Новият глава на Англиканската църква е бивш петролен експерт

Открил Бога след като дъщеря му загинала в катастрофа
21 мар 2013 19:58,
1
Новият глава на Англиканската църква е бивш петролен експерт
Церемонията по интронизацията на Уелби. Снимка: Reuters

Новия духовен лидер на англиканците по целия свят беше интронизиран днес на зрелищна церемония в 900-годишната катедралата на Кентърбъри, предаде Ройтерс. Джъстин Уелби ще бъде 105-ият Кентърбърийски архиепископ и глава на Англиканската църква, която има 77 милиона последователи по света.

На пищната церемония по интронизацията имаше африкански танцьори и звучаха пенджабска музика и англикански химни. Церемонията по интронизацията на Уелби беше ръководена от жена - архидяконът на Кентърбъри Шийла Уотсън. Присъстваха 2000 гости, сред които британският престолонаследник принц Чарлз и
премиера Дейвид Камерън.

Уелби, който е против гей браковете, но е благосклонно настроен към ръкополагането на жени за епископи, поема ръководството на една затънала в полемика църква. Той се озовава на кръстопътя между либералните англиканци в САЩ и Великобритания и консервативните англиканци в Африка и на други места по света по основни въпроси като жените в църквата и хомосексуалните съюзи.

Мнозина смятат, че Уелби ще съумее да изглади противоречията между двата лагера. Новият лидер на Англиканската църква получи поздравително послание от интронизирания във вторник папа Франциск. В него главата на Римокатолическата църква изразява надежда, че в близко бъдеще ще се срещне с Уелби.

Уелби беше номиниран за Кентърбърийски архиепископ през ноември миналата година, припомня Франс прес. Това стана само година, след като той беше ръкоположен за епископ.

Уелби е свикнал с резките промени. Роден в семейството на алкохолик, забъркан в трафика на спиртни напитки по време на Сухия режим в САЩ, и на личната секретарка на Уинстън Чърчил, той учи в престижния колеж Итън, след което завършва право и история в университета в Кембридж.

В продължение на 11 години работи за петролни компании. През 1983 г. той за първи път заедно със съпругата си Каролин открива Бога, след като дъщеря им загива в автомобилна катастрофа. Уелби се отказва от петролния бранш 6 години по-късно, когато е директор на компанията Ентърпрайз ойл, обяснявайки, че не отива да работи за конкурентна фирма, а да служи на Бог.

После той заживява скромно в малка къща с три стаи със съпругата си и петте им деца. В йерархията на църквата започва да се изкачва през 1992 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OT TSARKVA V KLUB I OT RELIGIA V SEKTANSTVO