Без кирилица от 2015 година в Казахстан

Това ще е четвъртата писмена реформа в страната за 100 г.
28 яну 2013 22:16, Елка Василева
271
Без кирилица от 2015 година в Казахстан
Казахстан се отказва от кирилицата. Снимка: архив, Reuters

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с латиница. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години, пише Дойче веле.

Президентът на Казахстан е твърдо решен да замени кирилицата с латиница. А щом лично той се ангажира с тази задача, значи шега няма. В годишната си реч пред парламента през декември 2012 г. той определи писмената реформа за приоритетен въпрос. Тя всъщност трябваше да бъде извършена през 2025 година, но сега се изтегля с 10 години напред. Причината е повече от прозрачна: през 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на световното изложение "Експо" и страната желае да се покаже като модерен член на световната общност. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в Казахстан за последните 100 години.

До Октомврийската революция през 1917 година в Казахстан се използва арабската азбука. По онова време всъщност едва 10% от населението са пишели на нея, тъй като останалите са били неграмотни. Имайки предвид факта, че в арабската писменост за всяка буква съществуват три различни графични знака - в зависимост от това дали тя е в началото, в средата или в края на думата - лингвистите преценили още тогава, че арабската азбука ще задълбочи още повече проблема с неграмотността на населението.

Езикови хибриди

Очевидно и Кемал Ататюрк е мислел по същия начин, след като с писмената реформа от 1928 година той въвежда в Турция латинската азбука. Тогава казахите, които са част от тюркското езиково семейство, използват турската писмена реформа, за да въведат година по-късно свой вариант на латинската азбука. Навремето за това много силно настояват интелектуалните кръгове в страната с аргумента, че всички тюркски народи имат обща идентичност, т.е. нуждаят се и от обща писменост.

Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос. Част от този план е налагането на кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които Сталин позволява да запазят използваното там клинообразно писмо. Изключение се прави и за балтийските републики, които запазват латинската азбука. Молдовците обаче нямат късмет и след реформата започват да пишат на румънски с кирилица.

За кого е непригодна кирилицата?

Кирилицата е създадена специално за богатите на съгласни звукове славянски езици. Затова тя не се оказва много подходяща за романските и тюркски езици, чиито думи са богати на гласни звукове. Тюркските народи в бившия Съветски съюз се опитват да решат този проблем, като добавят към кирилицата няколко нови писмени знака. Това обаче води до нежелана промяна на някои сродни съгласни, тъй като в кирилицата думите се изписват така, както се изговарят. Това създава огромни проблеми най-вече на казахите.

Предстоящата писмена реформа в Казахстан не се подкрепя еднозначно от всички в страната. Противниците на реформата предупреждават, че връщането на латиницата може да доведе до появата на нов масов феномен в страната - нео-аналфабетизъм (неграмотност), който познаваме от Узбекистан. Там много от по-обикновените хора така и не успяха да се нагодят към въведената повторно латиница и продължават да използват кирилицата, с която са свикнали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Казахстанкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
14
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Ако някой, някой ден се опита да въведе латиницата в България, аз лично ще отида и ще му отрежа главата!
39
11
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
България трябва да мине на латиница и да се забрави за руското влияние и да си бъдем европейци. Или поне да минем на гръцка азбука. На запад и САЩ като видят български го мислят за руски и веднага се намусват. Днес им викам че нашия локум е по-вкусен от турския те не вярват. А кирилицата им прилича на компютърен вирус.
38
2
 
13
 
! Отговори
Срам преди 11 години
Боже какви болни хора пишат тук! Някакъв *** по-надолу написал да се откажем от кирилицата щото руснаците ни я били наложили! МОЛЯ ? ТИ СКАПАН АМЕРИКАНСКИ ПРОМИТ МОЗЪК ИСТОРИЯ УЧИЛ ЛИ СИ ? Вървете във вашата любима Америка и НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ! Но и там няма да ви искат защото сте ***, които седят по цял ден пред компютрите си и пишат и дават мнения без да знаят нищо! Срам за Вас!
37
0
 
8
 
! Отговори
:) преди 11 години
До до 32Ти сериозно ли си мислиш, че първо е създадена кирилицата, а после глаголицата???
36
4
 
5
 
! Отговори
28 преди 11 години
Във вс.историч.източници има само БЪЛГАРИ.Никъде никой не говори за пра-българи или държава Пра-България.Това са руски глупости,за да докажат фалш.теза,че Българи и Пра-българи са 2 разл.народа.България не е създадена 681 г. а мн.по-рано и въпреки руските напъни скоро и това ще се промени.Българите не са славяни.С Бълг.море,заляло Европа веднага след падането на Рим, са дошли мн.народи,но славяни не е имало.Те се появяват ок.200г. по-късно и са мн.малко.Готите са повече и се вливат в Бълг. д-ва.
35
2
 
