В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна

Русия няма никакво намерение да изпраща войски, увери Лавров
Обновена: 17 апр 2014 20:56 | 17 апр 2014 20:00,
147
В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна
Снимка: БТА

Документ за деескалиране на напрежението в Украйна беше приет на четиристранната среща днес в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна на равнище ръководители на външнополитическите ведомства бе приет. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров, който участва в разговорите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Още по темата
Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато днес в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди след края на четиристранната среща държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че е дал на руския министър на външните работи Сергей Лавров ясно да разбере това.

Ако бъде видян напредък в процеса на деескалация в Украйна, срещите по въпроса ще продължат, обеща Кери. Той подчерта, че днешните преговори са били само началото.

Руският външен министър е уверил държавния секретар на САЩ, че страната му е готова да започне да изтегля своите войски, разположени по протежение на украинската граница. В замяна Съединените щати ще обмислят вдигане на санкциите срещу представители на руските власти, наложени в отговор на руската анексия на Крим, посочи Кери. В същото време той уточни, че и двете неща няма да се случат в най-близко бъдеще.

"Не сме изоставили Крим", подчерта Кери. В същото време той уточни, че въпросът за украинския полуостров, анексиран от Русия, не е бил обсъждан на днешната среща.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
9
 
! Отговори
Салама преди 10 години
Добре де, ама няма ли да върнат Крим и тогава да се решава съдбата на цяла Украйна. Нещо много нагло ми се вижда да откъснеш едно парче (не ми пробутвайте коментари от рода - той си е руски, там са само руснаци и т. н., защото става въпрос за принципи) и после да преговаряш.
24
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците са нагло варварско племе, като ***, колкото повече им отстъпваш толкова по нагли и крадливи стават, НАТО и ЕС имат един правилен ход - тотална икономическа блокада независимо от цената
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
38 Земята е била на английската корона по същия начин по който СИБИР става собственост на Руската корона .
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
30 Русия никога не е била европейска страна в истинския смисъл на думата , не става дума за това , че Урал е гранца на Европа ,а за манталитета , за културата , да след Петър и германката Екатерина те много са се стралаи , до там са стигали вПитер ,че аристокрацията въобще не е говорила на руски а на френски , било е плебейско да се гововри на руски , но пак са си останали същите азиатци и ГЕНЕТИКАТА ДНЕС ДОКАЗВА ЗАЩО , ПРОСТОС ТАКИВА ГЕНИ СА .
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
32 Грешоиш *** пак нещо си разбрал но недоарзбрал , първите преселници са били свободни хора които дори са отишли софициялен договор оземляващ гис по 50 акра земя , каторжници са австралийците а Австралия е една от най-миролюбивите и демократични страни на земята , аман от червена безмозъчна *** в този сайт
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
27 суверенана е гладен не от днес и не от вчера , гладен е и поради престъпното корумпирано правителство на Президента Янукович , Мейдана свали това правителство след като то се заинати и не искаше да свика предсрочни избори , а изборите са най-естественото нещо във финкционирането на демокрацията , ето че сега ще има избори ако Русия не ги застраши.
19
1
 
4
 
! Отговори
Един човек преди 10 години
Спонги !В спонга ли живееш ?Аз съм в Болста !!!
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
28 За историографията ли говориш
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
25 явно нещо е прекършило руската самонадеянст , някой ден ще го разберем , за Карибската криза и това реално какво се е случило разбрахме след 30 години почти.
16
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
24 Русия изобщо не е европейска страна от 300 години се стреми към Европа ноо си остава все същата азуатска Империя ,а Щатите са дете на Европа при това талантливо дете на Европа и винаги ще бъдат тясно свързани с Европа
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
19 Да тук е Европа а Русия е в Азия
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
17 кой те излъга
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
15 Ти не знеш ли ,че на 25 май има избори , кажи бе *** ,а след изборите каквото каже суверена
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Взеха си Крим руснаците сега ще оставят гладните и прости украинци да плащат заемите на МВФ-то и да наводнят ЕС с нова вълна емигранти. След няколко месеца руснаците ще гледат как Украйна се моли за финансова помощ от Русия, но отговорът ще е НЕ вече няма да ви субсидираме искайте пари от новите си господари ЕС и САЩ.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1 Има нещо такова , но на какво се дължи не знам и много зависи какво ще се счлучи през следващите дни , но Крим си го прибраха , за Крим вече не се говори.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
грешиш жоро много скоро ще разбереш защо. марионетките ще трябва да клекнат сега.
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИЯ ЕВРОГЕЙЦИ НЕ РАЗБРАХА ЛИ ЧЕ НА РУСИЯ НЕ И ТРЯБВА ЦЯЛА УКРАЙНА? НА РУСЙЯ И ТРЯБВА САМО ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ И КРИМ ИМ ВЪРШИ ТАЗИ РАБОТА. ИНАЧЕ ТРЯБВАШЕ КОРАБИТЕ И ПОДВОДНИЦИТЕ ДА ГИ ПРИБЕРЪТ НА СУШАТА И ДА ГИ НАРЕЖАТ НА СКРАБ. КОЕТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ. А ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА БЕЗ БОЙ ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ РУСИЯ КОГАТО ИМ ВКАРАТ СЛОБОДАТА И ДЕМОХРАЦИЯТА ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СОЮЗ. А ТУРЧИНОВ ЩЕ ГО ОВИСЯТ НА НЯКОЙ СТЪЛБ ЗА ТАША.ИТЕ. ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е тактически ход от страна на Путин! Русия не иска да влиза с войски в Украйна, но ще и се наложи, за да защити руснаците живеещи там....
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До жоро Ако руснаците не клекнат ти ще клекнеш или направо ще легнеш.
6
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Русия.