Роднина на президента на Кипър спасил парите си навън

Банки опрощавали заеми на политици, депутати, държавни чиновници
1 апр 2013 19:05, Елка Василева
30
Роднина на президента на Кипър спасил парите си навън
Никос Анастасиадис. Снимка: Reuters

Скандал за прехвърляне на огромни средства от кипърски банки в банки в чужбина гръмна в Кипър. Изнасянето им е станало дни преди решението на Еврогрупата за “подстригването” на депозитите. В списъка са и роднини на президента Никос Анастасиадис, предаде БНР.

132 фирми и физически лица са изтеглили огромна част от депозитите си в евро, долари и рубли от кипърски банки в периода 1-15 март, сочи разпространеният в кипърските медии списък. На 15 март бе първото заседание на Еврогрупата, когато бе решено депозитите в кипърските банки да се обложат с еднократен данък като условие за отпускането на спасителен заем за Кипър. Общата сума на изнесените авоари е около 700 млн. евро.

Подозренията са, че спечелилите от трансфера на парите си са имали вътрешна информация за подготвяните изисквания. Още повече, че финансовият министър Михалис Сарис публично призна, че правителството е било предупредено за намеренията на Еврогрупата да наложи “подстригване” на депозитите над 100 000 евро.

Още по темата

Скандалът засяга и президента Никос Анастасиадис, тъй като в източването на капитали от Кипър са замесени и негови роднини. Само три дни преди срещата на Еврогрупата фирма на бащата на съпруга на дъщеря му е прехвърлила в британска банка 21 млн. евро от 5 свои сметки в Лаики банк – банката, за която впоследствие бе взето решение за ликвидация.

От компанията категорично отрекоха злоупотреба и заявиха, че това е опит за политизация на закономерни икономически дейности.

Според президента Анастасиадис атаката е срещу него от хората, които доведоха страната в състояние на фалит. Той заяви, че всички случаи, включително и този на неговото семейство, ще бъдат проверени строго от анкетната комисия, която бе назначена с цел да разследва причините и виновните за икономическата трагедия на страната. Комисията започва работа утре.

Финансовата криза в страната предизвика още един скандал. Двете проблемни кипърски банки, чиято съдба бе залог в споразумението на Кипър с Тройката, в продължение на години са опрощавали заеми на политици, депутати, държавни чиновници и техни компании. Под удари попадна и финансовото състояние на семейството на бившия президент на страната Димитрис Христофияс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стана отвратително да се живее на този свят. Има ли нещо, в което да вярва обикновеният човек?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново под слънцето. Какъв ли номер ни готвят и на нас?
26
0
 
2
 
! Отговори
aphrodite27 преди 11 години
Много е лесно с 2 филипинки вкъщи и работещи за теб българи и румънци, които експлоатираш до припадък, докато се чудиш по цял ден в кое кафене да седнеш и да повтаряш как кризата идвала, но видите ли понеже съм кипърец не мога да работя като сервитьор или каквото и да било, защото съм от еди кое си семейство...
25
0
 
1
 
! Отговори
aphrodite27 преди 11 години
Аз също съм наполовина кипърка и искам да кажа на господина, представил се като Cyprus, че Анастасиадес е най-голямото зло в Кипър и това, че му се усмихва и поздравява като добър съсед не означава, че е честен политик! Положението ще става все по лошо за съжаление, но може би това е добър урок за много кипърци, че срамна работа няма и да слязат малко на земята.
24
0
 
1
 
! Отговори
w преди 11 години
Неслочайно костов беше казал че ако зет ми не беше зарязал дъщерями щеше да ходи върхо много пари.Но кой го е.ава като е ***.Но зет му като прочел на Костов докоменти какви приватизации е правил и е казал ми то щеме убият и дим дъго няма.
23
0
 
1
 
! Отговори
4 преди 11 години
ДАВИД КАМЕРЪН англйският премиер сие абсолютно прав,от къде на къде тези *** кипърски си са опрощавали големи дългове [банките им са опрощавали дълговете в продължение на година].И сега ES daim dawame на готово парички бреееи много лесна работа това не трябва дасе допуска такива държави требва да бъдат изритани от ES momentalno.
22
0
 
5
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Хванали вълците едно агне и го изяли.Но някой ги видял, вдигнало се шум- скандал!Най-стария вълк казал:"Ще направим комисия, да разследва случая!".Събрали се вълците на комисия и решили:"Правилно сме го изяли!"
21
0
 
8
 
! Отговори
3333 преди 11 години
Познай къде потънаха парите след Виденов - в САЩ и в ЕС. Например Илия Павлов премести Мултигруп в Цуг, Швейцария и Делауер, САЩ. БТК беше подарена на милиардер от Исландия и после продадена на банки от САЩ. Българските банки бяха изкупени на безценица от банки от ЕС. Костов и СДС се спонсорират и днес от фондации и банки от САЩ.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Швейцария и Лихтенщайн бяха зле, но получиха помощи от Германия.
19
1
 
11
 
! Отговори
Марк преди 11 години
Мошеници!Мързеливци!Пияници!Нагли неблагодарници!Това са гърците!
18
3
 
5
 
! Отговори
slav преди 11 години
Защто са в офшорки като Кипър Панама и тн става така а офшорки като Швейцария Лихтенщайн и тн не ми защото едните са *** и *** където само чакат дай дай и е хаос а в другите хората работят знаят какво правят и тн.
17
1
 
2
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Imam nekoe cudno custvo koe nesto me pravi nespokoen.Pa videte koj e vo ovaa cudna tvorba narecena EU.Grcija cista partal drzava so zbir na kradci,lazlovci ,a eve gi sega i Kipar so site anomalii na promasena drzava vo smisla na Evropska perspektiva.Stvarno zosto e taa zelba da vlezeme vo EU PA NE GLEDAM NEKOJA SVETLA PERSPEKTIVA
16
0
 
26
 
! Отговори
3333 преди 11 години
същото го направиха и ПРАВОИМАЩИТЕ по време на Виденовата криза.дръпнаха си паричките в чужбина пък ние балъците чакахме да разкипенчат Балкан банк за да пием по една студена вода.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навсякаде в света почнаха да деистват разни пара-военни ,пара-икономически формирования.Село Кипърка явно е някакъв "баланс-бушон" и отново го отупаха за да не прегори главния предпазител.
14
0
 
15
 
! Отговори
До Cyprus преди 11 години
Човече,симпатични сте ми(кипърците),но....не му вярвай много на президента Анастасиадис, все пак това са 21 милиона евро!!! Запитай се ...защо Анастасиадис не каза "Ще проверя и ще дам отговор!", ами побърза да каже "Това е клевета!"
13
2
 
12
 
! Отговори
batevale преди 11 години
И у тях,като у нас.Първо се подреждат-"...милиционер;роднина...",после като гръмне някой скандал, се прави комисия (като тази на Яне) за да се потулят нещата чрез изместване на вниманието в друга посока...
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този може би има българска жилка.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои е бил умен ще си следи спестяванията. Няма как човек със милиони влог да не намери информация за предстоящ фалит на банката му, все пак не е случаен бачкатор които си къта парите.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ej, Cyprus,Н 6Много си зле мойто момче. Явно си без образование и някъде разнасяш пиците. Не е лощо за кипърец за какъвто си се определил. Вие просто се осрахте, първо загубихте половината от земята си, а сега и офщорния бизнес, без който сте нула. Ще драпаш за българските си корени.. Просто не можете да разберете какво Ви чака оттук нанатък...
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
яка далавера направиха западняците с ...винаги и навсякъде където могат--ес--какво друго да се каже...