Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим

Издигнато е руското знаме
Обновена: 27 фев 2014 15:40 | 27 фев 2014 08:46, Елка Василева
361
Въоръжени превзеха парламента и правителството в Крим
Снимка: БТА

Сградите на регионалния парламент и правителството на украинската автономна република Крим са били превзети от въоръжени лица „в униформи без опознавателни знаци“. Това съобщи във Facebook лидерът на кримските татари Рефат Чубаров, пише Lenta.ru.

По думите му засега те не са поставяли каквито и да са искания.

Още по темата
Чубаров призова жителите на Симферопол да запазят спокойствие, като добави, че освобождаването на сградите е от компетенцията на професионалистите и правоохранителните органи.

Сградите на парламента и правителството в Крим са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, предаде ИТАР-ТАСС.

Известно е, че в Крим стихийно се сформират отряди за самоотбрана, които се насочват към Симферопол.

Според изданието „Навигатор“, което се позовава на източник от МВР в Крим, около 4 часа тази сутрин в сградата на парламента са влезли група въоръжени хора – около 30 души с черни униформи, с маски и с автомати Калашников. Служителите на охраната са били помолени да напуснат сградата и да предадат оръжието си.

За превземането на сградите съобщи и BSNews. „Информацията отговаря на действителността. На сградата на правителството на Крим е издигнат руският флаг“, предаде агенцията. „Ние отидохме на работа, но не можем да влезем във Върховния съвет: сградата е отцепена от милицията... Съобщиха ни, че сградата е превзета, днес няма да се работи“, разказа служител от пресслужбата на парламента за РИА Новости.

Над двете административни сгради вместо флага на Украйна е издигнато руското знаме. Редом до руския трикольор продължава да се вее знамето на Автономната република Крим.

И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков заяви, че хората, превзели сградите, са въоръжени с автомати и картечници. Той съобщи, че са вдигнати под тревога силите на милицията и вътрешните войски, предаде УНН. „Провокаторите са в марш. Време е за трезв разум, консолидация на здравите сили и точни действия“, заяви Аваков.

Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков на страницата си във Facebook.

Ръководството на украинската автономна република Крим започва преговори с отрядите за самоотбрана, формирани от местното рускоезично население, които превзеха сградите на кримския парламент и правителството, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Ще участвам в преговорите. Ще информираме оперативно хората в Крим за всички събития до момента. Всичко е под контрол, тече преговорен процес", заяви в ефира на регионална телевизия Анатолий Могильов, министър-председател на автономната република.

Хората от сградите са били изведени навън, "без (окупаторите) да проявят агресия към тях"; на охраната е било върнато оръжието, посочи Могильов.

Във връзка с положението в Симферопол е обявен почивен ден.

За уреждане на ситуацията в Крим е създаден специален щаб, съобщи пресслужбата на местното правителство.

Могильов прикани кримчани да запазят спокойствие, а всички политически сили - да не допуснат агресивни действия из улиците на града.

Окупаторите, превзели сградите на кримската Върховна рада и на правителството, отказаха да преговарят с местния премиер, тъй като не са упълномощени да водят преговори, информира по-късно на сайта си кабинетът в Симферопол.

Анатолий Могильов им е оставил телефон за връзка, уточнява ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вчера пред сградата на парламента на Крим се проведоха два митинга. В единия от тях участваха привърженици на присъединяването на Крим към Русия, а в другия – представители на кримско-татарската общност, които се обявяват за запазване на региона в състава на Украйна и подкрепят смяната на властта в страната.

Между участниците в акциите станаха сблъсъци, в крайна сметка проруските активисти бяха изтласкани от пространството пред парламента.

По данни на здравното министерство в Киев при сблъсъците са пострадали близо 30 души.

В Севастопол участниците в многохиляден митинг избраха чрез гласуване нов кмет на града. Това е гражданинът на Русия Алексей Чалий. Първоначално градските власти определиха това решение като незаконно, но по-късно създадоха нов изпълнителен орган, който беше оглавен от Чалий. Самият той заяви, че Севастопол няма да се подчини на решението на новото ръководство на Украйна за разформироване на спецчастта „Беркут“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: УкрайнаКримBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
2
 
! Отговори
до 267 преди 10 години
аиде не ни пързаляи на ролкови кънки-от логиката деца да отговарят за делата на бащите си винаги е смърдяло на кенефпп.кои знае кво изпражнение ще изплува ако се разровим и в твоята рода
213
18
 
3
 
! Отговори
George преди 10 години
Нужно е новата власт в Киев да смаже по всякакъв начин опитите на бандата руски терористи за откъсване на украинска земя от кървавите лапи на империята на злото - Русия. Трябва и НАТО и ЕС да се намесят в полза на Украйна и да спрат руската агресия срещу една напълно суверенна и независима държава каквато е Украйна.
212
1
 
9
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Tези се разпадат като държава! Може би така е правилно, след като не могат да живеят заедно..Айде Крим е автономия, но и други райони не признават новото правителство!
211
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 10 години
До neni4aОтчети това,че армията на Райха е била на границата и е било доста по-разумно да сме им съюзници отколкото да ни прегазят!Освен това териториите отнети ни преди това Хитлер ни ги връща!А комунизЪма наистина ни е наказание след като Чърчил,Рузвелт и Труман след това ни хвърлят в лапите на Сталин!
210
1
 
