Обявиха Донецка народна република

Ще правят референдум за влизане в Русия, искат войски от Путин
Обновена: 7 апр 2014 15:25 | 7 апр 2014 13:35, Елка Василева
750
Обявиха Донецка народна република
Снимка: Reuters

Депутатите от Донецкия областен съвет обявиха държавната независимост на Донецката народна република, съобщи ИТАР-ТАСС. Актът за това беше прочетен на заседанието на областния съвет.

„Републиката ще гради отношенията си в съответствие с международното право и на основание равенството и взаимната изгода“, се казва в документа.

„Територията в пределите на признатите граници е неделима и неприкосновена“, се подчертава в изявлението.

Още по темата

Депутатите приеха също така решение за провеждане на референдум за влизане на региона в състава на Русия не по-късно от 11 май. „Тази дата е съгласувана с Луганска и Харковска област“, каза участник в заседанието.

Депутатите се обърнаха към руския президент Владимир Путин с молба да изпрати временен миротворчески контингент.

Франс прес отбелязва, че заседанието в областната администрация е било организирано от демонстрантите, които от вчера окупират сградата. На журналистите не е било позволено да влязат в сградата, но представител на демонстрантите е обявил пред входа, че е създадена "суверенна република". Качен в интернет видеоклип, представен като отразяващ заседанието, показва мъж, който заявява: "Обявявам създаването на суверенната държава Донецка народна република."

Пред сградата на Донецката областна администрация се провежда митинг. Събралите се скандират „Русия, Русия!“. Окаченото вчера на сградата знаме на Русия беше заменено с по-голямо.

В неделя в Харков, Луганск и Донецк се проведоха митинги под руски знамена в подкрепа на федерализирането на Украйна.

В Харков над сградата на областната администрация беше издигнато руското знаме. Преди това демонстрантите свалиха знамето на Украйна от покрива на сградата. В Донецк демонстрантите превзеха сградата на областната администрация. През нощта митингуващи в Донецк завзеха и сградата на областния отдел на Службата за сигурност на Украйна.

В понеделник привърженици на федерализацията и противници на настоящата власт в Украйна издигнаха барикади пред входа на сградата на Харковската областна администрация, като използваха включително и автомобилни гуми. Това съобщават местни медии, като уточняват, че влизането на служители на администрацията остава частично ограничено. В Луганск неизвестни лица, които се намират в сградата на областното управление на Службата за сигурност на Украйна, превзеха стая, в която се е съхранявало оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


750
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
55
 
! Отговори
До глупака 13 преди 10 години
***, а дали има наивници които да вярват в легитимноста на решенията на фашистката власт в Киев, дошла след държавен преврат?
10
3
 
42
 
! Отговори
Vengeance преди 10 години
Obama, wazaa nigga, feel good? 5,000,000,000 $, really bad investment.
9
3
 
22
 
! Отговори
Цецо преди 10 години
......Республиканский совет Донецкой народной республики обратился к президенту РФ с просьбой о вводе временного миротворческого контингента...............
8
4
 
35
 
! Отговори
444 преди 10 години
във филмчето за Ванга по руската телевизия ми направи впечатление едно предсказание за 2016-2017г. То гласеше :"Пуста и хладна Европа" Коментарът беше , че от изток ще дойде някакво бедствие , а може и химическо оръжие. Дано да е било само художествена измислица, че иначеееееее
7
14
 
89
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
Защо тези който направиха фашистки преврат в Киев са герой а тези който сега искат независимост са сепаратисти и лоши!? те бягат от чумата която се разраства........
6
13
 
107
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, тръгва се на запад. С камъните на САЩ и В. Нюланд в тяхната градина. Скоро и Херсон и Одеса. А дано дойдат и насам, че да изметем правите краставици, щастливите кокошки и играчките на прасетата. Белким, покрай тях изметем и ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН.
5
20
 
109
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно голямо БРАВО за будните хора от Донецк и разбира се УСПЕХ!
4
22
 
119
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Глас народен глас божи,хората искат независимост от фашистка Украйна какво лошо има!?
3
22
 
86
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Аааа...какви хубави новинии....това засклужава щампанско...аа....супееер..
2
7
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много сте бързи бе това от ДНЕС, от 1 час е обявено това нещо, вие мълчите като неми
1
36
 
114
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво! С вас сме, братя!