Проруските бунтовници в Донецк създават временен кабинет

Държат в плен 60 души, обяви украинската служба за сигурност
Обновена: 8 апр 2014 22:12 | 8 апр 2014 19:05, Веселина Йорданова
90
Проруските бунтовници в Донецк създават временен кабинет
Снимка: Ройтерс

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че въоръжени проруски сепаратисти са заложили експлозиви в окупирана от тях сграда в източния град Луганск и държат около 60 души в плен, предаде Ройтерс.

В неделя вечерта проруски сепаратисти завзеха сградата на СБУ в Луганск - едно от поредица нападения в източната част на страната, припомня Ройтерс. "Отделът за борба с тероризма на СБУ установи, че
престъпниците са минирали сградата и са задържали около 60 души, като ги заплашват с оръжия и експлозиви", се казва в изявление на СБУ.

Демонстрантите обаче отрекоха и двете обвинения. Те заявиха, че не разполагат с никакви експлозиви, но са превзели оръжеен склад с автомати.

По-рано един от водачите на проруските бунтовници в Донецк, Вадим Черняков, обяви създаването на "временно правителство на Република Донбас", предаде Франс прес.

"Сформирахме временно правителство в Донецк", заяви Черняков. Той припомни обявения от проруските демонстранти приоритет при окупирането на сградата на областната управа в Донецк в неделя - организирането на референдум до 11 май за евентуално присъединяване на Донецка област към Русия.

Още по темата
Черняков уточни, че датата на референдума и формулирането на въпроса или въпросите му ще се определят в координация с другите проруски групи в региона, по-специално тези в Харков и Луганск. Той освен това увери, че проруските отряди за самоотбрана вече ще контролират пътищата в региона, както и летището и гарите "за поддържане на реда".

Журналист на АФП установи днес, че проруските сили контролират само сградата на областната администрация.

По-рано днес проевропейските власти в Киев обявиха, че демонстранти, които превземат държавни сгради, ще бъдат считани за "терористи и престъпници". Проруските демонстранти в Донецк започнаха да укрепват барикадите по пътищата към сградата на областната управа.

Междувременно генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер заяви днес, че трябва да бъдат предприети "всички възможни адекватни действия, за да се избегне по-нататъшното разрастване на напрежението" в източните региони на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Съгласно данните, които получаваме от работещите на място наблюдатели на ОССЕ, ситуацията е тревожна", са казва в изявлението. Според Заниер протестните акции в Донецк, Луганск и Харков от мирни са прераснали в насилствени, като се е стигнало до стълкновения между демонстранти и полиция, а също между представители на различни политически групи.

Генералният секретар на ОССЕ каза, че това е признак за наличието на "огнища на нестабилност" и изрази надежда, че работата на специалната наблюдателска мисия на организацията ще помогне за намаляване на напрежението.

По думите на Ламберто Заниер наблюдатели на ОССЕ работят в Донецк, Харков и Луганск от края на март. Съгласно решение от 21 март на международната организация  тя ще разположи свои наблюдатели в 10 региона - западни и източни. По план броят на пратениците на ОССЕ отначало ще бъде около сто, а впоследствие той може да достигне 500.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-рано днес проевропейските власти в Киев обявиха, че демонстранти, които превземат държавни сгради, ще бъдат считани за "терористи и престъпници".Точно така-сегашното правителство в Киев взеха властта по този начин и сега си казват какви са,а именно терористи и престъпници
71
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може да сте толкова прости и да подкрепяте един диктатор.искате дсте роби още 45г.ако неможете дасе реализирате в живота по-добре се самообйте.
70
0
 
34
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До БГХайде да нанкаш, късно е! Вредно е за даунчетата да спинкат малко. А през деня повече чети, по-малко пиши - последното не ти се удава! Ако четеше повече и питаше някой батко дали правилно си разбрал, можеше да ти се проясни нещо. Например защо му е на Запада тази галимация, ще подпомогне ли икономиката й и дали на Путин му трябва Украйна и многомилиардните харчове по възстановяване на нейното стопанство.
69
3
 
45
 
! Отговори
I62 преди 10 години
" Стани, стани юнак балкански........"" Вставай страна огромная.........."Ние и руснаците приличие по бит, обичаи, мислене и чувства: славяни не някаквиси които разговарят на своя език само с конете си, не заточени в америка престъпници и главорези от Стария свят
68
0
 
36
 
! Отговори
pero преди 10 години
Това са извънземни, така каза бате ройтерс.
67
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са СЕПАРАТИСТИ,а не бунтовници!
66
3
 
41
 
! Отговори
аналогии преди 10 години
аиде когато ползвате думички от рода сепаратисти и лош човешки материал=да се сещате че един *** вече опита да разговаря така с народа си и изяде дръвцето,тия в са на същата парзалка и после ще се чувстват много обидени,когато някои им прошепне на ушенцепуваи плуваи не е риба,,,,,
65
14
 
