В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна

Русия няма никакво намерение да изпраща войски, увери Лавров
Обновена: 17 апр 2014 20:56 | 17 апр 2014 20:00,
147
В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна
Снимка: БТА

Документ за деескалиране на напрежението в Украйна беше приет на четиристранната среща днес в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна на равнище ръководители на външнополитическите ведомства бе приет. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров, който участва в разговорите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Още по темата
Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато днес в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди след края на четиристранната среща държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че е дал на руския министър на външните работи Сергей Лавров ясно да разбере това.

Ако бъде видян напредък в процеса на деескалация в Украйна, срещите по въпроса ще продължат, обеща Кери. Той подчерта, че днешните преговори са били само началото.

Руският външен министър е уверил държавния секретар на САЩ, че страната му е готова да започне да изтегля своите войски, разположени по протежение на украинската граница. В замяна Съединените щати ще обмислят вдигане на санкциите срещу представители на руските власти, наложени в отговор на руската анексия на Крим, посочи Кери. В същото време той уточни, че и двете неща няма да се случат в най-близко бъдеще.

"Не сме изоставили Крим", подчерта Кери. В същото време той уточни, че въпросът за украинския полуостров, анексиран от Русия, не е бил обсъждан на днешната среща.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
12
 
! Отговори
eu uberalles преди 10 години
Е, работата е ясна. Русия пуска Украйна, която няма да влиза в НАТО, запада оставя на Русия Крим, Европа ще купува руски газ, а олигарсите ще могат да си харчат парите от газта спокойно на запад. Руснаците в Украйна издухаха супата. Пардон, тях няма да ги съдят. Да живее междубанковата дружба. Да живее международната търговия. Пари не трябва да се губят. Олигарси от всички страни, съединявайте се.
44
4
 
2
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--78 ; По време на ВСВ Сталин и Рузвелт имат намерение да направят КРИМ ЕВРЕЙСКА държава--КРИМСКА КЛИФОРНИЯ . Освен това в знак на БЛАГОДАРНОСТ към САЩ за Военната помощ Сталин ПОДАРЯВА милиони хектари земя на ;Фр,Рузвелт, Елинор Рузвелт, ЕДГАР ХУВЪР, Дж.Маршал идр. Така че САЩ имат собственост на Крим.
43
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обещанията на Лавров и една стотинка струва, лъжци ,както взеха нагло Крим така ще всемат и Донецк,Харков и.т.н
42
2
 
3
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--72; Борбата в САЩ започва за равноправие в бизнеса и завършва с борба за независимост. По него време да се изправиш срещу Англия, С най силен ФЛОТ и армия се е искало ДУПЦЕ.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И кво стана сега?Турчинов, Яйценюк и Кличко и ко трябва да напуснат офисите си и сградите . А Тимошенко да се върне в ареста.
40
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров премиер!
39
7
 
4
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--56 ;Американската революция беше организирана от хора които са завършили ХАРВАРД--Т.Джеферсън, Томас Пейн, Бендж.Франклин и др. Затова там не се получи диктатура Френската и Руската Създадоха чудовища.Французите събориха БАСТИЛИЯТА а създадоха ГИЛОТИНАТА.НАПОЛЕОН Е СЪЩО ДЕТЕ НА РЕВОЛЮЦИЯТА.Руската роди ЛЕНИН,Сталин ,Троцки и др.ГЛАВОРЕЗИ. Тя създаде и ГУЛАГ.
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той Лавров обещаваше, че ще унищожи хим. оръжие на Асад за 6 месеца. 6-те месеца изтекоха, а унищоженото оръжие е едва 5%. Обама наистина се държи като руски агент и е готов да клъвне на всяка руска лъжа, просто не ми се вярва че Америка може да има толкова наивен президент.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
63 Предстои да видим
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
61 Ти си едно напълно завършено в метаморфозата си комунистическо зомби , точно на такива като теб Петко Боаров им казва БЕТОННИ ГЛАВИ.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия само шикалкави за да отлага по широки санкции. Нищо от това което обещава няма да изпълни, бъдете 100% уверени. Само балъци като Обама и ЕС могат да се хванат на толкова елементарна стръв която залага Лавров.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
56 Ходи се гръмни някъде , този пък , къде си ръгнал бе
33
2
 
6
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--51 ; Припомни ми какво беше това ГУЛАГ? Колко милиона минаха през него?Или си забравил ?
32
0
 
3
 
! Отговори
Шебека преди 10 години
Недейте така Хората се разбраха горе долуМожеше и нищо да не станеМожеше и да е БАТАК!!! Викам *** ли сте !!!!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
52 Така по може бай Михале ,а манталитета и е наследство от 200 годишното татарскко ПРИСЪСТВИЕ , което си е оставило следите навсякъде
30
2
 
8
 
! Отговори
Бай Герги преди 10 години
ЗА Украйна в ЕС, ПРОТИВ Украйна в НАТО, ЗА добрите отношения на Украйна с Русия. Същото бих го искал и за България, но никой не ме е питал...
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
46 Благодарение на Америка европейската култура се првърна в глобална такава
28
10
 
3
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До ЗА 39--44 ;Русия е европейска страна с АЗИАТСКИ МАНТАЛИТЕТ
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
45 а руската корона е раздавала имения на дворяни върху земи ккоито е виждала , ти в ред ли си .
26
5
 
5
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--23 ;Виж какво ще ти кажа на теб. Чети и се интересувай малко повече.1994 и 1997 г САЩ,Русия, Англия и др. подписаха договори с Украйна,,Като и гарантират ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ, затова че Украйна се отказва от притежаване на ЯДРЕННО ОРЪЖИЕ. Расбрали?Тия които искат НЕУТРАЛИТЕТ трябва да знаят че нчкой трябва да ни го ГАРАНТИРА. Русия е първата която ще го наруши.Няма нужда.