"Договаряйки се с Русия, Украйна спаси икономиката си от фалит"

Споразумение с ЕС щеше да доведе до фалит, заяви премиерът Азаров
18 дек 2013 14:04, Елка Василева
22
"Договаряйки се с Русия, Украйна спаси икономиката си от фалит"
Микола Азаров. Снимка: БТА

"Историческото" споразумение, сключено вчера с Москва, позволи украинската икономика да бъде спасена от "фалит", който щеше да настъпи при подписване на споразумение за асоцииране с ЕС, заяви украинският премиер Микола Азаров, цитиран от Франс прес.

Споразумението за асоцииране с ЕС "щеше да доведе до фалит и до социално-икономически срив", каза Азаров при откриването на днешното заседание на правителството.

"Вчера станахме свидетели на историческо събитие", допълни той, имайки предвид визитата в Москва на президента Виктор Янукович, при която Русия отпусна на Украйна 15 милиарда долара и намали с една трета цената на доставяното руско синьо гориво, припомня АФП.

Предишното газово споразумение (сключено от тогавашния премиер Юлия Тимошенко, която сега е в затвора), обезкървяваше украинската икономика от три години и половина", допълни Азаров.

Още по темата
"Президентът сложи край на това предателство към националните интереси, за което отговорност носят същите политически сили, които днес предизвикват нестабилността в страната", каза още украинският премиер.

Опозицията оспорва с протести по улиците от близо месец отказа на украинския президент да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и решението му да заложи на икономическото сътрудничество с Русия, припомня Франс прес.

Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС, подчерта, че историческо значение има също решението на двете страни да премахнат бариерите в търговските си връзки.

Страните се споразумяха, допълни украинският премиер, и за "изключително изгодно кредитиране на украинската икономика". "Това ще позволи Украйна да приеме социален бюджет за 2014 година", заяви Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинският премиер уточни, че минималната заплата в страната през 2014 г. ще нарасне два пъти от сегашните 1218 гривни (около 150 долара). Това повишение ще стане на три етапа през годината. "Вдигаме заплатите на участъковите лекари, на фелдшерите, на завеждащите на детски предучилищни заведение, на учителите и научните работници", подчерта премиерът. Той допълни, че се планира и да бъдат вдигнати пенсиите и социалните помощи.

"Основно внимание в бюджета на 2014 година се обръща на подобряването на социално-икономическото благосъстояние на гражданите", заключи Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Иван-Драган преди 10 години
Евреюсъюза е голямо зло, наистина Украйна се измъкна на косъм, но борбата още не е свършила. Злобните гейски неправителствени организации действащи там няма да спрат да създават проблеми докато не се елиминират от пейзажа, тогава извращенците ционисти от сащ и *** няма да имат инструменти за влияние там освен тайните си служби - но те сами не могат да сторят нищо съществено.
12
0
 
3
 
! Отговори
pl__amen преди 10 години
До EU citizenЕто го бееее,най-големият разбирач, на това кое е добро за България. ПЪПЕША.......ХАХАХАХА......
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С кеф видях, че мудеклаторчето ме е изтрило, не понасят критика, миличките! Ама е изтрило и онзи червей, на когото наскочих. И правилно - щях да устроя нещо такова, че да почнат да работят и да уволняват най-некадърните мързеливци...
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РАЗБИРА СЕ ЧЕ УКРАЙНА ВЗЕ МЪДРО РЕШЕНИЕ И СЕ СПАСИ ОТ НЕИЗБЕЖНИЯТ ФАЛИТ, КОЙТО ЩЕШЕ ДА ПОСЛЕДВА ПРИ ВЛИЗАНЕ В ЕВРЕЙСКОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ КЪДЕТО МАСОНИТЕ И ИЛЮМИНАТИТЕ ОТ САЩ КРАДАТ И ИЗТОЧВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ БОГАСТВА НА ВСИЧКИ ВЛЕЗЛИ В ТОЯ УРОДЛИВ СЪЮЗ КОЙТО ВОДИ НАРОДИТЕ КЪМ РОБСТВО.ЗАТОВА КОЛКОТО ПО-СКОРО СЕ РАЗПАДНЕ ЕС И ПРИТУРКИТЕ МУ НАТО, СВЕТОВНАТА БАНКА И КРАДЛИВИЯТ МВФ И НАЙ СИЛНИЯТ КОЗ БЪДЕ УНИЩОЖЕН ФЕД ВЕЧНАТА ПЕЧАТНИЦА НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ С ЛИКА НА ДОЛАР ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА НАРОДА !
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PI6EM SI NIE TUK.AMA PUTIN DADE 15 MILQRDA NE ES.A NA NAS DAVAT TROXI ZA AEC KOZLODUI I SASIPANATA IKONOMIKA ZA DA IMA PAZAR ZA TEXNITE STOKI.MO6ENNICI EVROPEISKI
8
18
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ Ми като е така изнесете се и доброто ще победи. И като на 80% не им е добре, Русия ще ги нахрани, така ли? Африкански, ти Путин го изкара, че може да нахрани 5,5 млрд. русофили :))))
7
1
 
