95 000 са жертвите на военни конфликти по света през 2012 г.

Загиналите в Афганистан са 7500 души, а в Мексико - 9000
11 дек 2013 08:40, Елка Василева
0
95 000 са жертвите на военни конфликти по света през 2012 г.
Снимка: архив, Reuters

Във въоръжени конфликти по света през миналата година са били убити най-малко 95 000 души, предимно цивилни, съобщиха швейцарски изследователи, цитирани от ДПА.

Най-кървава през 2012 г. е била войната в Сирия, в която са загубили живота си 55 000 души, сочи първият доклад за войните, публикуван в Женева от Академията за международно хуманитарно право и човешки права.

Общо 7500 души са загинали в Афганистан, но още повече – 9000, са убити в Мексико, където няма война, но престъпните организации и наркокартелите воюват и с армията, и помежду си.

Научният институт събира данни от разнообразни източници, включително агенции на ООН, Червения кръст, правителства и неправителствени организации.

Според изследването вътрешни и международни въоръжени конфликти има в 24 страни. Числото включва и състоянието на окупация в няколко точки на света като Кипър и палестинските територии.

Изследването е установило също, че съвсем малко военни престъпления стигат до съда.

"Без ясна законова база, дефинираща що е въоръжен конфликт съгласно международното право, обвинените в извършването на военни престъпления няма да бъдат преследвани от правосъдието", заяви Стюарт Кейси-Маслин, ръководител на изследванията в академията.

Като пример той цитира Мексико, чието правителство не признава, че в страната има въоръжен конфликт и където близките на хора, убити от силите за сигурност, не завеждат дела в Международния наказателен съд в Хага.

Кейси-Маслин казва, че ситуацията в Мексико отговаря на всички критерии за вътрешен конфликт: високо равнище на въоръжено насилие, доста добре организирани неправителствени въоръжени групи и наличие по-скоро на реални сблъсъци, отколкото на отделни убийства.

За един конфликт не е нужно да има политически или религиозни мотиви. Мотивът може да е чисто финансов, допълва той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари