Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
23
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Що за *** трябва да кажеш тези неща на следващия ден след конференцията,за какво лъжеш хората и ходиш по конференции като не вярваш в тях!пореден пример че САЩ не искат мир и лъже света.........
31
8
 
6
 
! Отговори
Мунчо манастирски преди 10 години
Карашебека, като всяка ***, е страхлив, подъл и нерешителен.Мамка им на тюфлеците, които си го избраха.Путин си протака, за да даде време на хохалите да се изпокарат и сбият яко, та после той да ги разтърва и да диктува условията.Машалла, москоф Падишахларъм!
30
12
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Всеки ден работя с руснаци. Нагли, арогантни и високомерни. Отнасят се с изключително високомерия спрямо българите. Считат ни за трета ръка хора. Това е моето мнение. Нека някой който работи с американци напише мнението си за тях. От сарказъм няма нужда. Просто ние българите трябва да уважаваме себе си.
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ че лъжат, лъжат. Ама Русия как лъже, просто не е за вярване. Американците са като малки дечица със сини очички пред руснаците. По лъжи, имам предвид.
28
4
 
17
 
! Отговори
Току що преди 10 години
Току що министъра на вътрешните работи на Украйна, Андрей Дещица, заяви, че няма намерения да изпълнява договореностите в Женева!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 37Северна Корея и Венецуела.
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ние не сме сигурни.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако са се споразумели Путин ще го изпълни! Да не двуличен като Обама!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не зачита чуждите интереси, иска някой да зачита неговите. Западняците грешат, ние ще плащаме тяхната грешка.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дядомразДа бъде мир! Да се зачитат интересите на Украйна. Все пак те са само вътре в нейната собствена граница. Русия е Европа точно колкото всички други. Дано се сближат скоро!
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Izbroite mi 2 slavyanski darjavi, da ne mrazat Rusia ili rusnacite ?
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според последните социологически проучвания в САЩ 2/3-и от американците ИЗОБЩО нямат доверие на смуглия си президент, защо ли?!
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 31Има много славянски държави: Чехия, Полша, Украйна, Словения, ... още много.Това, което отличава Русия от другите славянски държави, е остатъците от комунизма. В Русия те са още много силни.Истината е също така, че на всичките тези хора тук, които яростно и като полудели защитават Русия, всъщност не им пука за руснаците, нито за някакви славянски или православни ценности (Гърция е най-православната държава!), а за комунизма. Това е, за което мечтаят те.
19
3
 
19
 
! Отговори
Баце преди 10 години
До 30: Проблемът е в това,че след Берлин,руснаците спряха,вместо да прекосят Ламанша...
18
1
 
15
 
! Отговори
дядомраз преди 10 години
Да бъде мир! Да се зачитат интересите на Русия. Все пак те са само около нейната собствена граница.Русия е Европа точно колкото всички други но САЩ пречат на сближаването на ЕС с Русия.
17
23
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Проблемът на американците е, че не натръшкаха десет атомни бомби върху СССР след втората световна война. Правиха се на хуманисти. Но русите татари(руснаците) разбират само от бой.
16
3
 
24
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Не знам дали Русия ще изпълни споразумението, но историята показва, близка и по-далечна, че САЩ и Запада никога не са изпълнявали споразумения, и винаги са ги погазвали, щом са имали изгода. Тъй че, черньото да не се пеняви, ами да си гледа своя двор, нима на САЩ всичко им е наред, че да съдят другите?
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американизираното шимпанзе от Белия дом спокойно може да се е.. в онова тайно място! Колкото и да не им се иска на задокеанските ни "приятели" в света вече ще е така - все по-малко ще остават дупедавците, които да им играят по гайдата...хеле пък баш руснаците! Глобалните интереси не са и никога няма да бъдат само техен приоритет. Понимаеш, г-н Обама?!
14
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 21:Какво за славяните?Украинците са славяни, но думите ти не изглеждат логични - американците са една надежда за украинците.Едва ли говориш за руснаците. Русия е многонационална държва, не само славянска и освен това се управлява от диктатор, така че мнението на народа - славяните - е без значение.
13
16
 
5
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Ясно ви е, че Русия е световния ***. Но рашките са като хопотамите, когато си до уши в помия ти е най-добре.