Путин избран отново за политик на годината в Русия

32% от руснаците са го посочили като най-изявения политик
Обновена: 16 дек 2013 10:29 | 16 дек 2013 09:50, Елка Василева
80
Путин избран отново за политик на годината в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин стана за трети път "политик на годината" в страната си. Трийсет и два процента от участниците в анкета на Фонда "Обществено мнение" (ФОМ) са го посочили като "най-изявения политик или обществен деец" през 2013 г., пише "Комерсант".

Дори протестната вълна през 2011-2012 г. не доведе на руската политическа сцена нови дейци от общонационален мащаб, коментират социолози от ФОМ. Опозиционерът и бивш кандидат за кмет на Москва Алексей Навални е получил например само 1 процент от гласовете.

След Владимир Путин с 32 процента на второ място в класацията са министърът на отбраната Сергей Шойгу и лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски, събрали по 6 на сто от гласовете.

Бивш министър на извънредните ситуации, Шойгу бе втори в този рейтинг и миналата година. Той "има харизма", прави впечатление и като министър на отбраната - "за него не се чува нищо лошо", коментира директорът на ФОМ Александър Ослон.

На трето място в класацията за политик на годината в Русия с по 2 процента от гласовете са премиерът Дмитрий Медведев, лидерът на комунистите Генадий Зюганов и водачът на партия "Гражданска платформа" Михаил Прохоров, милиардер и бивш кандидат-президент.

През 2011 г. например Медведев бе втори в класацията с 10 на сто от гласовете, но както посочва шефът на ФОМ пред "Комерсант", той взе да губи популярност след рокадата на 24 септември същата година, отбелязва Би Би Си. Тогава на конгрес на партията "Единна Русия" бе обявено, че на изборите през март 2012 г. Путин ще бъде кандидат-президент и ако спечели, предишният президент Медведев ще бъде номиниран за премиер, напомня експертът.

Освен Навални - лидер на нерегистрираната партия "Народен алианс", по 1 процент от гласовете получават руският външен министър Сергей Лавров и водачът на парламентарната опозиционна партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Под един на сто от жителите на Русия смятат за политик на 2013 г. избрания за кмет на Москва Сергей Собянин.

Четири от всеки сто запитани заявяват, че в Русия няма човек, достоен да се нарече политик на годината, а над една трета - 35 процента, не дават отговор. "Част от хората нямат интерес към политиката и броят им почти не се променя", обяснява шефът на ФОМ.

В класацията отново водят ветераните в политиката, познати на всички в Русия. Този "застой в политическите елити ще трае още дълго време", смята социологът Леонтий Бизов от Руската академия на науките, цитиран в "Комерсант".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Другите кандидати живи ли са
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Диктатор на 21 век.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нали наака мериканците на няколко пъти тая година, без бомби и пари само с истината, разбира се че е велик, да е жив и здрав дълги години
66
4
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Анонимен 59Света се нуждае от една силна Русия, за да се поддържа някакъв баланс. В противен случай настава една световна диктатура под егидата на САЩ. Нали искаме многопартийна система, демокрация. Ами това е същото но в световен мащаб. ------------------- За какъв х*й ми е да храним две велики сили? Нали искате диктатура, като на Путин. Ами дайте да направим същото в световен мащаб.
65
1
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Изядоха му хлябаТИ!
64
2
 
8
 
! Отговори
galasia преди 10 години
Sled godini Putin 6te vleze v istoriata. Imeto mu 6te bade vpisano sred imenata na velikite. Jiv i zdrav da e - predstoi mu o6te mnogo rabota. /sajaliavam za latinicata/
63
1
 
7
 
! Отговори
до 63 и 64 преди 10 години
Абе вие като пишете коментари -после четете ли си ги???? То бива промити мозъци,ама чак толкова!? Тоя пък 64 изби рибата-неверни преводи___ти в коЙ век живееш бе приятел....*** и пуберите малолетни
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Влизам и гледам дежурните евро шимейли ги тресе небивала злоба. Гърчат се в собственото си безсилие. Свърши се с Афрогейския съюз, няма пари за евтини ново комсомолци :D Най-много ги притеснява, обаче, че ако така продължава, може и да няма гей парад до година и ще трябва да си стоят по къщите.
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А политик на годината в БГ е ***. Намирате ли десетте разлики хахах. Чухте ли Слабаков ще лежи в затвора три месеца, защото направил някакво сравнение с ***. По-добре да беше убил човек. В Еврогейския съюз ще прокопсаме, малко остана.
60
20
 
