Щурм на украинска военна част в Мариупол, трима нападатели са убити

Военен експерт: Атаката е била ръководена от руски военни
Обновена: 17 апр 2014 14:33 | 17 апр 2014 07:04, Елка Василева
155
Щурм на украинска военна част в Мариупол, трима нападатели са убити
Снимка: БТА

Неизвестни лица щурмуваха батальон на вътрешните войски в град Мариупол, след като военнослужещите отказаха да преминат на тяхна страна. Това съобщи Интерфакс-Украйна, като се позова на Националната гвардия на Украйна.

Щурмът срещу поделението беше отбит от украинските военни. Активистите в сиви камуфлажни униформи и скиорски маски са използвали огнестрелно оръжие и коктейли Молотов.

Още по темата

Първоначално беше съобщено, че повече от 10 души са били ранени при атаката. Двама души са в тежко състояние, като единият от тях е служител на милицията. По данни на украински медии от страната на атакуващите е загинал един човек, но информацията не е официално потвърдена. При стрелбата са нанесени щети на околни жилищни сгради.

Малко по-късно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че трима проруски сепаратисти са били убити в престрелка, избухнала тази нощ в град Мариупол, предаде Ройтерс. "По предварителни данни трима нападатели бяха убити, 13 ранени и 63 задържани", съобщи Аваков във Facebook.

Щурмът на военното поделение е бил извършен не от руски военнослужещи, а от местни сепаратисти, които имат базова военна подготовка и са облечени в съответната униформа без отличителни знаци. Те са били ръководени от представители на Главно разузнавателно управление на Генщаба на Русия, съобщи военният експерт Дмитрий Тимчук.

Според информация на Националната гвардия на Украйна хората отишли към поделението около 20 ч. и поставили ултиматум на командването: „Или те преминават на страната на „народа“, или след 15 минути ще започнем щурм на частта“.

Военнослужещите припомнили, че поделението е със специален режим и външни лица не могат да влизат в него, в противен случай правоохранителите  имат право да използват физически мерки, специални средства и в краен случай – оръжие. Тези обяснения не спрели тълпата и те започнали щурм на военната част.

Около 20.30 ч. пристигнали микробуси, от които слезли хора със сиви униформи и скиорски маски на лицата, предаде УНИАН.Те започнали да хвърлят бомбички и да искат да им бъде предадено оръжието, призовали да бъде арестуван началникът на военната част. В  резултат се е запалил военен камион. В отговор военните стреляли във въздуха.

Към 22 ч. от поделението започнали да стрелят срещу хората. Започнала е престрелка.

Към 22,45 ч. все още са се чували единични изстрели. По данни на 0629.com.ua към 23 ч. над Мариупол са летели два изтребителя, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: УкрайнаРусияМариупол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Стига лъгахте! преди 10 години
Один из очевидцев событий - Роман Матросов - рассказал LifeNews, что стрелявшие пустили в ход не только автоматы.- Они использовали отравляющие газы и гранаты. Мы не ожидали такого. И вообще непонятно почему они начали стрелять и кто это был на самом деле? Мы пришли без оружия. И все раненные - это люди без оружия. Это была провокация или ловушка, а стреляли, по-моему, не военные. Скорее всего это был Правый сектор.
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Киевските терористи трябва да получат своето жестоко, но справедливо наказание, след като си позволиха да пратят 'армия' (състояща се най-вече от паравоенни фашистки групи и чужди наемници) срещу народа.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 31Spoko shte byde:) Rusia si go nabi mnogo jestoko tozi pyt
26
0
 
2
 
! Отговори
Един човек преди 10 години
Само за Русия ли искате да четем Защото едва ли ние искаме нещо и го получаваме в тоя форумОсвен това че не можем да се изказваме свободно Тогава какъв е смисъла да ае изказваме
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Évreite iskat da zapalqt Nova svetovna voiina! DObre,neka go napravqt,not tozi put 6te padnat v sobstveniq si kapan! Taka znaite! Gospod nqma da ostavi 4ove4estvoto i planetata ni da budat unijojeni ot slugite na zloto! Bog Ilu ni zakrilq i ni pomaga da se borim sre6tu dqvola - Shaddain, El shaddai ili nakratko kazano zliqt Jahwe,"bogut" na evreite!
24
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Агресията на Русия срещу суверенна държава трябва да бъде наказана жестоко!
23
6
 
33
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Това е провокация на Киев преди срещата в Женева. Гледах интервю с нападателите, някакви 18-20 годишни дрогирани пишлемета.
22
23
 
12
 
! Отговори
христо преди 10 години
Руснаците нагазиха във втори Афганистан.
21
7
 
26
 
! Отговори
Сашо преди 10 години
На една държава щом започнат войниците да дезертират при народа това е ясен признак че и идва края!?
20
3
 
11
 
! Отговори
бре,бре преди 10 години
Това пък е като от филм.Ако искат да завземат определени позиции,защо ще ги предупреждават?
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Васковиж в гугъл proxy war позаинтересувай се малко повече и ще видиш че се водят такива войни почти постоянно.
18
6
 
17
 
! Отговори
Истина преди 10 години
The Guardian: Киев губи Източните областиУкрайна бързо изчезва като суверенна държава. Нейната армия се разпада
17
12
 
44
 
! Отговори
СЯНКАТА НА ЦИОН преди 10 години
До 20За руската *** не знам, но Еврогейската *** я изпитваме на гърба си вече много години.Не, не говоря само след влизането в ЕС. Години преди това ни налагаха условията си, за да ни приемат. Все едно, че българите сме се натискали да влезем в този антихуманен и антидемократичен съюз .. :)Видяхме ги *** ценности - хомосексуализъм, трети пол ***, ислямизация, бедност, мизерия, глад, липса на здравеопазване...Затова все повече хора предпочитат руската "***" пред ЕС.
16
9
 
20
 
! Отговори
Васко преди 10 години
До АнонименКъде виждаш тази агресия?и на теб са ти промили мозъка западните медии,мисли съмостоятелно никой не дава доказателства!
15
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не на империализма на Русия в Украйна!Само ненормалне човек може да защитава руската агресия срещу суверенна държава.
14
43
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Избивайте руските терористи, братя украинци!Русия за пореден път нападна "братска", славянска държава. Нека цялата наша социалистическа *** види действията на руската ***!
13
11
 
35
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Хунтата в Киев вече вижда края си и се чуди какви лъжи и провокации да измисля!!!
12
22
 
11
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 години
Русия иска да се лее кръв, за да има оправдание да вкара регулярна армия, успеха или неуспеха на подобен тип атаки нямат значение.
11
8
 
29
 
! Отговори
Киро преди 10 години
Ако наистина Руски военни са ръководили атаката щеше да е успешна............
10
5
 
27
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 10 години
Абе ***, помисли малко с главата си, ако руснаци са участвали в щурма /до колкото го е имало, че всякакви лъжи хвърчат в нета/ бандеровско-майдановската пачлач отдавна д ае офейкала в западните части на Украйна! Местни жители се опитват да се противопостявят както могат на развилнялата се сбирщина от бандеровци, петлюровци, "правосеки" и подобна на тях пасмина..