Руският език със специално място в новата украинска конституция

Някои региони ще могат да го ползват като официален
Обновена: 18 апр 2014 21:15 | 18 апр 2014 19:02,
73
Руският език със специално място в новата украинска конституция
Снимка: архив, Reuters

Новата украинска конституция ще децентрализира властта и ще позволи на региони да използват руския за официален език, обявиха днес изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов и премиерът Арсений Яценюк, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

В съвместно телевизионно обръщение Турчинов и Яценюк обещаха конституционна реформа от голям мащаб, която ще предостави широки правомощия на регионите и специален статут на руския език - ключово искане на рускоговорящите жители на страната.

Още по темата
Целта на този ход е да бъде намалено напрежението в Източна Украйна, чието население е предимно рускоговорящо и която е обхваната от проруски бунт, отбелязва АФП. Турчинов и Яценюк призоваха за национално единство и за въздържане от насилие в Украйна.

Турчинов и Яценюк направиха съвместното изявление ден след постигнатото споразумение за деескалиране на ситуацията в Украйна на четиристранната среща за страната в Женева. То предвижда конституционна реформа в бившата съветска република. Турчинов изрази готовност да бъдат внесени промени в бюджета и данъчния кодекс, за да бъдат осигурени финансови ресурси за всяка украинска територия.

Украинското правителство вече е внесло в парламента законопроект за амнистиране на участниците в протести, които предадат своите оръжия на властите, съобщиха и. д. президент и премиерът, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Споразумението от Женева предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, както и амнистиране на всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Украинският премиер обяви, че стои начело на правителство на цяла Украйна, както на западните националистически области, така и на източните проруски региони, включително на анексирания миналия месец от Русия полуостров Крим. "Ние сме в състояние да запазим украинската държава", увери Яценюк.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
цеко преди 10 години
Дали някой им вярва на тези? че те точно това забраниха като взета властта, и сега да се отметнат, хайде няма нужда.Вълка козината си мени но нрава си не.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Само Русия , другариИ какво постигаш с бойкот? Трябва референдум.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко написано в българските медии е голяма лъжа и дезинформация,дерижирана от от тези които предизвикаха кризата!! А кои са ,всички знаем,даже и децата !
32
9
 
12
 
! Отговори
Само Русия , другари преди 10 години
Ако искате да сме с Русия и братушките --НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ЕВРОВОТА!Само така ще покажем на света ,другари , че не искаме да сме роби на ЕС БОЙКОТ НА ЕВРОВОТА!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Медведько осъждал геноцида на Сталин срещу украинското население през 1930 годинаСега Медведько няма думатаЕ кои са тия новите тогава
30
6
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 37А, извини ме! Имал си предвид що не се показвал Виталий на актьорксата трибуна, а не на ринга.Ами как да се показва, като целта е изпълнена- нали ощастливи майка си Меркел с превратаджийските си *** от МегданЯ? За к'во повече да му се чува именцето на Виталий, след като прибра милионите за поръчката? Виталий Кличко за да излезе на трибуна, било то и не боксова арена иска винаги милиони. мТакава е цената на великия шампион, но малък по душа човечец.
29
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 години
до 26 Време е Кубрат да се изправи срещу Кличко, но мача е ясен. Кличко ще действа както срещу Поветкин с мръсните си прийоми и Кубрат няма шанс....ако играе тази година с него. Владимир Кличко е много опасен с тези си номера Плюс това и хитър- знае как да победи по точки корав съперник. Само не ми стана ясно защо намеси и Виталий Кличко, като той вече се отказа от бокса, а Кубрат Пулев не е имал намерение някога да се бие с него, а с малкия му брат???
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега поне няма ли да се каге за тая тимошенко каква мошенничка еГорките украинци
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Турчинов е баптистТа това си е диагнозаВижда се,че от сащ му дърпат концитеГорките украинциЩе ги сготвят с ориз
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В одном из документов Wikileaks сообщается о разговоре экс-главы МВД Юрия Луценко и посла США на Украине.В частности, оранжевый глава МВД Юрий Луценко, бравируя, рассказал послу США в Украине, что получил приказ от генпрокурора арестовать соратников Тимошенко Александра Турчинова и Андрея Кожемякина за то, что они уничтожили документы СБУ, в которых говорилось о связи Тимошенко с криминальным бизнесменом Семеном Могилевичем. Луценко назвал приказ генпрокурора Медведько сумасшедшим и, естественно, его не выполнил[14].
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
руснак= АЛКОХОЛИК рускиня = ПРОФЕСИЯ рускиня
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия..., даже нямам и определение за тях.Майдана си стой в центъра на Киев. Десен сектор обикалят из центъра маскирани с автомати.Те защо не са разпуснали в Киев тия неща?Тия дойдоха на власт с "революция" и трябва да са по меки и по благи от който и да е било, а те правят точно обратното.Силно се надявам войската да опази народа. А това че има наемници? ...Щом са разделени в идеали и насоки, само велик държавник може да ги помири и обедини.А това че Украйна е буквално фалирала...
23
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия кратунковци наистина вече не знаят къде се намират.Имат един единствен полезен ход,и той е да коленичат в Кремъл пред Путин и смирено да молят прошка.
22
0
 
1
 
! Отговори
отлуната преди 10 години
Янукович им повярва.
21
3
 
23
 
! Отговори
Умната! преди 10 години
Бай Сталин ще ви вкара в правия път. Умрял бил? Жив е той, жив е...
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
К'во стана, нещо нещата загрубяха и Кличко се покри и никакъв не се чува! Нали беше много деен в началото, за президентче се гласеше! И двамата с брат си са ***! Оня другия пък го е страх от мач с Кубрат Пулев и само бяга по тъч линията, за да не би да стане ясно , че не е най великият боксьор!
19
2
 
22
 
! Отговори
ядосан преди 10 години
До Анонимен 4Моля ви се,какъв ПАТРИОТИЗЪМ!Те не завзеха с преврат властта от патриотизъм,а от алчност и тъпотия!А тово съчетание е мноо...го опасно!Всъщност видяхме до какво доведе то-до гражданска война!Тия са за разстрел!
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До психотрилър...има ли нещо нормално в тия двамата?Освен че са фашаги... Турчинов е баптист, Яценюк е сциентолог...
17
1
 
21
 
! Отговори
ядосан преди 10 години
До психотрилърСпоред мене тия двамата *** не са душевно болни.ТЕ ПРОСТО НЯМАТ ДУШИ!
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 13, като се има предвид, че хубавците от снимката правят декларация, в която изпълняват точка по точка исканията на Путин и на руснаците в Източна Украйна, то тогава или трябва да приемеш, че не точно Путин е в паралелната реалност или да признаеш, че Путин е бог щом е в състояние да превърне паралелната реалност в житейска такава