Малайзия иска помощ от САЩ за сонарно оборудване

Ако до 3 седмици не се открият черните кутии, той няма да бъде намерен
Обновена: 22 мар 2014 12:07 | 22 мар 2014 07:43,
16
Малайзия иска помощ от САЩ за сонарно оборудване
Снимка: архив, БТА

Пентагонът разглежда молбата на Малайзия за сонарно оборудване, което да подпомогне безплодното засега издирване на изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии на фона на засилващите се опасения, че отломките може би са потънали на океанското дъно, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната на Малайзия Хишамудин Хусеин е телефонирал на американския си колега Чък Хейгъл с молба за американско оборудване за подводно наблюдение.

Според първото публично признание на Пентагона разходите на американската страна за почти двуседмичното търсене досега му е струвало 2,5 милиона долара.

Пентагонът е заделил още около 4 милиона долара за финансиране на операцията и в началото на април.

Говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби заяви, че не е било отправено конкретно искане за определен тип оборудване, а само най-обща молба за помощ за засичане местоположението на останките и(или) черната кутия. Шефът на Пентагона отговорил, че ще разгледа молбата и ще обмисли дали разполага с нещо полезно, което е в наличност, след което ще се свърже в най-скоро време с малайзийския министър, добави той.

Американските ВМС разполагат с разнообразен набор от активни и пасивни сонарни системи, някои от които претърсват океана за обекти, издавайки звуци ("пинг") и проследявайки връщащото се ехо, а други улавят звуци като подводен микрофон.

Една система, наречена "Прикачен пинг локатор" (Towed Pinger Locator), влачена зад корабите, слухти за потопени военнии търговски самолети на дълбочина до 6000 метра. САЩ дадоха назаем на Франция технологията по време на двугодишните опити за локализиране на черната кутия от самолета на "Ер Франс", който катастрофира в Атлантическия океан през юни 2009 година.

Шпионсикте самолети Пи-8 и Пи-3, които САЩ вече включиха в издирването на малайзийския самолет, също носят сонарни шамандури, които могат да бъдат пуснати в морето и използват звукови сигнали, за да претърсват водните дълбини.

Големият въпрос е къде да бъде хвърлен сонарът(ехолотът). Разследващите подозират, че полетът е бил отклонен на хиляди мили от маршрута му. Хишамудин, който е и транспортен министър, призна,че времето изтича. Черната кутия излъчва електронен сигнал само около 30 дни, преди да се изтощи батерията му, след което ще бъде по-трудно да бъде намерена.

"Имаме още три седмици, за да открием тези пиукащи сигнали от черните кутии, иначе този самолет никога няма да бъде намерен", смята Алан Дийл, който от 40 години разследва самолетни катастрофи за Американския национален съвет за безопасност на транспорта, Федералното управление за авиация и военните.

Според него Пентагонът трябва да изпрати подводници и повече самолети в помощ на издирването.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: МалайзияСАЩсамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин го е нaпрaвил зa дa премести междунaродото нaблюдение от събитиятa в Крим
11
1
 
8
 
! Отговори
Никола преди 10 години
1. "Шефът на Пентагона отговорил, че ще разгледа молбата и ще обмисли дали разполага с нещо полезно, което е в наличност, след което ще се свърже в най-скоро време с малайзийския министър, добави той." Ех, наглост, ех безбожна. Можете да хвърляте милиарди в Ирак и Афганистан, защото "уж" ви бяха атакували, но едва отделяте 2,5 милиона долара!Можете да отделяте милиарди в нови технологии и обучения, но още 4 милиона долара ви се виждат много... Как ли става така... неразбирам.
10
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 10 години
ВСЪЩНОСТ ВЪПРОСА Е ДАЛИ ИСКАТ ДА БЪДЕ НАМЕРЕН САМОЛЕТА?ЗАЩОТО КОГАТО СЪС САТЕЛИТИ СЛЕДЯТ КОГА КОМШИЯТА ПИКАЕ И СЕ ВИЖДАТ КОСМИТЕ МУ,МАЛКО ТРУДНО Е ЧОВЕК ДА ПОВЯРВА ,ЧЕ ЦЯЛ САМОЛЕТ ПРОСТО Е ИЗЧЕЗНАЛ ЕЙ ТАКА,НАЛИ?
9
1
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Най-накрая властите се усетиха, че самолетът е паднал във водата. Невъзможно е един самолет да лети в международните коридори без сигнализация. Това е все едно да караш кола по магистралата в тъмна нощ без да си пуснеш фаровете. Или ти ще се забиеш в някой, или някой, който не те вижда, ще се забие в теб. Така че е невъзможно самолетът да е летял без сигнализация толкова време. Най-вероятно се е случила повреда или пилотска грешка, заради което пилотите не са могли да поискат мей-дей.
8
2
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
преди време имаше подобен случай с потънал кораб, и руснаците им казаха къде да го търсят, сега пак питайте тях, и не си губете времето с хамериканците, защото вероятно те са замесени в изчезването му, кой знае?
7
5
 
5
 
! Отговори
dp преди 10 години
Практически сигурно е, че е отвлечен самолетът. Имало е 20 души работещи за Freescale, единот тях да е бил смятан за ключов стига като мотивация.Ако някой може да го направи - и би се осмелил да рискува провал на акцията - е Путин.Изостават на векове в компютърниите и комуникационни технологии, тия от Freescaleправят върховата част от инфраструктурата; новата им QorIQ серия power architecture процесори е повече от достатъчен мотив за отвличане на някого.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изчезна огромен самолет с цяло село пасажери. Имаме сателити, имаме гугъл да си видим цветята в двора от космоса, а самолета го няма, та няма??????
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЩО НЯМА ДА НАМЕРЯТ
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Викайте МОСАД!
3
5
 
9
 
! Отговори
Въх, ми ся.... преди 10 години
Абе, я извикайте баба Айше да ви хвърли един боб.... )))))
2
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тоя самолет бе. Вие се оляхте.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние на ли сме голяма работа защо с нашето най модерно оборудване не им помогнем на хората.АКО Е САМО НА ПРИКАЗКИ И СОМАЛИЯ Е ГОЛЯМА РАБОТА....