ЕП сне депутатския имунитет на Марин льо Пен

Лидерът на френските националисти сравни уличните молитви на мюсюлманите с окупация
2 юли 2013 16:39, Елка Василева
13
ЕП сне депутатския имунитет на Марин льо Пен
Марин льо Пен. Снимка: Reuters

Европейският парламент гласува днес за снемане на парламентарния имунитет на евродепутата Марин льо Пен в отговор на искане на френското правосъдие, предаде Франс прес.

Евродепутатите гласуваха с вдигане на ръка за отнемането на имунитета на Льо Пен, която е евродепутат от 2004 г.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт е обект на съдебно разследване в Лион за "провокиране към дискриминация, насилие и омраза към група лица по причина на тяхната религия".

През декември 2010 г. на публично събрание на привърженици на партията тя сравни уличните молитви на мюсюлманите с "окупация" - "без танкове или войници, но все пак окупация". Ако бъде призната за виновна, Марин льо Пен може да получи до една година затвор и глоба от 45 000 евро.

Още на 19 юни комисията по юридическите въпроси в ЕП прие доклад, в който препоръчваше да се отнеме имунитета на Льо Пен. Самата тя очакваше решението и още вчера заяви пред френска телевизия, че не се страхува и не се отказва от спорното си изявление, като подчерта, че се смята за инкриминирана заради различното си мнение. "Това се случва, защото съм дисидентка", каза тя.

Непосредствено преди вота Брюно Голниш, един от тримата евродепутати от Националния фронт (заедно с Марин льо Пен и Жан-Мари льо Пен), взе думата, за да разкритикува факта, че Марин льо Пен не е могла да говори от трибуната на ЕП.

Председателят на заседанието Джани Питела отговори, че тя няма право на някаква специална процедура и както е регламентът, дебатите са протекли в юридическата комисия. Според парламентарен източник, цитиран от агенцията, Льо Пен три пъти е била канена пред комисията - през март, април и май, за да се защити, но така и не отговорила на поканата.

Ударът по Льо Пен идва в навечерието на европейските парламентарни избори догодина, в които ще участва Националният фронт, посочва Ройтерс.

Марин льо Пен през май беше определена за третия по популярност политик във Франция в анкета на сайта Линтернот. Пред нея бяха само сегашният президент Франсоа Оланд и бившият Никола Саркози, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да се молят, но не на улицата. Защто де демонстрират?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък франсетата щели да я съдят, хм.Ало в "националните" ви отбори(френските) само *** и магребинци бе, тук-там по някой етнически французин. смешници.
11
3
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до9Откъде пък заради името реши ,че е еврейн? Как трябва да се казва monsieur Hollande, за да не е еврейн, Оландов ли?
10
7
 
3
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Националистките партии са крайно опасни и агресивни! Да махнат и имунитета на Волен, да закрият БНС, ВМРО и всякакви подобни. Видяхме що за стока е Волен Психоболен.
9
1
 
7
 
! Отговори
бг пич преди 10 години
оланд /холанд/ е евреин. това се знае и дори си личи по името. Саркози също е евреин. В битката за президентския стол на Франция очевидно не се допускат други освен евреи. жалка работа, пет пари не срува "френската демокрация", франция е скапана държава щом за такива глупости могат да свалят имунитета на френски политик и да го заплашатн със "съдебна" разправа. жалка европа
8
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
V sataninskite muslemski durjavi hristijanite se nakazvat sus smurt,a gnusnite muslemi v Evropa nai-naglo I nai-demonstrativno pokazvat prinadlejnostta si kum gnusnata sekta I nikoi nema pravo da im pravi zabelejka,dori I kogato smurdat I mursuvat na trotoara naro4no I provokativno.
7
1
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Evreiskite pluhove v ES,USA I Izrael podkrepjat sunitskia fashizum v Siria.
6
3
 
1
 
! Отговори
bg преди 10 години
Evreiskite pluhove podkrepjat gnusnia islam s/u Hristijanstvoto.
5
0
 
22
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Истинска дама ! Шапка и свалям за смелостта и откровеността да казва това което мисли. И да знаете в ЕС демокрация НЯМА, щом нямаш право да критикуваш това което не харесваш!
4
0
 
17
 
! Отговори
славянин преди 10 години
Надявам се това действие на Евр(оп)ейския парламент да консолидира и активизира максимално френските и европейските националисти в борбата им срещу Новия Световен Ред!
3
3
 
13
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Не ни трябват националисти,трябват ни глобалисти!!!! Истината малко по малко започва да излиза наяве.ЕС бил общ европейски дом за всички европейски държави.Да,ама дом на западен аристократ от 17-18 век в който господарите са винаги господари,а прислугата си е прислуга!! Демокрацията я въведоха като понятие,че видите ли колкото по-добре и повече работи прислугата някой ден може да стане и тя господар. От кратуна-кратунки,от ***-маймунки,от българи-прислуга,аристократа-аристократ!! Вашата мама
2
0
 
26
 
! Отговори
РР преди 10 години
Казала е това, което и другите го мислят, но не го казват...
1
1
 
19
 
! Отговори
7 преди 10 години
По-добра предизборна реклама няма как да й направят.