Край на драмата в Найроби, молът е под контрол

Съдбата на ислямистите засега е неизвестна
Обновена: 24 сеп 2013 08:26 | 24 сеп 2013 07:18,
2
Край на драмата в Найроби, молът е под контрол
Снимка: БТА

Кенийските специални части претърсваха през тази нощ етажите на търговския център "Уестгейт" в Найроби, който бе нападнат от ислямистка бойна група. Вътрешното министерство на Кения обяви, че сградата е под контрол, информира Франс прес.

Нападението и обсадата на мола, който е сред най-луксозните в кенийската столица, започна в събота по обед след щурм с гранати а автоматични оръжия, извършен от ислямистка група, свързана със сомалийските бунтовници от "Аш Шабаб". За 60 часа най-малко 62 души бяха убити, също толкова се водят в неизвестност, а близо 200 бяха ранени.

Още по темата
Според кенийските власти в понеделник са били убити трима нападатели, но съдбата на другите членове на групата от различни националности остава неизвестна в ранните часове на днешния ден. Не е ясно и дали те не са минирали сградата. "Контролираме "Уестгейт", заяви вътрешното министерство в Туитър малко след полунощ.

"Силите ни прочистват много внимателно етаж след етаж, издирвайки хора", допълни министерството. "Мислим, че всички заложници са освободени".

Нападението в "Уестгейт" е най-кръвопролитният атентат в Найроби от самоубийственото нападение на Ал Каида през август 1998 година срещу посолството на САЩ, когато загинаха над 200 души, припомня Франс прес.

Сред нападателите в търговския център "Уестгейт" в кенийската столица Найроби е имало граждани на САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", цитирайки външния министър на Кения Амина Мохамед. Според нея сред членовете на бойната група е имало "двама или трима американци" на 18-19 години.

Преди това Белият дом съобщи, че САЩ не разполагат с информация за участие на американци в терористичния акт в столицата на Кения. Медиите съобщиха, че три американски граждани от сомалийски произход са били сред нападателите в мола в Найроби, предаде ИТАР-ТАСС.

Канадското правителство проверява информацията за възможно участие на канадец в нападението в "Уестгейт", съобщи говорителят на канадското външно министерство Рик Рос. Терористите, независимо какво е гражданството им, трябва да бъдат наказани за престъпните им деяния", допълни Рос.

По данни на канадските спецслужби най-малко 20 канадци, главно от сомалийската диаспора, са се присъединили към отрядите на радикалната групировка "Аш Шабаб", която пое отговорност за нападението в Найроби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"три американски граждани", които са си купили трима банички и трима швепса.
1
1
 
3
 
! Отговори
agra преди 10 години
Как да схвана от вас, че търговския център "Уестгейт" в Найроби е ЕВРЕЙСКИ и защо ме информирате с откъсъчна информация.