34
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Странни са тези бунтовници, искат независимост но само за няколко часа, колкото да я подарят на Русия. И доста добре екипирани, гледам и с калашници Да не се окажат като едни без обозначителни знаци анонимни алкохолици в Крим. Някой червени зад*ици във форума правят съпоставки с Майдана, там не си спомням бунтарите да се разхождаха с калашници
64
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .
63
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демокрация е лоша дума измислена от капиталистите. Обяснявам демокрация не означава равенство еднакви права за всички, заплащане на труда съгласно произведна продукция. Думата "демокрация" тълкуване имаш право на глас в рамките на закона писан от олигарсите, ако се опълчиш срещу тях трябва да е мирно защото иначе отиваш в графа бунтовник/терорист/зплащане колкото да не умреш от глас, като нямаш пари не можеш да си позволиш качествено лечение, обучение и т.н. Още ли искате "демокрация"?
62
4
 
64
 
! Отговори
drp преди 10 години
"Проруските бунтовници" - голяма пропаганда, голямо нещо! Когато писахте за майданците ги наричахте "мирни протестиращи", нали? А сега другите участници в контра-протестите станаха "бунтовници". Медийни манипулатори!
61
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakuv cabinet , boi po manerkite.
60
4
 
48
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Чудя и се мая на на @анонимен 56,та синко цяла държава Крим емигрира в Русия бе,или не четеш новини,а както се вижда ще я последват и други ;)
59
2
 
51
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
До Анонимен;къкъв обир бе кратуно,това в донецк,харков,луган и то лие обир защо вие толкова трудно да повярвате че самите граждани на тези области искат да са в русия,та те са руснаци за бога.след като виждат положението в българия,румъния,гърция,испания хората в украйна не искат да са в ес и нато.
58
7
 
35
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До До Ангел А ти за много умен ли се смяташ бре? Ако беше такъв,нямаше да се занимаваш с тъпчовци като мене и другите тука,а щеше да си пиеш някое скъпо пития в обятията на надарена мацка или няколко . Сигурно и ти си поредния "дървен философ" дето се прави на голям тарикат. Всеки ден виждам как едни се бият в гърдите колко са можещи,а като им опре нещо по-сложно се налага да питат " неможещите" . Ясни сте ми като бял ден,ама айде минава номера,стига да не прекалите с изказванията с
57
15
 
35
 
! Отговори
До Ангел преди 10 години
Демокрацията не е за простия човек. Явно на теб ти харесва да работиш на поточната линия и нищо друго не те интересува. За това България в момента е на това дередже. Понеже преобладава простолюдието, което не е нищо по-различно от крепостен селянин. Капитализъм и демокрация са за стегнати, мислещи и нтелигентни общества с изявено индивидуално и икономическо мислене. Нещо което явно от коментара ти на теб ти липсва. Де да беше само ти, ама не си за огромна жалост на България.
56
19
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЦиникаВ Крим тепърва ще си скубят мъд*те, трай си. Кримляните ще се превърнат в рая на руснаците, ще трябва да ги обслужват за копейки, ще им изкупят имотите за без пари и няма да могат да мръднат навън. Само ще лапат утешителна пропаганда от "зомбоящика".
55
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виждам ви , тук сте 9 червени *** а ние сме 4 Има и един обратен кадето чете всички и трие каквото си иска
54
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като бях студент в Пловдив дойдоха танцова група от Турция да танцуват народни танци Нямаха много разлика от наще хора и много се ядосах като мислих че ни копират Сега осъзнавам че тия *** за 500 години са ни съсипали тотално През комунизма се преструвах ме на руснаци , а после на американци Кои сме всъщност явно никой не знае , една песен няма останала от преди турско Всеки сам да се оправя ***
53
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЩО НЕ ВИЖДАМ ЗА ИЗБОРИТЕ В УНГАРИЯ В ТОЗИ САИТ ВИКТОР ОРБАН И НЕГОВАТА ПАРТИЯ СА СПЕЧЕЛИЛИ ЗА ВТОРИ ПЪТ ИЗБОРИТЕ В УНГАРИЯ ТОИ Е ЯРОСТЕН ПРОТИВНИК НА МАСОНОЦИОНИЗАМА И ТЯХНИТЕ ФИНАНСОВИ БЛОКОВЕ КАТО ЕДИН ОТ ТЯХ Е МВФ ТОИ ИМ КАЗА СТОП И НЕ НА РАЗОРЯВАНЕТО НА УНГАРИЯ БРАВО НА ТОЗИ ПРОУНГАРЕЦ КАДЕ И НИЕ ДА ИМАХМЕ ТАКИВА ПОЛИТИЦИ