0
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До neni4a Да си продължа с доказателствата за малоумието на политиците ни. Неслучайно междусъюзническата война е била наречена "Престъпното безумие" След първата световна,са ни отнели излаза на бяло море,заради поредно малоумие. След Втората световна, пак сме платили за малоумието ни,което тогава е било тотално.За няколко дни сме били официално във война със всички(Нациска Германия ,СССР,САЩ,Великобритания). ЗА наказание,сме били поставени в лапите на Сталин.
209
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом е автономна република значи може да прави каквото си иска.Може да се основе нова държава като КОСОВО.Косово как го създадоха, за да стане наркодържава снабдител на Европа и ЦРУ да печели пари от наркотрафика.За кучета и котки може за прасета не може а?
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинците ако са малко по-умни, отколкото показват, ще дадът на армията временно властта до изборите и ще усмирят духовете, а не някакви радикали, нео фашисти и всякакви гамени да решават кой ще е в парламента и кой не
207
1
 
6
 
! Отговори
уф преди 10 години
Разбирам ,че има хора пишещи с ясната цел да си наложат своята пропаганда!Но поне не се излагаите да пишете на грозна латиница и това да не ви боде очите!Или за пари и кирилицата искахте да замените с латиница ,че било модерно!Родните Тимошенко-Кличковисти дето си продадоха родината за денги да го ...хат !
206
4
 
5
 
! Отговори
Леле мале социалисти преди 10 години
Значи Дъщерята на Убиеца на Българския Офицер Ген. Луков, който подло го е убил в гръб, е началник на политическия кабинет на Станишев и се казва Татяна Буруджиева....а бурудж е част от корана, в която се казва, как да се трепят неверниците....Социалистите, вие за тази ли гласувахте на последните избори?В този смисъл, вие мозък имате ли?
205
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bolnite rusofili chuha che rusia prashtala niakyde voiski i vidiaha svetoven vyzhod na *** :D zashto ne se lekuvate be hora :D
204
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега, убедихте ли се в ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ на така наречения Запад само в рамките на няколко дни. Тези, които им играят по свирката са добрите, а тези които имат наглостта да не ги слушката, веднага биват заклеймявани като лошите и срещу тях се започва подривна дейност да ги свалят от власт, докато "правдата" възтържествува и на власт се върнат пак послушковците. Ако направим аналогия с БГ, разбирайте ББ и ЦЦ и пърформансите по жълтите павета, които Сорос оргназира почти цяла година.
203
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ненича ...а сега и армия нямаме
202
2
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Малоумието ни в политиката е още от преди 1944 Преживели сме две национални катастрофи преди това.Единствената институция,която ни е спасила от тотално разпокъсване е била армията.Ако сме нямали армия,то още през 1913 са щели да ни окупират сърби,румънци ,османската империя. А през втората световна война пак се натикахме в грешния отбор. Пак се радваите,че големите тогава (САЩ ,ВЕликобритания,СССР) не са ни отнели Южна Добруджа.Та комунизма си беше като наказание
201
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Грешката е вярнаRusofiliata e psihichno zaboliavane.
200
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тая думичка КОМУНИЗЪМ!Вие сте болни!Това е РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ!ОНОВА Е СССР и ВЪРШАВСКИЯ ПАКТ!ПРЕДИ ТОВА Е БИЛО РУСКА ИМПЕРИЯ!Абе какъв е тая виртуална Инквизиция !Комунизъм на 10 степен само повтаряте!Стига с тея мантри до изпадане в нирвана.Пиите си хапчетата !България има свои интереси много по важни от това да говорим за минало време.2014 пак го повтарям !А на онзи дето ми каза какво лошо сме видяли от ЕС и ме праща извън родината ми ,много му здраве !
199
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 253Niama da ima voina. Rusnacite izprashtat hora da podsiguriat voennite si obekti v Sevastopol dokato reshat kakvo da gi praviat. Stiga ste pravili ot muhata slon.
198
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво направи Запада направи държавата Косово. Сега да направи същото да раздели Украйна или да даде гаранции ,че няма да има етническо напрежение. Ама не може да даде никакви гаранции...Който дава гаранции ,той ще казва какво да се прави...Както в Косово и както стан с Грузия. Да не си мислите , че Обама ще води война заради Украйна или ЕС дето днес се занимава с кутиите на цигарите .....
197
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато американците и англичаните оставят толкова убити в земята на България колкото руснаците/за доброто на българите/ тогава ще бъда техен фен.Какво са направили тези"братски"народи за страната ни че започнахте за ги обичате толкова безрезервно,сигурно че нямате търпение да им станете роби/потърпете още малко и това ще стане,но вече ще е много късно/.Вече им търпим "братската"любов,но слугите им яко ни зомбират и си харчат получените от "новите ни братя" парички пък вие духайте супата.
196
2
 
8
 
! Отговори
Грешката е вярна преди 10 години
Тук има много грешки, които изясняват напълно нещата не за Крим, а за България.1. Не всеки русофил е социалист. 2. Не всеки бг. социалист е евросоциалистНяма равенство социалист-русофил.Има друго равенство и то е Дъщеря на Убиец на Български Офицер е началник на политическия кабинет на Станиш.Следователно равенството е: Терорист българомразец = на войнстващ лъже-социалист в България!И тези управляват в името на мракобесието и мафията, маскирайки се под думите русофилство и православие.
195
2
 
5
 
! Отговори
Безпристрастен преди 10 години
Само да попитам нещо ...в кръга на фантазията...ако в македония се случи подобно нещо и макетата развеят нашия трибагреник-в духа на европейското ще питаме ес, сащ и нато дали можем да ги присъединим към нас ли?