Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници

Председателят на Държавната дума възмутен от кощунството
Обновена: 23 авг 2013 21:55 | 23 авг 2013 21:51, Елка Василева
281
Москва настоява: Да не се оскверняват съветски паметници
Снимка: БТА

Председателят на долната камара на руския парламент, Държавната дума, Сергей Наришкин призова днес да не бъдат допускани нови случаи на оскверняване на съветски военни паметници в България, предаде РИА Новости.

Паметта на падналите по бойните полета е свещена, подчерта Наришкин пред журналисти навръх 70-ата годишнина от победата в Курската битка - едно от главните сражения през Втората световна война. "Не може да не ни възмути кощунственото отношение към паметниците на съветски воини. За съжаление, неотдавна в столицата на България стана поредният случай на оскверняване на (Паметника на Съветската армия)", подчерта председателят на Държавната дума.

Още по темата

Наришкин отбеляза, че "на такива постъпки могат да се решат само страхливи и подли хора". В Русия запазват увереност, че "българският народ почита паметта на съветските воини освободители", изтъкна той.

"Спасяването на паметниците от повтаряне на подобни инциденти, това е важна задача за нашите български колеги, за чието решаване е необходимо и историческо просвещение", даде да се разбере Наришкин, пише БТА.

Не е нужна крайна реакция по повод случилото се с Паметника на Съветската армия, заяви по-рано днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "България има международни ангажименти да поддържа тези паметници. Тук не става въпрос за политическа целесъобразност. Оскверняването на паметник е нещо, което не трябва да се случва. Смятам, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавно мерки и Паметникът на Съветската армия беше почистен". Министър Вигенин каза това, помолен да коментира искането на Русия да има наказания за виновните за оскверняването на паметника и предприемане на незабавни мерки за недопускане това да се случва в бъдеще.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
5
 
10
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
аз пък одобрявам-това показва истинската същност на правещите го....не одобрявам после с парите от моите данъци да почисват вандалщината,нека да стои да им се смеят всички туристи на акъла ,стига с тая показност за пред чуждите----------------------колкото до паметниците има си международни спогодби за историческите паметници,както на нас не ние приятно да оскверняват гроба на Мара Бунева -така това се отнася и за турските и за руските паметници
183
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имам чувството че съм в съветския форум на червената армия - *** народа скапан да си иска поробителите съветски
182
9
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
Паметниците на съветската армия окупатор трябва да се преместят в музея на Веждито или на друго място извън градовете на България! Тогава никой няма и да ги пипа.
181
6
 
7
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Не одобрявам това боядисване на паметници,но още повече не одобрявам заповедническия тон на Русия!"Москва иска наказани за боядисания паметник!"Това звучи като заповед на шеф към подчинен! По друг начин би прозвучало: "Москва се възмути от........."Така казано би накарало и извършителите да се засрамят.Разбрахте ли Кремъл?Отдавна не сме ви ***?
180
0
 
1
 
! Отговори
е преди 10 години
До ТатьянаНещо много ти е слаб руският.
179
5
 
11
 
! Отговори
няма спасение преди 10 години
един народ насила измъкнат от лапите на ориента отново намери лустрото си , гей обществото, общество на измислена демокрация с цел обезсиляне на източноправославието и славянските корени, това което турция не успя да съсипе и русия да спаси е налице, ЕДНА ОТМИРАЩА НАЦИЯ , СЪСТАВЕНА ОТ ПЕНСИОНЕРИ, *** , ГЕЬОВЕ И ПОЧТИ СЪСИПАНА УМРЯЛА ИКОНОМИКА, ЗЕМИ ОЧАКВАЩИ, АНАДОЛСКИ, КИТАЙСКИ , АРАБСКИ , И РУСКИ ПОКУПАТЕЛИ.И ЕДИНСТВЕНИ ЩАСЛИВИ СА, КОИТО КОИТО НЕ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ УТРЕ ЩЕ ГИ НЯМА.
178
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗабрави ли,че ние сме били турса провинция,а не обратното.А за гърция-нейния възход е доста по-късно и ако погледнеш дълга им ще се досетиш
177
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАбе, Гърция и Турция като не са освободени от СССР как са си построили пътища, електроцентрали, пристанища? Айде стига глупости от читанките за пионерчета 1971г.
176
13
 
