"Споразумението с Русия е като капан за мишки"

Опозицията в Украйна гневна от договореното между Янукович и Путин
Обновена: 18 дек 2013 10:56 | 18 дек 2013 10:53, Екип на Bulgaria On Air
79
"Споразумението с Русия е като капан за мишки"
Проевропейски настроените украинци са притеснени какво точно са договорили държавните глави. Снимка: архив Ройтерс

Споразумението между Русия и Украйна за 33% отстъпка от цената на газа и заем от 15 млрд. долара предизвика серия реакции.

Опасенията на опозицията в Украйна са, че Янукович е изтъргувал стратегически активи на страната, за да успее да получи помощта.

Политикът и бивш боксьор Виталий Кличко заяви, че споразумението с Путин показва, че най-доброто, което може да се случи на страната в този момент, са нови избори. Той заяви, че би искал да се срещне с Янукович на "ринга".

Междувременно днес парламентът обсъжда бюджета на Украйна за следващата година.

„Знам едно единствено място, където сиренето е безплатно – в капана за мишки“, заяви другият опозиционен лидер Арсений Яценюк.

Споразумението между Путин и Янукович беше сключено на фона на руските опити да спрат пътя на Украйна към Европейския съюз, съобщи Би Би Си.

Путин беше категоричен, че по време на визитата на украинския му колега в Русия не е обсъждан Митническият съюз.

Новите мерки имат за цел да облекчат финансовите проблеми на Украйна. Двамата лидери договориха стратегическо партньорство и подписаха пакет от споразумения за икономическо и промишлено сътрудничество.

Всичко това ще доближи Украйна до Русия и ще помогне на Кремъл да постигне своята геополитическа цел, твърди кореспондентът на Би Би Си.

На фона на всичко това германският канцлер Ангела Меркел призова Брюксел и Москва да избягват конфронтации помежду си, когато става дума за политическото бъдеще на Украйна.

По-рано миналия месец решението на Янукович страната да не подпише споразумението за асоцииране с ЕС доведе до масови протести в страната. Президентът призна, че решението му е било повлияно от силния натиск от страна на Русия.

Проевропейски настроените украинци твърдят, че са притеснени от това какво точно са договорили Янукович и Путин в замяна на новата помощ.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле коментира, че руско-украинските договорки трябва да бъдат взаимноизгодни и да съответстват на задълженията на Украйна по Споразумението за асоцииране към ЕС.

Вижте подробности за реакциите от споразумението във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политикът и бивш боксьор Виталий Кличко...Ko...,KO kazaa...??;))
67
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До EU citizen50-60000 вкоченени български трупа? Не, наистина си такъв ***, че с петромакс да търсиш, няма да намериш втори! А аз бих ти разбил мутрата! Нали разбираш, че това е условно наклонение и не е наказуемо. Е, жабарите и мамалигарите нали изпратиха!
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ли спорите с EU шитизен, обречена кауза :D Гей парад експерта на форума :DЕдна и съща многоникова ***, като одисей-гей, които са тука 24/7 всеки път като вляза. И тия неудачни *** дето нямат 1 час смислен труд, говорят за ЕС-Украйна-Русия :D
65
7
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До Анонимен 71Ми ще се месят, защо да не се месят? А ти защо смяташ, че Русия трябва да се меси, а другите да гледат? Ти руснак ли си или българин и европеец?
64
3
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До до20Американците да не бачкат 1000 повече от един човек на полето ,че взимат 1000 повече $$$----------------- А руснаците по коя логика трябва да живеят за сметка на нефт и газ, които не са садили и копали.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До EU citizenПолската,Грузинската,Латвийската страна защо се месят в друга страна дори и Америка плаща долари за това навярно имаш наушници и черни очила и не виждаш чуваш истината или така ти отърва
62
4
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До А бе цариста 54Идва гръка в месокомбината в Хасково и избира направо от ченгелите какво да сложат в тира. -------------------- Всичко това е защото не изпратихме 50-60 000 при Сталинград. Казано е - сухо дупе риба не яде.
61
2
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
До 111111Грузия.България.Украинската опозиция.Полша.Латвийските републики са най бедните--------------------- Някой те е излъгал за Полша.
60
2
 
1
 
! Отговори
млад краставичар преди 10 години
Драги ми стари краставичарю, очевидно вече сте изкуфял като продукцията, която пробутвате, време ви е за пенсия. Вие си гледайте краставиците, има си кой да се грижи за реализацията международните проекти.
59
4
 