3
 
! Отговори
тиква преди 11 години
Мале какви киртаци са писали в коментари.Пример анонимен 40 или 30.Предатели глупави.Бесило за вас!!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и също така "незнаят" да четат и "немогат" да пишат. А, бе, хора, хайде научете се, че "не" се пише отделно от глагола - "не мога", "не зная".
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми да пишат на арабски .що не пишат на арабски ? не могат ли ?
32
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помните ли когато президента Петър Стоянов предложи като втора официална азбука в България да бъде въведена латиницата. Всички русофили и *** наскочиха върху него с обвинението че е предател на най-съкровените български достижения. Той просто искаше да направи една крачка към модернизиране и отваряне към света на България. Днес ние продължаваме много трудно да комуникираме със западния свят и затова не ни е виновен запада, а сме си виновни ние.
31
1
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
ама *** нямат азбука неграмотни са .немогат да четат и да пишат . и се молят . някой да им прочете .
30
3
 
12
 
! Отговори
УРА преди 11 години
Урааа!!! Тъкмо няма да ни мърсят кирилицата! Тя не е за изостанали!
29
1
 
11
 
! Отговори
до сСс преди 11 години
Обсадата на Константинопол се проточила цяла година, глад и болести започнали да измъчват арабските войски, но те не можели да се оттеглят защото били блокирани и от българите. По този повод Михаил Сирийски отбелязва, че арабите се страхували от три неща: от гнева на своя халиф, от морето и от българите. През лятото на 718 година се състояло и последното генерално сражение между арабите и българите. Вероятно в тази последна битка арабските войски се опитвали с цялата си сила да пробият обръча, но били почти напълно унищожени от българската армия.
28
1
 
4
 
! Отговори
до сСс преди 11 години
През лятото на 717 година арабите отново обсадили по суша и море Константинопол. Още преди ромейската столица да бъде блокирана енергичният и решителен Лъв Сириец изпратил при Тервел специална дипломатическа мисия за договаряне на съвместни действия. Ханът съзирал огромната опасност от нахлуването на един нов и страшен завоевател поради това още от самото начало на обсадата започнал активни военни действия срещу арабите. Така през 717 718 година се разразила голяма война съпъствана от много сражения.
27
4
 
5
 
! Отговори
28 преди 11 години
Споко.Половината Казахстан е заселен с етнически руснаци.Тръгнат ли властите да въвеждат турска латиница(пълна със запетайки,към съгл.букви) и ще се появи движение за отделяне на Сев.част на страната от Казахстан.Както е в Украйна(Крим и Одеса),Грузия(Сев.Осетия и Абхазия),Молдова(Приднестровието).Индустрията,нефта и мините са на север,а той граничи с Русия.А за незнаещите по-долу-от учебника ни по история:Създател на Кирилицата е Св.Климент Охридски.Св.Св.Кирил и Методий създават Глаголицата!
26
2
 
10
 
! Отговори
до сСс преди 11 години
681 Българите са направили такава силна държава ,че са се били срещу Гърците . 700 година тервел е помогнал на носообрязания Юстинян 2 ДА влезе като император в константинопол
25
0
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
...колебание, двусмислие и в голям разход на много съгласни в повечето латински езици.
24
0
 
2
 
! Отговори
сСс преди 11 години
до 17 да нали и аз казвам до 681 година българите са били истински българи след второто обидинение ??? има много загадъчни легенди .
23
0
 
10
 
! Отговори
Ценител преди 11 години
В Кирилицата има знак за всеки звук и то без двузначно тълкувание. Докато съгласните ж,з,и Щ особено ч вкарват в колебание, двусмислие и в голям разход на много съгласни. Наприме едно "ч" в немси текст се изписва като tsch, т.е. с 4 буквени знаци! А пък представянето на латиницата чрез английската азбука при нас е голяма грешка.Наприме:..."Ало, не чувам добре първата буква"Отг.:" И като Елена!"
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За първи път чета, че отворените славянски езици били богати на... съгласни, докато тюркските общо взето хъхрещи езици били богати на...гласни!!! Казахите защо за толкова векове не са си създали азбука, подходяща за езиковите им особености, ами се мятат като риба на сухо от азбука на азбука?
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смяната на езика и писмеността е въпрос на 2-3 поколения. Това е доказано в Русия още по времето на Петър . Много голяма част от тези които днес се наричат руснаци са говорели на угро-фински, но Петър въвежда като задължителен имперски език руския и задължителна имперска азбука кирилицата. Ленин е замислил лингвистична реформа, която да въведе като официален език немския в цяла Съветска Русия. Само че бързо прогресиращата лудост вследствие на сифилиса му е попречила да осъществи намеренията си