11
 
! Отговори
аз преди 10 години
моля, спрете с простотиите за освобождение на България по време на Втората световна война .ако толкова Русия държи да сме честни.. нека ни поднесе извинение за бомбардировките над София, извършени от съюзниците й и осъществени на 100 % с нейно съгласие..по същата логика американците могат да се обявят за освободители на Япония...нищо , че ги изгориха с атомно оръжие !!!!!стига гъзецелуване, моля !!!!!това, за което ще сме вечно признателни е Освобождението от Турско робство..но до там !!!!!
175
10
 
13
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Паметникът не е на Съветската армия, а е издигнат в благодарност на съветските освободители . Създаден от най-добрите скулптори начело с Иван Фунев , най-добрите архитекти Данко Митов, Иван Васильов, Любен Нейков и Борис Капитанов. Монументът изобразява войник от Съветската армия, български работник и ***. Прекрасно разположен в централната част на София край бул. Цар Освободител (може би Цар Поробител?). Шедьовър на социалистическото изкуството и едно от най-посещаваните от младежи места в София (за жалост и много наркомани).
174
13
 
6
 
! Отговори
до татяна от безр преди 10 години
Ще върна паметника на боиците от София и региона загинали във войните за национално обединение, един от най-величествените монументи на Царство България затрит от комунистите за да бъде заместен с 'онова нещо' пред НДК. Съветския Съюз, Отоманската Империя, Византийската империя, САЩ... са исторически врагове на България и не заслужават паметници никъде в страната ни. Не забравяй, че 30 години след освобождението Царска Русия напада Добруджа... пий си водката и не ми пробутвай пропаганда
173
8
 
10
 
! Отговори
чичо пейо преди 10 години
тоя паметник да си го чистят вандалите или да си го държат така(на тях ще се смеят...)-аз не съм съгласен Фандъкова с парите от моите данъци да рине ,простотията на *** ризки
172
11
 
17
 
! Отговори
до Татяна преди 10 години
В България не са загивали съветски войници. Ако не се броят разстреляните от своите за мародерство и кражби.
171
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупав народ,слаба държава!Ако не беше строителството с помощта на СССР,какво щяха да крадат и дават на концесии 23г.?Кога сме щели да догоним Запада,като когато там е започнал капитализма ние сме тънели в средновековен феодализъм.Неблагодарността винаги се наказва от съдбата.Да имало е и лоши неща ,нонация която руши историята си ,вместо да се поучава и надгражда няма бъдеще
170
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Товарищи, я кажете защо на Руски паметник никакви ви няма все. Защо той няма нужда от охрана и защо никой не е го е боядисал? Защото за вас той няма никаква идеологическа стойност. Защото е просто паметник на умрели войници, построен с войнишки, а не партийни пари. Защото не се свързва с конгреси на КПСС/БКП, защото от него не лъха на лагери, погроми, убийства, разправи и диктатура. Пък и липсата на сърп и чук е сериозен негов недостатък.
169
8
 
11
 
! Отговори
Татяна до безродници преди 10 години
Всеки народ си има история, има и паметници. Можеш да ги плюеш, разбира се, зависи как си възпитан. А ще направиш ли нещо за история и ти? Едва ли. Уничтожават паметници, книги, архиви, традиции... само психически болни или фашисти или имено ***
168
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Товарищи от Москва, х*й вам в рот!
167
8
 
8
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
...не съм чул да са осквернени Паметникът на Александър Втори...Аз пък не мога да преброя колко пъти се качваха мърлявите протестиращи по паметника на Цар Освободител, колко пъти го кичеха с архи-тъпите си плакати - характеризирано от тъпите *** като "много фешън", "жесток пърформанс", "свежи идеи"...Пълно тържеството на софийските простаци, вечни лакеи чуждопоклонници. Хинтилигентните, юбавите, паралиите - дето избраха Боко Асфалт Паша за кмет, та после и за министър пхредседател....
166
7
 
4
 
! Отговори
безродници преди 10 години
да се махат и двата паметника - тоя и на американците. *** колониална държава сме, тия не са заслужили с нищо паметници, и Русия и САЩ заслужават оплюване.
165
11
 
12
 
! Отговори
Татьяна преди 10 години
Не только Москва и русский парламент настаивают! Обыкновенные люди возмущены! Осквернить памятник воинам! И теперь обсуждаете и комментируете! Уверяю, что русские воины гибли в Болгарии не за политику, а просто за то, чтобы вы жили! Если вам что-то не нравится, утановите памятники туркам или германцам! Давайте! Извинете, руснаци бяха убедени че спасяват Европа от фашизм, оказа се че българи мечтаели точно за фашизма.