5
 
! Отговори
111111 преди 10 години
Грузия.България.Украинската опозиция.Полша.Латвийските републики са най бедните и най-големите подлизурковци на АМЕРИКА и евросъюза. Те нямат собствено мнение , играят под свирката на европа и най вече АМЕРИКА . АМЕРИКА страна която диктува на тези страни как да живеят. защото тези страни нямат Правителство. парламент и нямат умни глави да защетят интересите на държавата и народа
58
2
 
3
 
! Отговори
Опозицията гневна преди 10 години
"Ние притежаваме 50% от благата на Земята, въпреки чесъставляваме само 6,3% от населението на Земята. В такаваситуация ние неизбежно предизвикваме завист и възмущение.Нашата главна задача в близко бъдеще е, да създадем в света такъв ред, който да запази тази диспропорция, без да застрашаванашата национална безопастност... Колкото по-малко скрупули имаме, толкова по-добре." Джордж Фрост Кенан-американски историк,дипломат, главен стратег във външната политикана САЩ
57
7
 
3
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВПък и с чии пари действа Атака, със Руски, пак на нашите хора!
56
6
 
7
 
! Отговори
А бе цариста 54 преди 10 години
Ти май си сънувал сън в лятна нощ. Онази България даже и пироните си е внасяла. Това, което е произвеждала е било от СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО - мляко, кожи, кашкавал, сирене. Всичко това е отивало за Източния фронт да храни германците. Това е била цената да не пратим войски срещу СССР. Те всичките милиарди отишли там са си останали. Ако не знаеш даже до 80-те години България плащаше репарации на Гърция. Идва гръка в месокомбината в Хасково и избира направо от ченгелите какво да сложат в тира.
55
9
 
6
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Казасов 52Миличкият другар ПУТИН, как безкористно помага!Вижте заглавието, моля!
54
3
 
5
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
До млад краставичар: Драги "млад краставичар", много преди да станеш "Стар краставичар" ще разбереш, че проекта "Южен поток" изигра предназначението си. А що се касае до другите държави - те и сега получават газ от Русия през Украйна на Янукович! За тебе остава да разбереш, кои "ще намажат" от това !!!
53
7
 
5
 
! Отговори
avenir преди 10 години
...държавицата, но Вие викнахте, че не ядете асфалт, макар, че фондовете на ЕС за магистрали, никой не би ви дал да ги хапнете, но все пак осигуряваха и работа и нови пътища.Пуснаха Ви мухата, по ОПОРНИ ТОЧКИ, изгонихте ББ и ни натресохте отново СерГея да си доотмъкне, каквото не е успял. Ами теглете сега като N-пъти настъпвате една и съща мотика!
52
11
 
4
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До ЕС=НАТО 30 Да бяхте съжалявали, когато блеехте по площадите "Андрей, Андрей" а в същото време цъфнаха СИК, ВИС, Мултигруп и т.н. и тихичко Ви обраха до шушка!После гръмнаха Андрей, и доопоскаха банките и държавните предпрятия.Екипа на Костов, до някъде стабилизира обраната държава и народ, но вие викнахте: Нещем го, искаме си Царо. Е обра Ви и Царо, да Ви дойде сърце на място; Избрахте си СерГей, той хубавичко Ви оправи с Дган & Со. После ББ, макар и плахо, се опита да построи нещо в ....
51
4
 
7
 
! Отговори
Царска България преди 10 години
До НР БЪЛГАРИЯА пък Царска Бъгария е произвеждала самолети :) да самолети и то доста самолети, Държавната аеропланна работилница е правила самолети тогава, и е имала едно от първите летища с бетонна писта в Европа, която Вие комунистите трампихте за 100 апартамента, и поставила началото на Вазовските заводи, а София е имала един от първите електрически трамвай в Европа и да не повярваш сме били на 6-то място по стандарт, а красноармейците когато са дошли са се чудили от какво ни освобождават)
50
3
 
16
 
! Отговори
Казасов преди 10 години
Преди 10 г оранжевата революция успя,спечелиха избори,но много крадоха и отвратиха народа.Този път болшинството е с правителството а и междинните избори потвърдиха това.Помоща от Русия освен че е огромна,е и навременна.А е знайно,който дава навреме,дава два пъти.Пък и В Путин си е стратег.
49
8
 
5
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До НР БЪЛГАРИЯМегаломанският завод за тежко машиностроене в Радомир е ярък пример за безумие и безстопанственост.Той глътна милиарди и никога нищо не е произвеждал!