Полицията обискира дома на шефката на МВФ Лагард в Париж

Води се разследване за одобрено от нея обезщетение за 285 млн. евро
Обновена: 20 мар 2013 16:58 | 20 мар 2013 16:41, Елка Василева
4
Полицията обискира дома на шефката на МВФ Лагард в Париж
Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters

Френските власти са претърсили днес апартамента на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в Париж като част от разследване, свързано с продажбата на компанията за спортна екипировка Адидас на банка Креди Лионе, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Полицията разследва обвинения, според които, когато Лагард е била финансов министър по време на управлението на президента Никола Саркози, тя действала незаконно, одобрявайки обезщетение на стойност 285 милиона евро (367 милиона долара) за бизнесмена Бернар Тапи, който пък е от близкото обкръжение на Саркози.

Лагард отхвърля обвиненията. По думите на адвоката й Ив Рьопике Лагард няма какво да крие и претърсването ще помогне за разкриването на истината.

През 2011 година френското правосъдие започна официално разследване срещу изпълнителния директор на Международния валутен фонд.

Още по темата
През 2007 г. Лагард решава да повери на арбитражен съд дългогодишен съдебен спор за продажбата и препродажбата на компанията Адидас, някогашна собственост Бернар Тапи.

Бернар Тапи започна дългия съдебен спор първо с държавната банка Креди Лионе в средата на 90-те години, защото се смяташе за финансово ощетен при продажбата и препродажбата на Адидас на финансов консорциум, в който участваше Креди Лионе. С течение на времето спорът се разгоря между Тапи и френската държава, защото Креди Лионе почти фалира през 90-те години, но беше спасена от френската държава и сега нейните пасиви се управляват от държавна структура, припомнят вестниците.

След решението на Лагард да отнесе случая до арбитражен съд, през 2008 г. арбитражният съд постанови на Тапи да бъде платено обезщетение от 285 милиона евро, което заедно с лихвите правеше 400 милиона евро. Това породи полемика във Франция и тогава и Лагард увери, че след плащане на данъци и на суми на кредиторите Тапи ще получи едва 20-50 милиона евро. После обаче френският в. "Канар аншене" разкри, че Тапи е взел поне 210 милиона евро държавни пари, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
този преди 11 години
Бернар Тапи е голям играч и е търчи лъжи,мошенник от класа.Беше със социалистите,министър при Митеран и винаги с него,после артист,певец и после приятел на Саркози велики игри.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Споменават Бернар Тапи :) Този, който купи финала на Марсилия, и после лежа в панделата. И тези ще ни пречат за Шенген.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По думите на една видна политичка мадам Симон Вайс, тази Лагард е лезбийка.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на френската полиция и прокуратура!Тази ФАШИСТКА *** си намери майстора!Тя заедно с Волфганг Шойбле са ВИНОВНИ за кризата в Кипър.Като че ли не знаят че кипърците НЯМАТ НИКАКВА вина че гърците яли ,пили и се веселили30 години на гърба на Европа и през цялото това време с ПОМОЩА на Голдман Сакс документи ПОДПРАВЯЛИ за да не се вижда какво става.На всичкото отгоре 2-та милиарда облигации държани от немски банки НЯМА да загубят и 1 цент а влоговете на хората ще страдат!Гадове АЛЧНИ!