В Русия е жив изразът "съветска България"

РИА Новости за предстоящ куклен спектакъл на български театър
Обновена: 18 окт 2013 09:57 | 18 окт 2013 09:57, Елка Василева
58
В Русия е жив изразът "съветска България"
Снимка: Dnes.bg

Съветският съюз се разпадна преди повече от 20 години. И макар България въпреки някои идеи да стане 16-ата съветска република, все пак никога да не е била част от СССР, и до днес в Русия мислят за страната ни от онова време като за „съветска България“.

Руската информационна агенция Новости публикува материал, в чието заглавие България е наречена съветска.

Публикацията е за предстоящо куклено представление на български театър в Москва. Тя е озаглавена „Забранен в съветска България куклен спектакъл ще бъде представен в Москва“.

„Сатира по забранената пиеса на българския драматург Константин Илиев „Цар Шушумига“ ще бъде представена в Москва на сцената на Централния куклен театър „Сергей Образцов“ в рамките на Международния фестивал на куклените театри в петък“, пише РИА Новости, като се позовава на пресслужбата на театъра.

Написаната през 1968 г. пиеса, която е в жанра на политическата сатира, осмива политическата ситуация в България. Адресираната за възрастни пиеса е била забранена до 1989 г., пише още руската агенция. Постановката е на Драматично-куклен театър „Константин Величков“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Свидетел преди 10 години
Поредното тъпо заглавие! Живял съм години в Русия и твърдя отговорно, че такъв израз НЯМА! Това, че някой си там се е изцепил, показва, че журналистическата тъпотия няма граници.
48
0
 
5
 
! Отговори
Бонобо преди 10 години
До Одисей 1Одисейчо, онзи от "Илиадата" е бил наречен "Хитроумният". Ти пък си "Тъпоумният"! Много пишеш и все примитивни глупости. Явно и работодателят ти е на такова ниво. Погледнах оригинала - там най-съвестно е описано какво представлява пиесата и защо е била спряна тогава. Ето, есе можеше да напишеш, а ти - простотии. Толкова можеш.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен До 36 Не забравяйте, че България е била съюзник на Германия. А Германия, както е извесно, е загубила в тази война. За съжаление, България също...
46
0
 
4
 
! Отговори
калина преди 10 години
Одисей 1 и 52 "негнусни" симпатягиКакво толкова ви разсърди в статията? В "советска" т.е. "социалистическа" България преди 45 години не е била разрешена постановка на пиесата на Константин Илиев, и сега тя ще бъде представена в Москва, (в България, както аз разбирам,и досега не са проявили интерес към нея). И какво лошо има в това?
45
7
 
2
 
! Отговори
Jon преди 10 години
Тая алкохолизирана нация се мислят за много велики. Да си оправят собствената държава пък тогава да гледат другите.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
!00 puti ste sme po dobre ako se prisaedinim kum Rusia.
43
7
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Както казват обичат да се майтапят руснаците :КУРИЦА НЕ ПТИЦА И БОЛГАРИЯ НЕ ЗА ГРАНИЦА Курица е кокошка май таайа беше Та така , това е отнощението на братушките , нали гнусни ***
42
6
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Както казват обичат да се майтапят руснаците :КУРИЦА НЕ ПТИЦА И БОЛГАРИЯ НЕ ЗА ГРАНИЦА Курица е кокошка май таайа беше Та така , това е отнощението на братушките , нали гнусни ***
41
0
 
4
 
! Отговори
Къро преди 10 години
До ГошоИ сърбите до Перник - там некъде, около Радомир щеше да е кьошето на границата между Сърбия, Гърция и България!Тоя *** с избитите от комунистите не пропуска да се обади в такива теми! Идея си нема колко са изтрепали специалните съдилища след ВСВ във Франция, Белгия, Италия, Чехия и др. страни, в които е имало про-хитлеристки режими!Нека тоя гурел да си направи справка колко антифашисти са затрити без съд преди 9-ти от фашистката полиция и жандармерия, като напр. децата от Неделино
40
0
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
do 44:da no Kitaicite imat bqla koja su6to..... kvo go kazvash kachili Kitaicite ne sa beli.........
39
1
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До ruspusОх, да можех да те докопам! Ниикога, ама НИКОГА ни наричай "***" великия народ на Толстой и Достоевски, на Чайковски и Глинка, на Менделеев и Павлов! Колкото до 250000 убити от тях, бъркаш в димензиите. Повече от 250 милиарда българи са убити и все интелигентни! *** често бъркат размерността. Такъв си, а колкото до Македония и Западна Тракия, питай любимия ти WC (Чърчил)! Ако *** не се беше застъпил за България в Париж, гърците щяха да вземат целите Родопи, шпинго!
38
1
 
2
 
! Отговори
от отвъдното преди 10 години
Става въпрос за огромен регион от Москва до Кубан и от Мурманск до Пекин водещ се все още Болгария/заради него освободихме Съветския съюз от немците и китай от бели ограбващи убиици
37
8
 
19
 
! Отговори
29210 преди 10 години
250 000 били избили комунистите - *** ли си? за 45 години "кървав комунизъм" населението на НРБ от 6 става 9 милиона. нетната бройка и процента *** и други са много по-малко от сега.за 24 години "мирен преход" намаляхме с 2 милиона. да не говорим колко от вас изобщо могат да бъдат броени за хора с IQ достатъчно да копи-пейства глупости по форуми. това всяка *** може да го прави, но само у нас това дава права, паспорт и пари...
36
3
 
19
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ преди 10 години
Айде стига глупости вече...само простотии пишете-руско влияние...и т.н. Кой ни натресе пазарната икономика? Кой ни натресе монополите,олигарсите и т.н.---Демокрацията,господа и никой не ни е виновен че нямаме ресурси и според правилата на демокрацията сме зависими от монополии и олигарси.Имат си хората нефт и залежи и си ги продават-пазарна икономика.Били ***,избили много народ...--запомнете ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ.Стига вече--все някой друг ни е виновен....помислете
35
18
 
7
 
! Отговори
СССР преди 10 години
5) После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси Зарад тебе ходим голи-боси!6) Дружбата ни беше свята, чиста. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка7) Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.
34
1
 
15
 
! Отговори
29210 преди 10 години
съветска в смисъл соц, преди 1989.че в главите ви все още има мухъл от тогава си личи по елементарните ви коментари. то затова и всеки може да ви манипулира - измами по телефона, секти, сменяте пари на улицата пред банков клон и т.н. толкоз ви е мозъка, затова и ви подритват толкова години и правите каквото ви кажат по телевизора.
33
5
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 10 години
Добре си го казал!
32
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато Русия не се извини за зверствата си над цяла Източна Европа нямат право на дума. През 1944 цялата интелигенция на България е избита от руснаците и след това България става сателит-к**** на СССР. "Този, който ни освободи, той ще ни пороби" е казал Левски. Единственната цел, за която Русия помага на България е тя да стане част от нея. Благодарим и на "Братската Съветска Армия", че ни освободи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и частната собственост. Благодарим отново за всичко.
31
5
 
10
 
! Отговори
rusnak до 33 преди 10 години
Защо лъжеш като ***?
30
0
 
12
 
! Отговори
Преди 25г го нямаше преди 10 години
Малолетни са 48 процента от българките, станали жертви на трафик и проституция.Според международни организации българките, които проституират в чужбина, са около 10 000. Но според френски журналистически разследвания 15 000 проституиращи българки има само във Франция. В Холандия най-много са проституиращите жени от България, а в Германия българките са втори по брой.