На площад "Таксим" вече е спокойно

Малко преди това кметът на Истанбул се закани да го опразни
Обновена: 12 юни 2013 08:27 | 12 юни 2013 07:28, Петя Славова
24
На площад "Таксим" вече е спокойно
Снимка: БТА

След 20 часа на противопоставяне между демонстранти и полицаи на централния истанбулски площад "Таксим" в ранните часове на деня се възцари спокойствие, съобщи журналист на Франспрес.

Към 3 часа полицията е изстреляла последните гранати със сълзотворен газ по протестиращите, опитващи се да стигнат до площада по улиците, водещи към него. Общинските служби са започнали да чистят площада, пише БТА. В подножието на Паметника на независимостта няколко полицейски отряда почиват или спят. Блиндираните коли на полицията са пред културния център "Ататюрк". В парка Гези, където е палатковият лагер на протестиращите, още има хора, но е спокойно.

Вчера кметът на Истанбул се закани, че полицейските части за борба с безредиците ще продължават операциите си срещу протестиращите на площад "Таксим", денем и нощем, докато площадът не бъде прочистен, и призова хората да стоят далеч от "Таксим" от съображения за сигурност, предаде Ройтерс.

"Ще продължим неуморно с мерките, било то ден или нощ, докато маргиналните елементи не бъдат прочистени и площадът не бъде отворен за народа", каза в кратко телевизионно изявление кметът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу.

Сблъсъците между полицията и протестиращите срещу премиера Реджел Тайип Ердоган на истанбулския площад "Таксим" са продължили цяла нощ. През нощта в района на площада и близките улици се чуваше шум от изстрелваните от полицията гранати със сълзотворен газ.

Доброволци отвеждаха десетки пострадали към линейките, предаде Асошиейтед прес. В раните часове на деня силите на реда обкръжиха парка Гези, където се намира палатковият лагер на протестиращите, и отново ги атакуваха със сълзотворен газ. Протестиращите избягаха, но след като униформените се оттеглиха,много от демонстрантите се завърнаха.

Палатковият лагер в парка Гези се превърна в символ на протестите. Въпреки първоначалните уверения на валията на Истанбул и на полицията, че ще бъде опразнен от протестиращи само площад "Таксим", снощи стана ясно, че властите възприемат по-твърд подход. 

Очаква се днес премиерът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с лидери на протестите, но една от основните групи, която стои зад кампанията за спасяване на парка Гези - Платформата за солидарност с Таксим, заяви, че не е била поканена на срещата, но дори да е била,е нямало да участва, защото не може да има диалог при продължаващото насилие, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
9
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 10 години
Ейзю биляхи мине шейтанираджим Бисмиляхи Рахманирахим, Ешхедю Иляхе Илялах ве Ешхедю енему Мухамеден абдуху ве расулих, повторете това, повярвайте от сърце и по този начин ще постави, началото и спасението както за този така и за отвъдния живот, неизменно религията при Аллах е Ислям и никоя друга религия не ще ви се приеме!
17
4
 
5
 
! Отговори
Грую преди 10 години
Тоя Ердоган е изтрещял. Само за справка - от понеделник до утре има международна среща, по покана на турското правителство, която се състои в ...хотел на площада Таксим. Пред чужденците се прави на мъж със сълзотворен газ. Или просто иска и тях да ги умори.п.п. има и българско участие , които вчера са леко пострадали - любопитно ми е Кристиянчо дали ще се разбучи на турците :)
16
15
 
20
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Тези протести гарантираха следващите избори да бъдат спечелени от АКП и изстрелят Ердоан в президентското кресло на Турция! Турция е правова държава със закони и правила и не може една шепа дангалози да диктуват техния си мироглед на мнозинството. Това не е юросъюзният бантустан. Ако на някой не му харесва Ердоан, на изборите не гласува за него - толкова просто и ясно!
15
8
 
8
 
! Отговори
Лена Зелена преди 10 години
До 3Разликата е, че ББ е по-подмолен, страхлив и манипулатор-мижитурка, който си беше подготвил жалкия сценарий с внедрени провокатори и биячи сред справедливо протестиращия народ! И аз мисля, че е трудно да се определи кой е по-лош.Според мен ББ. защото Ердоган, макар и авторитарно, но решително и последователно работи за развитието на икономиката и защита на турските интереси на международното поле.Протестиращите са си прави за парка, но мисля, че други сили искат да дестабилизират Турция.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако написаното е вярно - жалко за Турция. Комунистически похвати - връщане във времето.
13
7
 
