път може да са 4л, някой път 0,5л. Твърди алкохоли и ликыор пия значително по-рядко
24
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
То е ясно че не значи така както го четем ние българите и си го превеждаме.Иначе е много тарикатски лаф за бг заведения където не се употребява алкохол, а някой си клиент иска..сервитьорът:" Г-не, алкохол не ПОДАВАМЕ". Ако искате си вземете отнякъде , ние не подаваме в ръчичката ти алкохолец."
23
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Alkohol nepodavame го проверих в гугъл транслейт. Означава "Не сервираме алкохол".
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бай Тъпчо, една мастичка в ъгъла...
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чехите ще ме уморят от смях. Вижте само какво пише на бялата табела "Алкохол не подаваме".
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък смея да заявя, че изпивам по 365 литра годишно. Сиреч по 1 литърче на ден средно. Чувствам се добре, подмладен и жизнен.
19
6
 
11
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Ами ха техната да е по-добра от нашта бе,то нали викат,че махмурлукат с бира минавал ама яз вечер кат са напием и сабахлен по 5-6 пия и не мога отрезнея...то нищо не ний засвета вече бе-преди и убав шоколат имаше и кат го помиришиш само и търчиш да дириш некоя мома,па сега по три изяждам и нищо не става-хич не действат...Виж-само мастичката си върши работата оти сам си я прая...
18
19
 
5
 
! Отговори
Васил преди 11 години
Бирата е женско питие, бе. Кой сериозен мъж ще седне да пие ечемичена лимонада?
17
2
 
8
 
! Отговори
фен на бирата преди 11 години
аз пия средно о/о 400 литра /годишно
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stastistikata malko ne e wiarna, sastoto ako se wseme samo, to togawa bayern e na parwo miasto. zeiala germanaioa togawa otina wa 2 miasto sled 4exia..
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние и руснаците ползваме бирата за отрезвител сутрин, тези в западна Европа я ползват за напиване.Баси смешниците.Не мога да си представя да се наливам с бира докато се замая. Ако изпия 3 ракии, както съм сега, трябва да изпия пон 6 бири загорка за да ме замая леко. Ама пък се надувеам и ми е некомфортно с надут корем.Затова изпердаши 3-4 ракии с кисело зеленце, хакни 3-4 чаши вино с вечерята и си ТОК и ЖИЦА!
14
4
 
1
 
! Отговори
ZARSTVO BALGARIA преди 11 години
V ZARSTVO BALGARIA Balgarskite Podanizzi Sa Bili Nai-CHestnite i Trudolubivi Hora v Evropa,i Edni OT NAI-Bogatite... Идеята на Европа е, България да бъде икономически слаба страна от Третия свят (без нефт, газ, АЕЦ, собствено производство) с евтина работна ръка, евтин алкохол, евтини жени и достъпен туризъм...TOVA se GARANTIRA ot NEZAKONNATA republika,S FALSHIVIA "referendum"1946 godina,KOGATO BOGATOTO ZARSTVO BALGARIA e NASSILSSTVENO ZAMENENO ot ZZALKA i MIZZERNA republika na ZZLOTO...
13
3
 
4
 
! Отговори
койтопиебиранеумира преди 11 години
Не свети Венцел,а свети Вацлав. Wenzelplatz на немски и Вацлавски намести на чешки.Чехи и австрийци са свързани с огромна симпатия и любов,толкова голяма ,че когато заговаряш някой на немски всеки отговаря на английски и обратно ако заговорите някой австриец на чешки ,ще ви погледне като голям камък ,а и може да ви пусне и една тънка псувня ! Толкова важни градове в централна Европа,като Прага и Виена,а няма път между тях ! Вековната омраза между латини и славяни,почти като гърци и българи !
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 14Има достатъчно заведения с жива бира. Също така, можеш да си приготвиш и сам вкъщи. Излиза по 1 лв литъра.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредният вредител. Да го махат веднага, без отлагане.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За жалост сега бирата ни е само спирт, ароматизатори и боя. Още помня като дете, как обръщахме бутилките да видим дали са с ***. Сега бирата издържа с години. И около някой заспал след изпита биричка, вече мирише направо на спирт!!