Политически въпрос: На руски ли говориш или на украински?

Езикът в Украйна като политически отличителен белег
11 мар 2014 20:43, Елка Василева
74
Политически въпрос: На руски ли говориш или на украински?
Снимка: Reuters


На руски ли да говориш или на украински? Само на руски? Или само на украински? Повечето украинци на практика знаят и ползват и двата езика, но в момент, когато Владимир Путин се позовава на общия им език, за да оправдае разполагането на руски войски в "братска" Украйна, изборът е политически, пише Олга Недбаева от Франс прес.

По традиция националистически настроеният запад говори предимно украински, а граничещите с Русия източни и южни части - руски, но повечето украинци всъщност жонглират с двата езика в зависимост от обстоятелствата. Двата езика са много близки.

Протестното движение, довело до падането на президента Виктор Янукович, който бе обвинен, че е искал "да продаде" страната на Москва, а после интервенцията на руските сили на сепаратисткия предимно рускоезичен Кримски полуостров, възродиха езиковия въпрос, измъчващ страната, откакто стана независима след разпадането на СССР през 1991 г.

Политически отличителен белег

"В политиката използваният език е отличителен белег: "Вие сте с нас или против нас", подчертава пред АФП украинската социоложка Ирина Бекешкина.

Жители на Киев, които говореха на руски, минаха на украински в знак на протест срещу руската интервенция.

Сваленият президент Виктор Янукович произхожда от рускоезичния изток, но стремейки се за заличи имиджа си на "човек на Москва", той се постара след изборите през 2010 г. да подобри познанията си по украински - официалния език на страната.

Неговият вечен противник - бившият прозападен премиер Юлия Тимошенко, която той прати в затвора - умишлено говори с украински акцент, но противно на създаваното впечатление също е от рускоезичния изток.

Тя обаче,също по политически причини отказва да говори на руски публично.

Водачът на националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок на свой ред дори поиска преводач, когато в разгара на протестите в Киев беше интервюиран от руска телевизия.

В интервю за АФП лидерът на крайнодясното движение "Десен сектор" Дмитро Ярош, една от водещите фигури на протестите, заяви, че разбира руски, но отказва да го говори по принципни съображения.

Реалността е по-сложна

Дори да не го говорят у дома, рускоезичните украинци разбират и мога да пишат на украински, чието изучаване беше задължително по съветско време въпреки доминиращата позиция на руския, който беше официален език в Съветския съюз. Той впрочем остава такъв и днес.

Проучванията показват, че само 1 процент от населението не разбира украински и 1 процент не разбира руски, подчертава Ирина Бекешкина.

Ако трябва да го говорят, 30 процента от хората не могат да се изразяват свободно на украински - толкова са и тези, които не говорят свободно руски.

Последното преброяване в Украйна от 2001 г. криеше между другото изненади. В повечето райони, смятани за рускоезични, в Източна и Южна Украйна, повечето жители са казали, че украинският, а не руският, е техен майчин език.

Така е при две трети от жителите на град Днепропетровск и при близо 54 процента от населението на бившата украинска столица Харков.

Много публицистични предавания по украинската телевизия имат рускоезични водещи, чиито гости по време на дискусиите смесват двата езика.

За един от лидерите на протестите и кандидат на президентските избори на 25 май, Виталий Кличко, езиковият въпрос е" изкуствен" и манипулиран от политици, "на които им липсват аргументи".

"Самият аз съм рускоезичен, трудно е да ме обвинят в национализъм, майка ми е рускиня, баща ми - украинец, и никога не съм имал усещането, че правата ми са били потъпкани от гледна точка на езика", казва той.

Спорен закон

Въпреки протестите в Киев през 2010 г.,по инициатива на президента Виктор Янукович беше гласуван закон, даващ на руския статут на втори официален език в определени райони.

Намерението на новите власти да отменят закона предизвика остри протести в проруския лагер.

