Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението

"Дипломацията може да доведе до намаляване на напрежението“
Обновена: 18 апр 2014 09:44 | 18 апр 2014 07:57,
237
Обама не е сигурен, че Русия ще изпълни споразумението
Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че Русия ще изпълни споразумението за Украйна, но каза, че опитът от миналото го кара да се съмнява в това, предаде Асошиейтед прес.

"Надеждата ми е наистина да видим изпълнение през следващите няколко дни, но не мисля, че можем да разчитаме на това, като се имат предвид действията в миналото. Трябва да сме подготвени евентуално да отговорим на продължаващите усилия за намеса на руснаците в Източна и Южна Украйна", заяви Обама на пресконференция в Белия дом броени часове след като в Женева приключи срещата между САЩ, Русия, Украйна и Европейския съюз.

"Въпросът сега е дали те наистина ще използват влиянието, което оказват по разрушителен начин, за да възстановят до известна степен реда, така че украинците да могат да произведат избори и да придвижат напред предлаганите от тях реформи за децентрализация, да стабилизират икономиката си и да започнат да се връщат към пътя на растежа и демокрацията, и дали суверенитетът им ще бъде зачитан", заяви Обама.

Според него преговорите между Русия и западните сили за спиране на напрежението в Украйна са обещаващи, но САЩ и техните съюзници са готови да наложат санкции на Москва, ако ситуацията не се подобри, посочва Ройтерс.

Още по темата
"Има възможност дипломацията да доведе до намаляване на напрежението", заяви той. Но допълни: "Не мисля, че можем да сме сигурни за каквото и да било на този етап", отбелязва ДПА.

По-късно Обама проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Те призоваха Русия да предприеме "незабавни конкретни действия", след като Москва се съгласи, че трябва да се работи за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи ДПА.

В изявление, разпространено след разговора между двамата лидери, Обама и Меркел приканиха Москва да използва влиянието си над проруските сепаратисти, обсадили множество градове в Източна Украйна.

Обама и Меркел се съгласиха, че Русия би трябвало да накара "нередовните сили" в региона да "сложат оръжие и да напуснат завзетите от тях сгради".

Двамата лидери обявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни мерки, ако в скоро време не се постигне намаляване на напрежението.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Вицепрезидентът му е обсъдил с наш плевнъо,че Украйна трябвало да бъде унитарна държава.Демек не искат федерализация Това си е пак плюене по това споразумение
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема на американците е, че прекаляват с търпението на славянските народи. Вследствие на това, славяните като тръгнат не могат да се спрат. Не могат и да бъдат спрени, освен ако не бъдат избити. За съжаление трябва много да бъдат предизвикани. Това го мотивира в степен да са способни на неща, които самите те сммятат за крайно недопустими.
10
3
 
37
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Много е нагъл ***, току що се споразумяха и той почва да плюе. Ние знаем кой говори едно а прави друго , то им е като верую на дипломацията.
9
2
 
33
 
! Отговори
лъжат, както винаги преди 10 години
Както винаги, САЩ лъжат! Излъгаха за Виетнам, излъгаха за Югославия, излъгаха за Ирак, излъгаха за Афганистан, лъжат за Сирия, лъжат за Украйна!
8
2
 
18
 
! Отговори
ДИДО преди 10 години
До Анонимен: ДА ПРАЩА ,АМА НАЛИ ВИДЯХМЕ КАК САМО ОТ РЕВАНЕТО НА РУСКИТЕ САМОЛЕТИ ,ЕКИПАЖИТЕ ИМ СЕ ИЗ*КАХА И ЗАПОЧНАХА ДА НАПУСКАТ КОРАБИТЕ СИ ! ТАКА ЧЕ , МАЛКО ПО СКРОМНО СЕ ИЗРАЗЯВАЙ ,ГОСПОДИН ДЕСЕН ЕКСТРЕМИСТ ! ТРАЙ СИ ТАМ НА ТОПЛО ,НА *** ПРИ БАТ СИ ВАНЬО И ТОЛКОЗ !
7
3
 
23
 
! Отговори
в името на истината! преди 10 години
Обама постоянно лъже. Но той лъже в името на истината!
6
3
 
29
 
! Отговори
торбата с лъжите преди 10 години
Обамата отново отвори торбата с лъжите! Той се бил съмнявал в Русия! Защо той не покаже, как ще разоръжи бандюгите от Правый сектор? Нали след това ще го разчекнат на Майдана!
5
5
 
28
 
! Отговори
ЦВЯТКО преди 10 години
ТОЯ ,КАКТО ПРИКАЗВА ,СЯКАШ Е ЧИСТ КАТО УТРИННА РОСА! СЯКАШ НЕ ТЕ ,АМИ НЯКАКВИ ИЗВЪНЗЕМНИ РАЗСИПАХА ДЕСЕТКИ ДЪРЖАВИ И ИЗБИХА МИРНО НАСЕЛЕНИЕ ! АЙДЕ ,СКРИВАЙ СЕ И ОДИ ДА СЪЗДАВАШ " ДЕМОКРАЦИЯ " НА ВЕНЕРА-ДОСТАТЪЧНО ЛЪГАХТЕ И ДЕМАГОГСТВАХТЕ ПРЕД ЧЕСТНИТЕ ХОРА ПО СВЕТА !
4
2
 
36
 
! Отговори
Ко преди 10 години
Нормално е крадеца да не вярва на честния човек. Мисли си, че всеки иска да излъже, като него.
3
42
 
5
 
! Отговори
A S преди 10 години
Че кой нормален човек вярва вече на Путин !?.....Казах НОРМАЛЕН ЧОВЕК - това изключва "червеног***зците" !
2
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да е по-сигурен да пита тъща си. Нали и тая се нанесе да живее на държавни разноски при него.
1
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе на този *** изобщо не вярвам!