Отцепниците с победа във вота за "независимост на Венето"

Референдумът няма юридическа стойност
Обновена: 22 мар 2014 08:56 | 22 мар 2014 08:53,
27
Отцепниците с победа във вота за "независимост на Венето"
Снимка: архив, Reuters

Преобладаващо мнозинство от жителите на една от най-богатите области на Италия искат независимост от Рим, сочат резултатите от неофициално и необвързващо допитване, обявени вчера, предаде ДПА.

Организаторите на допитването, което няма юридическа сила, в областта Венето, около Венеция, съобщиха, че привържениците на независимостта са спечелили с 89 на сто от вота, срещу 10 процента за желаещите да останат свързани с италианската държава.

Над 2,5 милиона души от местното население от почти 5 милиона са участвали в допитването според организаторите. Освен това те избрали 10 "делегати", които да приведат в действие плановете за отцепване. В по-малки мнозинства - от 51 до 64 процента, избирателите заявили ,че биха предпочели независима Венето да остане в НАТО и ЕС и да приеме еврото.

Още по темата
Т.нар. "референдум за независимост на Венето" продължи от неделя до вчера и бе организиран от независими активисти.

Допитването бе открито за всички местни жители, които можеха да гласуват в подвижни будки, по телефона или онлайн. Имаше обаче съмнения в достоверността на вота, след като телевизия РАИ показа колко е лесно регистрирането в интернет за гласуване дори за хора без право да участват.

Венето има силна индустриална база и е исторически бастион на антиимигрантската Северна лига, но на последните общи избори партията спечели едва 11 на сто от регионалния вот, отбелязва ДПА.

Флавио Този, кметът на Верона от Северната лига, заяви завчера, че независимостта не е реалистична цел, но наблегна, че вотът е начин за жителите на областта да изразят недоволството си от държавата, която "е способна само да вдига данъците".

Ден преди това президентът на област Венето Лука Дзая заяви, че ще настоява областният парламент да свика истински референдум за независимост, но призна, че има някои "обективни проблеми със съвместимостта" с конституцията на Италия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
До 9 /с ник 777/ преди 10 години
"и какво излиза, че през Средновековието хората са били по-свободни, отколкото сега". Това ми напомни едно изказване на научен форум на покойната проф.Вера Мутафчиева - жена с огромна култура и изключително чувство за хумор. Тя каза: "Някога, ако крепостният селянин успее да избяга от селото и влезе в гората, ни феодалът ще го намери, ни жена му, нито тъщата. А днес всеки си мисли, че е свободен.Нека довечера да покажат снимката ти по телевизията, ще те питам колко си свободен.Къде ще се денеш?"
21
1
 
4
 
! Отговори
Илчев преди 10 години
До ***.....би ли ми обяснил,как точно ес помага на хиляди семейства???
20
3
 
13
 
! Отговори
тя преди 10 години
Какво е референдума? Това е " ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ! Ритайте по него колкото си искате.
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нагорен ***, чакам за санкции срещу Израел за това че нападнаха Сирия преди два дена без да питата никой.
18
5
 
21
 
! Отговори
референдум преди 10 години
Един референдум важи, само ако е в интерес на американските 'инвеститори' с гърбави носове.
17
19
 
10
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Къде са сега скъпите на сърцето ми русо(мазо)фили, да похвалят братския си венециански народ, да хвалят президента на Венето? Как беше новата пропаганда? "Венето и Крим - братя от векове на векове" :) А, чакай бе, ама това Венето било в гнусния соросоиден загнил запад! Същият този запад, който едно време ни учеха, че щял да се срине, пък то взе, че СССР се срина, а западът не мръдна и метър. Така става, когато пропагандата и реалността нямат нищо общо помежду си. Голите приказки успех не правят.
16
5
 
19
 
! Отговори
Верона преди 10 години
Свят започва да разбира , че глъбализацията е много добра само за няколко богати страни. За всички останалите- мизерия и гибел.
15
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очакваме Барозу, Ромпой, Расмусен и Обама да кажат, че Венеция е заплаха за стабилността в Европа. Хайде момчета, не се стеснявайте!
14
25
 
11
 
! Отговори
смешко преди 10 години
Забавно ми е как устатите неколцина, които плюят по европейскя съюз опитват да привлекат тълпи. Европейското ни членство помага на хиляди български семейства. Не се лъжете! Поднасят ви че някой друг е виновен, а не продажните ни представители.
13
40
 
14
 
! Отговори
??? преди 10 години
Къде да бъде България?В Европа (+)В Северна азия (-)
12
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде е юредическата стойност на "президента" и "министър-председателя" на Украйна?Кой ги избра? Демосът ли?
11
11
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
референдум : иска ли България да остане колония на ЕС или не
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министърката Боски явно не прави нищо да запази италианската конституция и територия.
9
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демосът бил казал... Ей сега ще го додемократизираме тоя демос, дето си позволява да има собствено мнение. Я една гражданска война набързо, че да се научат, че по-тоталитарен режим от демократичния тоталитаризъм няма.
8
2
 
75
 
! Отговори
777 преди 10 години
И какво излиза, че през средновековието хората са били по-свободни отколкото сега. Тогава държави и територии са те отцепвали или сливали без "юридическа стойност". Ми да, значи волята на милиони няма стойност, а някакви си закончета съчинени от не знам кой си в инетрес на шепа управници имат стойност. Е това ако не е абсурд. А говорим за демократични ценности на ЕС. Няма такова нещо!
7
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо чудно че иска да се отцепи от Рим,но да остане в НАТО и ЕС.Рим се обяви против твърди санкции заради анексията на Крим.
6
3
 
54
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Хахах... бомабардирайййййй. Но демократично!
5
5
 
32
 
! Отговори
Смърт за предателите преди 10 години
Щом всички десни, подкрепят фашисти,означава ли че и те са фашисти?????Или просто са си едни гнусни еничари ??????
4
3
 
69
 
! Отговори
ДИМокрация преди 10 години
Що е туй животно като референдум без стойност. А тогава КОЙ Е СУВЕРЕНА освен народа
3
3
 
68
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 10 години
без юридическа стойност.... А долара има ли стойност или е само хартийка