Бекешкина определи като "глупост" идеята за премахване на закона, който в крайна сметка остана в сила. "Засегнатите райони изтълкуваха това така: "Националистите започват да ни диктуват своите правила", заяви социоложката. Русия незабавно използва демонстративно тази заплаха, за да оправдае интервенцията си.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
все едно да питаш дали на български или на старобългарски да говорим
59
2
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До Незалежна Украiна: който е причърженик на езиковия закон в украйна, който дава права на официален език на всеки език, който е майчин за поне 10% от населението на дадена област, трябва да се замислят, че, ако защитават въвеждането му в украйна, ще трябва да го въведем и в българия. ТОГАВА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ПРЕМИНАВА НА И НА ТУРСКИ, И ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ - И НА ***, и ставаме официално три-езична страна. всичко на 3 езика!!! как ви харесва, а!!! украинският досега е бил потискан от всичко руско
58
0
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До Polar bear: точно така. блгарите са най стари коренни европейци, просто преди 7000г са се наричали по друг начин тук на балкнаите. волжските българи са от тук също, но тюркизирани, заради огромният превес на татаро монголи. московците са угри, фини и татари, а не така наречени славяни. москва дори няма превод от руски или славянски език. русите - украинци се дърпат от русите - московци защото генетически и културно са земя и небе. това че си велик, не значи че си истински!!!
57
0
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До Анонимен: много знаеш какъв език е говрил кубрат или дедо ти само преди 200г!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До ни съ знай: не си в час. антропологически и генетически украинците/ беларусите и руснаците са различни. киевска рус и россия не е едно и също. россия и гръцкото произношение на старото украинско/ беларуско рус. руският език е копие на българският и не се вписва сред северните слОвени. украинският, беларуският, полският, чешкият, словашкият - имат набор от думи, които южните словени, вкл. българите, и руснаците не разбират. русия е изкуствен народ, език и държава заради имперски интереси!!!
55
0
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До Анонимен 2: руснаци и украинци/ беларуси не са един народ. трябва ревизия както на българската история, така и на украинската/ беларуската -изфабрикувани са от великите на деня; генетически всички индо-ирано-европейци са зародени на север от черно море преди 10 000г. първото население на балканите, пелсаги, траки, трако-македонци (пеонци), мизи, гети, славус (слОвени) и блгари е едно и също; украинците са балканци (траки) и западни слОвени, а руснаците угри, фини и татари генетически!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
nothingfail преди 10 години
До Петър: не, не едно и също, защото руснаците не разбират истинския украински, докато българите разбират почти всичко в днешния изкуствен официален македонски. пра дядо ми бе от костурско, егейска македония, и не говореше както в скопие днес, а почти на литературен български с някои тамошни думи. на къща казваше къшча, а не кукя; на чужбина казваше чуждина, а не тугина; руският език е на основата на църковнослОвенския старо български, бил писмовен език в киевска рус, но не народния говор!!!
53
1
 
0
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
На човека написал тази статия, да му дават скункса!:) Това е просто една каша в която се набляга на думата интервенция, вместо да се подчертае И ОСЪДИ ТЕРОРИЗМА И НАЦИЗМА!!
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 10 години
До АнонименЕдин народ, две държави - същата работа и като при нас...
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Украинския е като македонския измислен език !
50
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Те отдавна се чекнат един с друг ,кой е москал и кой хохол .Дори и виц имаше за това ,как двама бендеровци влизат в градски автобус и питат колко е часа.Чернокож пътник им отговаря на украински .Бендеровците го поглеждат и му казват : -- Ти може да не отговаряш .И така се вижда ,че не си москал.
49
3
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
до този с паспорта:как няма да е по-близък украинският език до полския, като цялата западна Украйна исторически са полски земи,населени с поляци,жестоко, избивани и прогонвани с цел етническо прочистване след ВСВ.И сега потомците на онези бандити властват в Киев!Само не се знае колко дълго още.............
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значение има на какъв език говориш след като си плащаш редовно ДЪЛГОВЕТЕ и ВНОСКИТЕ към МВФ,Световна банка,Европейска банка,ЕС в ДОЛАРИ,ЕВРО или ЗЛАТО??В момента само тези ТРИ езика са необходими и валидни!!!!
47
1
 
13
 
! Отговори
украинец по паспорт преди 10 години
нито двата езика са сходни ,нито украински се е учил в училищата.аз съм роден през 1978 година.укр език съм учил 2 години,това са 10 и 11 клас о учебници за 2 клас.не пишете глупости.укр език по скоро е доста сходен и разбираем с полския ,от колкото с руския.да двама човека ще се разберат,но поляк и укр,ако укр говори на чист укр,а не *** незнайно на какви езици,ще се разбере с поляка без проблем и преводач.на руснака и укр ще им по-сложно да се разберат,но не е невъзможно.айде,лек,успешен ден
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
полар беар...:) 'украинският език' е близък до българския, защото е черковно-български с полски примеси..ама нещо си пропуснал историята в училище - кубрат е говорил малко по-различен от сегашния български :)..
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Български или на Шопски?
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
у-крайна е стара македонска земя, но украинците още не знаят, щото комунистите им промиха мозъците. танас шевченкоски е македонски поет, който се бореше срещу русо-татарскиот цар александер, дето пък украде името на славниот македонски цар. и градот одеса се вика 'од де са', *** ние си знаем - они са македонци. свобода за поробена киевска македония :)
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички сърбат попарата на комунистите - дали ще измислиш македонски, или украински или ще създадеш съветска или югославска нация - ето ви резултати, видими с просто око. изведнъж едни групички ултра националисти обясняват, че говорят босански, македонски или украински, макар че съответно говорят сръбски, български или руски като техните дядовци и имат че нужда от преводач, за да разбират пък езика, на които са говорили техните бащи - съветски и югославски партийни лидери. непоправимо зло!
42
6
 
10
 
! Отговори
ХОХЪЛ преди 10 години
ХАХАХАХАХАА-КАКЪВ УКРАИСКИ ЕЗИК БЕ..РАЗВАЛЕН РУСКИ--КАТО ИЗМИСЛЕНИЯТ МАКЕДОНСКИ...ХАХАХАХАХАХАХА--ХОХЛИТЕ ИЗПЕРКАХА МНОГО ЯКО...ДУПЕ ДА ИМ Е......ЧАКА ГИ МИЗЕРИЯТА--ЗАПАДА ДАВНА НО ТРОЙНО ЩЕ ГИ УДРУСА..ЗА ДА СИ ТО ВЗЕМЕ...ХАХАХАХ
41
0
 
9
 
! Отговори
макето преди 10 години
от утре ке думаме сите на македонски