2
 
! Отговори
Ама преди 10 години
Защо нечия трагедия трябва да става световна драма, като не разбира религиозната тематика путин да си трае, сащ му били виновни, че не е в час, необразовани хора стават лидери... с харизма, и после да им търпим простотиите, бил му голям, но има акъл кат 2 копейки. На моменти ми е жал, но ще си теглят последствията, който се обръща против боговете, още от времето на древните гърци си тегли последствията и е безумец, ей това е Путин.
59
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време един *** ми беше кaзaл, че плюсовете и минусите тук покaзвaли " мнението" нa " нaродa". Тогaвa се смях от сърце, зaщото товa е същото кaто измисления свят, в който битувaт руските *** и " величието" и! Реaлносттa е, че тукaшните рейтинги се формирaт от клечaщите по форумите плaтени дрaскaчи, цъкaйте, цъкaйте, но след товa не се чудете зaщо " референдумa" ви зa рускaтa БелеНЕ, събрa 20% от глaсувaлите през 2009 г. )))
58
11
 
2
 
! Отговори
Ама преди 10 години
Няма такава безмерна наглост, не се били бутали никъде, само където като решат че искат нещо започват със заплахите. Въобще за никакъв баланс на нищо не стават. А безумните им антирелигиозни изказвания са сюущаващи, не може да се говори така.
57
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички знaем зa тъпaнaрскaтa рускa пропaгaндa в тубaтa, посредством лъжливи " преводи", огромни преувеличения, когaто стaвa думa зa рaщa, лицемерно прикрити мерaци зa сесереизaция нa бившето съветско прострaнство и т.н. Всичко товa обaче, лъсвa кaто мaймунски зaдник, когaто просто човек посети кочинaтa! Предстaвете си сaмо жaлки русофилчетa русия по нaселение, е колкото Япония, a по БВП бе ИЗМЕСТЕНA от Брaзилия...фaкти, фaкти, фaкти!!!
56
18
 
9
 
! Отговори
обективен преди 10 години
до всичкиРуско моделирaни " изкaзвaния" нa " немецкие" експерти сa толковa " фaкти", колкото мaгaрето е кон в реaлния свят! Евтинaтa прAпaгaндa е зa ***, преклaнящи се нa незнaйни милиони клипчетa в Ю тубе! Aко сте реaлисти кaжете кaкво " бъдеще" може дa имa стрaнa с нaмaлявaщо нaселение с БВП несрaвнимо нисък с остaнaлите икономически фaктори в светa и стрaнa имaщa конфликт с ПОЧТИ ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ, КAТО ПОЧНЕМ ОТ ПРИБAЛТИКA, УКРAЙНA И СТИГНЕМ ДО КИТAЙ?! Русия се крепи нa ядрения шaнтaж
55
16
 
4
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Писaлите по- долу огрaничени и нaдявaщи се нa чудесa в световнaтa политикa не осъзнaвaт, или по- точно не искaт дa осъзнaят фaктa, че бъдещия бaлaнс в светa ще бъде между Aмерикa и Европa. Остaнaлите и в моментa все повече се мaргинaлизирaт, изпaдaйки в близко бъдеще от кaквaто и дa е ролa в световните делa. Освен кaто второстепенни фaктори нa регионaлни " игрaчи"! Ядрения шaнтaж неминуемо ще бъде преодолян, a товa ще е крaя нa русия примерно!
54
7
 
3
 
! Отговори
до всички преди 10 години
До всички отдолу--вижте клипа в тубата: Немецкии експерт о Путин и Росии.... и след това си правете изводи...
53
4
 
23
 
! Отговори
Казасов преди 10 години
Така си е,още дълго време Путин ще държи властта в Русия,защото той успя да я вдигне и върне на световната сцена.След безвремието на Елцин.Поначало братския руски народ се разбира по добре с братския републикански американсдки народ,ама на,и с братята демократи се разбират.Заслугата е и на Б Обама.Така че споко,светът е баланс.
52
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От писалите преди мен определено има хора страшно ограничени умствено. Не могат да проумеят едно съвсем елементарно нещо. Не става въпрос дали човек е русофил или русофоб. Света се нуждае от една силна Русия, за да се поддържа някакъв баланс. На всички е ясно, че САЩ имат претенции към целия свят, като се мотивират с т. н. "жизнени интереси". В противен случай настава една световна диктатура под егидата на САЩ. Нали искаме многопартийна система, демокрация. Ами това е същото но в световен мащаб.
51
25
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
До цезар:Гледам, много плюсчета са ви сложили, ама не знам, на Вас ли, че сте поместили откровено налудничавите излияния на Путин (в чисто брежневски стил) или на самите бездънни мисли и заплахи на Путин. Опасявам се, че е второто. Тук, във "форума" ими много безпростветни, *** и лакоми "русофили", а освен това, сами си слагат и по много плюсчета (може някой от тах да е наслагал и на вас). Иначе, да се прочетат интелектуалните напъни на Путин е полезно, въпреки че е доста отвратително.
50
5
 
31
 
! Отговори
до обективен преди 10 години
Запада и по точно САЩ само на руските природни ресурси не са посягали, за това се стремят колкото се може да се доближат *** до границите и, било чрез Грузия а сега и чрез Украйна Сега ЕС после НАТО и ракети до руската граница. Затова в речта си Путин предупреждава. Русия знае какво е война, щатите немски ботуш не ги е газил и никога не са водили война на своя територия.Удрят по света другите държави точат им богатствата и бягат.Е за това е речта на Путин