4
 
! Отговори
полудевам полечка преди 10 години
Тия пък за един МОЛ направиха бати чудотоА у нас МОЛове повече от клиентите, пък такова чудо не е било.Този на снимката дали се е наканил да думне една пестница да пълничкото девойчи
12
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Turzia e bedna darjawa. Hilqdite fabriki koito se namirat v Turzia sa sobstwenost na Zapada. Zatova Zapada upravlqwa Turzia, i kakvoto kaje Zapada, tova stava.Zapada iska buntovete da se potuchavat , za da ne se otrazi na ikonomikata na Turzia i saotwetno na pechalbite na Zapada.A Turzia nqma da bude prieta nikoga v Ewropeiskia souz, zastoto togava standarta ste se vdigne, i rabotnata ruka ste stane wisoko platena, i Zapada pak ste trqbva da mesti fabrikite v Druga darjawa.
11
21
 
4
 
! Отговори
Мюсюлманин преди 10 години
Велика е Алаховата повеля и винаги добро ще просъществува до определен период, когато настъпи Съдния Ден, всички ще искате да бъдете разкаяни за това, което сте извършили но ще бъде късно драги съграждани, затова докато е време приемете Исляма, защото това е Религията, която се изповядва при Всевишния и никоя друга религия няма да бъде призната, о Неразумни Юроде.Прогледни, търси, образовай се и ще видиш, че ще стигнеш до истинския път и той неизменно се казва Ислям!Аллаху Екбер!Мир Вам!
10
21
 
17
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА! преди 10 години
В ТУРЦИЯ , ЛЕВИЧАРСКИТЕ И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ НОМЕРА НЕ ВЪРВЯТ.ЗАТОВА СА ТРЕТА ЕВРОПЕЙСКА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА --ЗАЩОТО НЯМА КОМУНИСТИ И ЛЕВИЧАРСКИ *** /по съветски маниер/.КОЙТО СЛУША МОСКВА....СТАВА КАТО БЪЛГАРИТЕ /само соц-МАТрял/
9
8
 
15
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ! преди 10 години
Ердоган , има солидна парламентарна подкрепа в меджалиса/НС/.Дори да спука от бой протестиращите --ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ!В БЪЛГАРИЯ - НИТО ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ , НЯМА НУЖНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА ПОДКРЕПА ,ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО И ВЪРВЯТ ВИНАГИ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ!БЪЛГАРИЯ Е НАСЕЛЕНА ОТ ***-ПРОЛЕТАРИИ...А, НЕ ОТ СВОБОДНИ ТРУДОВИ ХОРА И СОБСТВЕНИЦИ!
8
25
 
8
 
! Отговори
Марин преди 10 години
*** решиха проблема по типично азиатски начин.
7
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето така се потушават безредици: бой ваща мама. Не като нашия уж диктатаор Бойко който сдаде багажа при първата капка кръв. Каквато ни скапана държавата такива ни скапани и политиците. Бойкоо, Б0йко бий ги до посиняване за да те слушат и сега още щеше да си на власт.
6
0
 
4
 
! Отговори
Too little too late преди 10 години
youtube/watch?v=39tvjOATrCA Erik Schmidt от Google за необратимите промени в обществата с навлизане на технологиите. За добро и лошо. И индустриалната революция е имала минуси, но е била нужна да издърпа човечеството напред, така е и с информационната
5
7
 
29
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Стига сте сравнявали турчина с Борисов,ако беше същото сега щяхте да сте по затворите
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Написаното е лъжа за да не се зарази и София.В България ще стане същото, ако продължават да ни занимават с цигарен дим, Белене и ДАНС.
3
2
 
17
 
! Отговори
Too little too late преди 10 години
Ама те какво си мислят -че ще ползват Интернет за да продават все повече турска стока, но ще могат да спрат youtube да не би случайно да видят турците, че може да се живее по-свободно? Не става, ползите от новото си имат цена. Уважаеми политици с огромно самочувствие на можещи всичко, "смотаняците техничари", неспособни да заговорят момиче на улицата, от Гугъл, Фейсбук ви прецакаха и реално са с помголяма власт от вас, няма връщане назад. За добро!
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2Не намираш ли някаква разлика в начина ,по който постъпи Борисов в сравнение с Ердоган?Макар че не зная кой от двата е по-добър.В края на краищата протестиращите представят само малка част от обществото.
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютна лъжа е писанието.