Отпечатъкът на Мао в едно китайско училище

Животът на учениците в кадри
27

Кся Зухай, директор на училището в Ситонг, отваря вратите. Снимка: Reuters

Фотографът на Reuters Карлос Бария прекара в края на миналата година известно време в училище в отдалечения град Ситонг в централен Китай, за да документира живота там.

Денят в него започва с физзарядка, революционни песни и след това една дейност отдавна забравена в други училища - рецитиране на цитати от прочутата "Малка червена книга" на Мао Цзедун.

Мао продължава да е уважаван лидер, независимо че неговите радикални политики и учения са били до голяма степен изоставени от управляващата комунистическа партия, след смъртта му през 1976 г. Преходът към пропазарен подход на управление превърна Китай от затънтено място във втората по големина икономика в света.

Мао обаче е жив, поне в училищата...

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 16 продължение2Не е западна пропаганда просто накадърни "лидери"
14
0
 
1
 
! Отговори
GINI преди 10 години
Има ли "Министерство на Мисълта", дръж си GINI-то за теб, ако цената е да има такова министерство, за да си върнем GINI-то такова каквото е било, да си я плаща някой друг..........иначе всички като са бедни какво разслояване да им?
13
0
 
1
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
До до 16 продължение2Благодаря, че ме насочихте към джини индекса. Това, което интуитивно възприемах се потвърждава като се разгледа политическата карта на света.Само няколко държави в Африка и Латинска Америка имат по-голяма разслоеност на богатството за 2009 г.Китай напредва и може да стане първата държава в света по икономическо неравенство.
12
5
 
4
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
Няма град на име СИТОНГ в Китай.Проверих в Гугал мапс.Има град СИТОНГА в Индия!ЧИЧО САМ от САЩ лъже много и дезинформира общественото мнение.Същото прави и омразния ЗЕЛЕН ГУЩЕР. Не му вярвайте.Той е платен манипулатор от Боко Тиквата.
11
6
 
18
 
! Отговори
иван к. преди 10 години
Вижда се, че Китай има крещящо социално разслояване.Възможно е то да е най-силното на планетата.Хиляда мултимилиярдери, произлизащи от управляващи комунистически фамилии и стотици милиони бедни китайци, които още живеят в 50-години на миналия век.Никакви човешки права, за което САЩ умишлено си мълчи.Цензура и корупция, за която можем само да подозираме.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако питате редовите сидерасти,такова училище е за пример за подрастващото поколение.Мдаааам.
9
4
 
12
 
! Отговори
varg преди 10 години
Чудесно училище.Пример за истинска демокрация.Без излишен лукс само учение и никакви неморалности.Тотален рай за душата.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
snimkata ot 1950 godina li e?kato 4e li nema gugal da vidim modernite nebostarga4i i vlakove strela ta pak ni ranite s postna pica
7
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мао е наливал основите ,над които е израстнало всичко което е в момента!Разтройтерс агентурата може да си говори каквито иска глупости ,но Хипер силата Китай дължи всичко на Мао и Комунистическта партия!
6
3
 
9
 
! Отговори
по-актуално днес преди 10 години
Мао е бил комунистически сатрап от голяма величина ,а че фотографът на Ройтерс е искрен в загрижеността си за китайските дечица ще повярвам когато видя галерията му за децата в Палестина,особено Газа,окупирана и тероризирана от години.Гардиън"В Газа и училищата умират също"theguardian/world/2009/jan/10/gaza-schools
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Predi 2 godini biah za 10 dni v Kitai. Nagledah se na mrasotia i stresirani bedni hora.
4
2
 
8
 
! Отговори
бъдещето преди 10 години
Но разбира се култът към личността от миналото пасти да яде пред това което очаква човечеството когато антихриста заеме трона си и се обяви за"Бог"и "Спасител"-2Солунци2, Откровение 13.
3
0
 
19
 
! Отговори
& преди 10 години
Ами да погледнем по-близо до в къщи и като казвам къщи имам предвид главата на ЕС Баросо,който е бивш маоист,що да ходим до Китай.Въпросът е как така в Европа е забранено да се дискутира холокоста на една група хора от милионите загинали по това време,а убийството на към 60 млн.китайци под Мао е "радикални политики и учения".Въпросът по-скоро е :каква е целта на статията,след толкова години се сетихме,че имало Мао?
2
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама каква мизерия! Китай може и да има една от най-бързо развиващите се икономики, ама тия деца в каква атмосфера учат, не е истина! А общежитието ме разби! На тоя фон моята стая в Студентски град изглежда като Хилтън.
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Леле какво промиване на детски мозъци пада...