25
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Оп, прочетох нещо много интересно - минималната им заплата е колкото в България. Как ги постигат тия неща без да са в ЕС, просто незнам. Излиза, че нищо няма да загубят при сегашната си позиция.
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ 7Другарю Христов, мнозинството за голямо съжаление го мързи да гледа. Това е проблема, а не ЕС, Русия , САЩ и пр. На кривата ракета космоса и пречи. И запомнете от мен: Така както руснаците са ни крали, само труците могат да им съперничат. Така, че не чакайте на руснаците да им пука за нас. За тях ние сме кучета или поне така винаги са се отнасяли с нас, включително и правителствените ни служби. За справка виж какво казва Петър Димитров от БСП по въпроса!!!!
5
21
 
7
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Еврофилите заминаха за Европа, работят и си изкарват нормални парички за живеене. Те не ни пречат. Много моля, русофилите да се изнесат за Русия и да престанат да пълнят форумите с глупости. Така на дела ще докажат, колко добре се живее в Матушка Рус.
4
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Към 1 и 2Всеки тъпоъгълник като вас, няма никакъв шанс не в ЕС, не в СИВ ами дори и в бившия СССР.За да се дават заплати най-напред трябва да се изработят, щото парите не извират в задния ни двор. Ама то откъде толкова акъл и трудолюбие? Важното е да се праска по масата и да се поддържа алкохолния градус висок!Айде няма нужда прошляци да ми казват къде щяло да ми бъде по-добре... Аз в ЕС си се чувствам добре. Е може и по-добре, но с толкова търтеи покрай мен, няма скоро да се оправим.
3
23
 
6
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
Ха ха ха - спасили били те икономиката на Украйна - дръжки!Отложили неизбежното - да, ама не знам някой да е спасил потъващ кораб от морето.Ха ха ха....Нека да поживеем, пък ще видим, наль тъй товариши???ха ха хаАма нищо де, каквото си надробиш това и ще сърбате другарю Азарович.
2
5
 
46
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Е, ще им вдигнат заплатите. Ние си изпърдяхме късмета с ЕС. *** като Кунева ,Паси и други такива шарлатани дето ни закопаваха през годините трябва да ги набият на кол през отзад. Единствено *** у нас спечелиха.
1
4
 
46
 
! Отговори
Ами те са си руснаци преди 10 години
що да не ги спасят. Само ние като *** се набутахме/ НАБУТАХА НИ/ в ЕС. Трябваше да се легитимират откраднатите държавни благини и затова "преговарящите" / надупени/ се съгласиха да затрият икономиката с цената на всичко...обещавайки ни свободо движение на Запад. САМО НЕ КАЗАХА КАТО КАКВИ - БАЧКАТОРИ В НАЙ-НИСКОПЛАТЕНИТЕ ПРОФЕСИИ. Сега даже и за това не искат да ни дават в Англия, Франция, Холандия, Германия. Е, за какво влезнахме ТУК...